Blogisynttäri
yllätti tekijät – joko siitä on jo neljä vuotta kun aloimme kirjata muistiin
reseptejä?... Takana on nyt 1350 julkaistua päivitystä ja liki kolmetuhatta
reseptiä. Niin se aika kuluu. Vaikka viime kuukausina päivitystahti onkin
erinäisten kiireiden johdosta ollut tavanomaista rauhallisempaa, homma jatkuu.
Tuhansia reseptejä on vielä kokeilematta.
Bloggaamisessa
on hyviä ja huonoja puolia. Hyvää on se, että harvemmin tulee laitetuksi samaa
ruokaa monta kertaa, vaan aina pyritään keksimään jotain uutta. Se toimii, kun
perheessä on pelkästään kaikkiruokaisia, ilman fyysisiä tai psyykkisiä
ruokarajoitteita. Huonoa on se, että harvemmin tulee laitetuksi samaa ruokaa
monta kertaa, jolloin mitään ruokaa ei kohta enää voi mainita omaksi
bravuurikseen.
Syntymäpäivän
kunniaksi leivoin kahvikakkutyyppisen klementiini-kookoskakun, jonka
viimeistelin granaattiomenan siemenillä. Klementiinit ja granaattiomenat ovat
erityisesti tämän vuodenajan herkkua. Kakkutaikinan mausta ei kannata tehdä
kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Klementiinin maku kehittyy vasta
paistettaessa.
Klementiini-kookoskakku
4 klementiiniä (mandariinia, satsumaa tms)
1 kanelitanko
1 pieni tähtianis
8 vihreää kardemummapalkoa
2 oksaa tuoretta timjamia
6 munaa (koko L)
250 g ruokokidesokeria
1 tl leivinjauhetta
300 g mantelijauhoa
50 g kookoshiutaleita
vuoan voitelemiseen voita ja kookoshiutaleita
1 granaattiomena
2 rkl ruokokidesokeria
2 rkl kokoonkeitettyä klementiinien keitinlientä
1 tl vaniljauutetta tai jauhettua vaniljatankoa
tomusokeria
klementiininlohkoja
vaniljajäätelöä
Pese klementiinit huolella, laita ne kattilaan, lisää
kanelitanko, tähtianis sekä kardemummat ja kaada kattilaan vettä sen verran
että hedelmät peittyvät kokonaan. Kuumenna vesi ja keitä klementiinejä
hiljalleen poreilevassa vedessä 1-1,5 tuntia. Tarkista keitos parinkymmenen
minuutin välein ja lisää vettä sitä mukaa kun nestettä on haihtunut. Nosta
hedelmät pois, valuta, jäähdytä ja halkaise ne ja poista mahdolliset siemenet.
Soseuta klementiininpuolikkaat kuorineen hienoksi tahnaksi (blenderissä,
sauvasekoittimella tai kutterissa). Lisää keitinveteen timjami ja keitä kunnes
lientä on jäljellä enää noin puoli desilitraa. Siivilöi liemi. Laita uuni
lämpiämään 180 asteeseen ja voitele 22-24 cm irtopohjavuoka pehmeällä voilla.
Jauhota vuoka kookoshiutaleilla.
Sekoita keskenään mantelijauhe, 50 g kookoshiutaleita
sekä leivinjauhe. Riko munat isoon kulhoon ja vatkaa ne vaaleaksi, kuohkeaksi
vaahdoksi yhdessä ruokokidesokerin kanssa. Lisää klementiinisose ja sekoita.
Lisää taikinaan lopuksi kuiva-aineseos varovasti kääntelemällä. Kaada taikina
voideltuun ja kookoshiutalejauhotettuun kakkuvuokaan ja kypsennä uunissa 180
asteessa ensin noin 20 minuuttia, minkä jälkeen alenna lämpö 160 asteeseen ja
paista vielä noin 30 minuuttia. Kakku on valmis, kun siihen pistettyyn
puutikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä vartin verran vuoassaan
ennen kuin siirrät sen kakkuritilälle jäähtymään.
Halkaise granaattiomena ja irrota siemenet. Mittaa
kattilaan 2 rkl klementiinien keitinlientä, granaattiomenan siementen mehu sekä
sokeri ja kiehauta sen verran että sokeri sulaa. Lisää vanilja, sekoita ja
kostuta ritilän päällä oleva kakku lämpimällä mausteliemellä. Jäähdytä kakku.
Tarjoile viipaleina ja viimeistele granaattiomenan
siemenillä, tomusokerilla, klementiinilohkoilla sekä vaniljajäätelöllä.
Paljon onnea bloginpitäjille upean, luovan ja kurinalaisen työskentelyn johdosta. Se jatkukoon!
VastaaPoistaPaljon onnea vielä näin jälkijunassa - huisi tahti!!! Onnea myös tuleville blogivuosille!
VastaaPoista- Kati
Kiitokset onnitteluista :) Yritetään pitää tasoa yllä.
VastaaPoista