Oikeasti
ei tarvitsisi mitään jälkiruokaa, mutta silti viikonloppuna tekisi mieli jotain
hyvää. Hyvää mutta ei kovin suuritöistä. Litran tölkistä hedelmämehua, yhdestä desilitrasta
mannaryynejä ja kukkuralusikallisesta perunajauhoa syntyy jälkiruokaa neljälle
tai säästeliäästi annostellen jopa kuudelle. Paitsi jälkiruokana, yhtä hyvin
tällainen voi toimia lapsiperheen aamiaisyllätyksenä. Yleensä vispipuuro
muistetaan loppukesällä, kun puolukat ja muut marjat alkavat kypsyä, mutta mikä
estää keittämästä vispipuuroa milloin tahansa. Mehuna voi käyttää ihan mitä
tahansa mehua mikä itsestä maistuu hyvältä, oli se sitten appelsiinitäysmehua,
omenatuoremehua, mustaherukkamehua, granaattiomenamehua, sekahdelmämehua, ihan
mitä vain. Halvimmillaan tällainen yksinkertainen, neljän hengen puuro-kiisselijälkiruoka
maksaa noin yhden euron eli vain 25 senttiä per nuppi + mahdollisesti nokare
kermavaahtoa ja ehkä vielä koristeeksi jotain puuroon sopivia marjoja tai
hedelmiä. Ei paha. Ai niin, se tekemisen vaiva…
Vispipuuro-kiisselijälkkäri
7 dl juomavalmista mehua (tässä sekahedelmämehua)
1 dl mannasuurimoita
(tarvittaessa sokeria)
3 dl juomavalmista mehua
1,5 rkl perunajauhoa
(tarvittaessa sokeria)
(tässä lisäksi vähän vispikermaa, 1 pieni veriappelsiini ja 6 pistaasipähkinää rouhittuna)
Kuumenna mehu kiehuvaksi ja lisää siihen mannasuurimot
koko ajan vatkaten. Anna keitoksen kiehua matalahkolla lämmöllä noin 5 minuuttia.
Sekoita muutaman kerran kiehumisen aikana. Ota kattila pois lämmöltä ja
jäähdytä puuro.
Kun puuro on jäähtynyt, valmista seuraavaksi
mehukiisseli. Laita kuppiin 1 dl mehua ja sekoita joukkoon perunajauho. Kaada
kattilaan 2 dl mehua ja kuumenna se kiehuvaksi. Nosta kattila pois lämmöltä. Sekoita
huolella kupissa oleva mehu-perunajauhoseos juoksevaksi ja kaada se kapeana
nauhana mehun joukkoon koko ajan sekoittaen. Nosta kattila takaisin lämmölle ja
kuumenna kiisseliä koko ajan sekoittaen kunnes se pulpahtaa muutaman kerran.
Siirrä kattila jäähtymään.
Vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi (mieluiten) sähkövatkaimella
ja jaa vispipuuro tasan 4-6 jälkiruokakulhoon. Kaada sitten hiukan jäähtynyt kiisseli
puuroannosten päälle. Kiisselin pinnalle kannattaa ripottaa hiukan sokeria,
ettei kiisseliin muodostu kuorimaista pintaa. Anna annosten jäähtyä vielä vähän aikaa jotta kiisseli hiukan hyytyisi. Viimeistele
nokareella kermavaahtoa ja/tai kiisselin makuun sopivilla hedelmillä tai
marjoilla.
Ihana keväinen jälkkäri.
VastaaPoistaKeväisen auringonkeltainen ;)
VastaaPoista