Itsenäisyyspäivän
sinivalkoinen jälkiruoka on tänä vuonna eräänlainen ”veistos”, sininen lampi
jota peittää jäinen kansi ja sen päällä lumipallo. Sokerityö ei ihan mennyt
suunnitelman mukaan – ”jäälevystä” tuli hiukan liian paksu eikä siitä saanut
irrotetuksi siistejä pyöreitä paloja, mutta melko hyvä ensimmäiseksi yritykseksi
tehdä sokerista läpinäkyvää ”lasia”. Leivontakaapissa sattui olemaan paketti
valkoista fondantmassaa, josta väkertelin koristeeksi vielä valkoiset puput. Se
oli kuitenkin ihan tarpeetonta ja tarjoilin annokset lopulta ilman niitä. Pupu
ei antanut mitään lisäarvoa, enemmänkin päinvastoin. Jamie Oliverin reseptillä
valmistettu valkosuklaajäätelö yksinään riitti oikein hyvin.
Jäätynyt
lampi ja lumipallo
(kuudelle)
18 cl blue curaçao -likööriä
12 cl spritea tai muuta sitruunalimua
6 g liivatetta (= 3 liivatelehteä)
valkosuklaajäätelö
3 dl täysmaitoa
0,5 tl jauhettua vaniljatankoa tai vaniljauutetta
4 keltuaista (koko L)
75 g valkoista sokeria
200 g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa
jääkansi
180 ml hienoa sokeria
60 ml glukoosisiirappia
90 ml vettä
(sokerilämpömittari, silikonimatto)
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen
muutamaksi minuutiksi. Kuumenna mikrossa sitruunalimu lähes kiehuvaksi,
puristele liivatteista ylimääräinen vesi ja sulata liivatteet kuumaan
nesteeseen. Lisää likööri, sekoita hyvin ja jaa tasan kuuteen cocktaillasiin.
Laita lasit jääkaappiin hyytymään.
Kuumenna täysmaito kattilassa kiehumispisteeseen.
Vatkaa kulhossa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää
kuuma maito ja sekoita hyvin. Kaada seos kattilaan ja kuumenna koko ajan
sekoittaen kunnes keltuaiset alkavat saostua, mutta eivät vielä ehdi muuttua
kokkeliksi. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon pieniksi paloiksi
rouhittu valkosuklaa. Jäähdytä seos. Kun jäätelömassa on jäähtynyt, sekoita se
huolella pohjia myöten, vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kermavaahto jäätelöön
varovasti nostellen. Siirrä jäätelömassa nyt pakastuksenkestävään kulhoon ja
laita pakastimeen. Sekoittele jäätelöä tunnin välein kunnes se on sopivasti
jäätynyt ja käytettävissä.
Sekoita keskenään glukoosisiirappi ja vesi. Laita paksupohjaiseen
kattilaan hieno sokeri, kaada päälle glukoosiseos ja työnnä kattilaan lopuksi
sokerilämpömittari tai vastaava. Kuumenna sokerikattilaa hiljalleen (liian
nopea kuumentaminen ruskistaa sokerin) kunnes seoksen lämpötila nousee 149,8
(150) asteeseen, ota kattila pois liedeltä ja kaada sokeriliemi nopeasti
silikonimaton päälle. Kääntele alustaa jotta sokerikerros jäisi mahdollisimman
ohueksi. Varo! Sokeri on TODELLA kuumaa!
Kun sininen hyytelö on jähmettynyt, irrota
jäähtyneestä ”sokerijäästä” sopivan kokoisia paloja sen päälle ja viimeistele
jäätelöpallolla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti