Kun
kaikkialla huippukokit hehkuttavat paikallisia rieskoja ja ohutleipiä,
täytyyhän meidänkin sen verran ratsastaa trendikkyyden aallonharjalla, että
laitetaan tänne meidän oma ohutleipäresepti. Siitä huolimatta, että resepti on
ehkä liiankin yksinkertainen, helppo ja nopea sekoittaa ja vielä nopeampi paistaa. Tämä on lisäksi niin epätrendikäs, että
jauhona käytetään pelkkää vehnäjauhoa eli sitä pahaa gluteenia. Mutta sitko,
you know, sehän syntyy vehnästä ja nesteestä ihan ilman lisäaineita. Taikinasta
tulee täysin litteitä leipiä, sillä siihen ei käytetä mitään kohotusainetta, ei
hiivaa eikä leivinjauhetta. Senpä takia taikina ei tarvitse varsinaista
kohotusaikaa, mutta rakenne paranee kun se kääräistään kelmuun tekeytymään ja
annetaan levätä viileässä puolisen tuntia ennen paistamista pannulla. Jos
lättänään haluaa lisää potkua, taikinaan voi lisätä yrttejä kukin makunsa
mukaan.
Nämä
lättänät sopivat moneen menoon, aamiaisleiväksi, tortillan korvikkeeksi, pizzapohjaksi,
paloina naposteltavaksi,…
Lättänät
2 dl maitoa
50 g voita
1/4 tl suolaa
noin 300 g vehnäjauhoa
Kaada kulhoon maito ja lisää voi. Lämmitä (mikrossa)
sen verran että voi sulaa. (Tässä vaiheessa taikinaan voi halutessaan lisätä yrttejä tai muita mausteita.) Lisää taikinaan suola sekä vehnäjauho ja alusta
aineksista nopeasti pehmeähkö leipätaikina. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä
jääkaapissa puolisen tuntia.
Jaa taikina 6 osaan, (ripottele työtasolle tarvittaessa hiukan
vehnäjauhoa) ja kauli paloista ohuita leipiä. Kypsennä paistinpannulla leipä
kerrallaan minuutin tai pari molemmin puolin kunnes leipä on valmista, ruskeapilkullista
ja kypsää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti