Edellisinä
vuosina olemme tehneet vappupöytään rosetteja, Norjan munkkeja sekä
tanskalaisia æbleskivereitä. Täksi vapuksi kattilassa paistuu islantilaisella
reseptillä leivottuja kleinur-munkkeja/donitseja. Vastaava leivonnainen tunnetaan myös
muualla Skandinaviassa sekä ainakin Puolassa ja Pohjois-Saksassa, missä se on enemmänkin joulupulla. Maultaan ja valmistustavaltaan kleinur sopii
kuitenkin oikein hyvin suomalaiseen vappuun siman kanssa nautittavaksi. Toisaalta
– vanhan sanonnan mukaan Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen. Kun ulkona
tätäkin kirjoittaessani pyryttää lunta ja räntää, voi ihan hyvin kuvitella että
nyt on joulu, joten mikä estää nauttimasta joululeivonnaisia tällaisena
kesäisen lumisena vappuna...
Vasta paistettuna kleinur on kuin donitsi, pinnalta rapea ja sisältä pehmeä. Seuraavana päivänä se muistuttaa maultaan jo enemmän tippaleipää.
Vasta paistettuna kleinur on kuin donitsi, pinnalta rapea ja sisältä pehmeä. Seuraavana päivänä se muistuttaa maultaan jo enemmän tippaleipää.
Kleinur (islantilainen
resepti)
noin 30 kleinuria
6 dl vehnäjauhoa
50 g voita pieninä kuutioina
2 dl sokeria
1 tl ruokasoodaa
3 tl leivinjauhetta
1,5 tl hienoksi jauhettua kardemummaa
2,5 dl maustamatonta jogurttia
1 kananmuna (koko L)
vehnäjauhoa
paistoöljyä (meillä 1 kg kookosrasvaa + 5 dl rypsiöljyä)
Nypi tasaiseksi muruseokseksi voi ja puolet
vehnäjauhosta. Lisää muut kuivat aineet ja sekoita hyvin. Tee seoksen keskelle
kuoppa ja lisää siihen kananmuna sekä jogurtti ja sekoita ainekset taikinaksi.
Jos taikina tuntuu kovin tahmealta, lisää varovasti hiukan vehnäjauhoa.
Jaa
taikina kahteen osaan, kääri tuorekelmuun ja laita jääkaappiin vähintään
puoleksi tunniksi tekeytymään.
Ota yksi taikinapala kerrallaan leivottavaksi. Jauhota
työtaso, kaada siihen taikina, ripottele jauhoja vielä taikinan päälle ja kauli
muutaman millimetrin paksuiseksi levyksi. Jos taikina edelleen tuntuu liian
tahmealta, alusta joukkoon hiukan lisää jauhoa kunnes taikina on kelvollista kaulittavaksi.
Leikkaa kaulittu taikina suikaleiksi ja edelleen vinoneliöiksi. Leikkaa
jokaisen vinoneliön keskelle vielä pieni viilto. Taita toinen terävä kulma
ensin vinoneliön alle ja siitä viillon läpi takaisin taikinan yläpuolelle. Kun
kaikki palat on muotoiltu, ne voi uppopaistaa.
Sulata kattilassa 2 pakettia kookosrasvaa ja lisää
joukkoon pieni pullo rypsiöljyä. Kuumenna rasvaseos 180-asteiseksi ja
uppopaista kleinurit siinä muutama kerrallaan noin minuutin kummaltakin
puolelta. Paistoöljy kuohuu näitä paistettaessa. Se johtuu taikinan
sisältämästä ruokasoodasta. Nosta paistetut kleinurit talouspaperin päälle
kuivahtamaan.
Hauskaa vappua 2017 ! (kyllä, tämä ON värikuva ja kuvattu 29.4.2017 noin klo 18) |