Pääsiäisen
pyhinä sain lopultakin tehdyksi pitkään to-do-listallani olleet graavatut keltuaiset.
Macaron-pupuleivosprojektista jäi kuusi keltuaista, joille piti keksiä
hyötykäyttöä. Kiirastorstain ruokalistan parsat kaipasivat uppomunia,
jotka tällä kertaa korvattiin pikagraavatuilla keltuaisilla. Siihen upposi
puolet keltuaisista ja toinen puoli sai raakakypsyä jääkaapissa suola-sokeriseoksessa ensin useamman
päivän, minkä jälkeen vielä kuivasin ne miedossa lämmössä uunissa. Näin
keltuaiset muuttuivat niin kiinteään muotoon, että niistä tuli raastettavia ja keltuaisraasteella voi viimeistellä monenlaiset ruoka-annokset. Graavaukseen käytettävän
suolan määrästä huolimatta lopputulos ei kuitenkaan ole kovin suolainen.
Graavatut
keltuaiset
6 kananmunaa, vain keltuaiset
5 dl hienoa merisuolaa
5 dl hienoa sokeria
Sekoita suola ja sokeri huolella keskenään. Kaada runsas
puolet seoksesta vuokaan (kakkuvuoka, matala pakastusrasia, uunivuoka tms) ja
paina lusikalla kuopat keltuaisia varten. Erottele keltuaiset ja nosta ne yksi
kerrallaan omaan kuoppaansa. Lopuksi ripottele loppu suola-sokeriseos
keltuaisten päälle. Peitä astia kannella tai kelmulla ja siirrä jääkaappiin. (Laitoin
keltuaiset kahteen pitkään leipävuokaan, jotta sain käytetyksi toiset heti, toiset
myöhemmin.)
Ota ”uppomunaa” vastaavat keltuaiset pois
suola-sokeriseoksesta parin tunnin kuluttua, jolloin niihin on ehtinyt
muodostua nahkea kuori, mutta sisus on vielä valuva. Huuhtele pintasuola varovasti,
ettei keltuainen hajoa. Nosta keltuaiset suoraan keitettyjen parsojen päälle. (Sorry - ei kuvaa, mutta kuvitelkaa.)
Kun haluat raastettavia keltuaisia, anna niiden ensin olla
jääkaapissa raakakypsymässä noin 4-5 vuorokautta, minkä jälkeen nosta ne
varovasti pois suola-sokeriseoksesta ja huuhtele pinta varovasti hiljalleen juoksevan
haalean veden alla. Keltuaiseen jää aina hiukan valkuaista, joka irtoaa tämän kevyen
huuhtelun aikana.
Nosta keltuaiset uuniritilälle leivinpaperin päälle ja kuivaa uunissa (ylä-alalämpö) tai kuivurissa 50 asteessa noin 5-6 tuntia, jolloin ne alkavat muistuttaa muodoltaan ja väriltään kuivattuja aprikooseja. Valmiit keltuaiset säilytetään jääkaapissa, missä joidenkin tietojen mukaan ne säilyisivät jopa parin kuukauden ajan, mikäli eivät tule syödyksi ennen sitä.
Nosta keltuaiset uuniritilälle leivinpaperin päälle ja kuivaa uunissa (ylä-alalämpö) tai kuivurissa 50 asteessa noin 5-6 tuntia, jolloin ne alkavat muistuttaa muodoltaan ja väriltään kuivattuja aprikooseja. Valmiit keltuaiset säilytetään jääkaapissa, missä joidenkin tietojen mukaan ne säilyisivät jopa parin kuukauden ajan, mikäli eivät tule syödyksi ennen sitä.
Raastetuilla graavatuilla keltuaisilla voidaan maustaa ja viimeistellä monenlaiset ruoat, salaatit, kalat, pastat, keitot jne. Kuvassa kala-annos, jonka keltainen raaste ei ole sitruunaa, vaan raastettua munankeltuaista.
Mielenkiintoista, tahtoo kokeilla!! Etenkin tuo raastettava keltuainen.
VastaaPoistaNo mitäs pidit? Minäkin olen graavannut keltuaisia ja sanoisin, että pidin enemmän pikagraavatuista. Pitkään graavaantuneet menettivät munamaisen makunsa, vaikka pitkään graavatutkin olivat kyllä koristeena mainioita. Graavattuna keltuainen on upean värinen.
VastaaPoistaIhana kuva! Tuota on ihan pakko kokeilla vapuksi 😊
VastaaPoistaMielenkiintoinen kokeilu, todellakin :)
VastaaPoistaPikagraavatut olivat ihan ok. Mutta näin jälkeenpäin ajatellen, mieluummin kuin parsojen kanssa, voisin ajatella niitä jonkun ruokaisan salaatin viimeistelyksi. Parsan kanssa syötynä keltuaiseen muodostunut nahkea kuori jäi jotenkin hiukan häiritseväksi ja perinteinen uppomuna on edelleen enemmän minun mieleeni parsan kastikkeena, jos tarjolla ei ole hollandaisea.
Pidempään graavatun keltuaisen maku muuttui hiukan, mutta mielestäni parempaan suuntaan. Joka tapauksessa se on raastettuna ihan loistava (melkein jopa kirjaimellisesti...) koriste monenlaisiin ruokiin.