TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

maanantai 24. lokakuuta 2016

Maksalaatikko broilerinmaksasta



Kotitekoinen maksalaatikko on aina siihen uhratun ajan ja vaivan arvoista. Arkisin se benchmarktuote, Saarioisten perinteinen, on kuitenkin kelpo vaihtoehto. Olen joskus aiemmin kirjannut muistiin tavallisen maksalaatikon reseptin, mutta tällä kertaa päätin tehdä sen broilerin maksasta naudanmaksan sijaan. Käytin laatikossa tällä kertaa pelkkää riisiä syystä, että rikotut ohrasuurimot olivatkin kaapistamme loppu. Laatikon voi valmistaa 50/50 sekoituksesta tai myös pelkistä ohrasuurimoista.


Broilerinmaksalaatikko

3 dl                puuroriisiä
5 dl                vettä
2 dl                kermaa
1 l                  maitoa
50 g               voita
600 g             broilerin maksaa jauhettuna
1                    kookas sipuli hienonnettuna
2 rkl              hienonnettua tuoretta meiramia
2 rkl              hienonnettua tuoretta timjamia
reilu ½ dl      rusinoita karkeasti veitsellä hienonnettuna
1,5 rkl           hienoa merisuolaa
muutama       rouhaus mustapippuria myllystä
4 rkl              tummaa siirappia
2                    kananmunaa vatkattuna

Valitse riittävän kookas kattila, jossa saat laatikon aineet sekoitettua. Pinnoitettu kattila estää puuron pohjaan palamista. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja lisää riisit. Anna kiehua kolme-neljä minuuttia niin, että vesi imeytyy riiseihin (ei toki kaikki). Sekoita joukkoon 2/3 voista. Minä uskon vakaasti voin lisäämisen tässä vaiheessa auttavan siihen, että puuro ei niin helposti ota kiinni (pinnoittamattomankaan) kattilan pohjaan. Voit kuumentaa maidon ensin toisessa kattilassa ja lisätä sen riisikattilaan tai lisätä sitä vähän kerrallaan ja odottaa, että seos alkaa kiehua ennen uutta lisäystä. Lisää vielä kerma ja anna hautua kannen alla hiljaa poristen ja välillä sekoittaen 40 minuuttia. Siirrä sivuun ja anna jäähtyä.

Hienonna sipuli ja kuullota se lopussa voissa pehmeäksi ruskistamatta. Irrota lehdet yrteistä ja hienonna ne veitsellä. Paloittele rusinat veitsellä. Vatkaa pienessä kulhossa kananmunat. Laita broilerinmaksat tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja jauha hienoksi. Yhdistä jäähtyneeseen puuroon hienonnettu maksa, yrtit, sipulit, rusinat, mausteet sekä siirappi ja vatkatut kananmunat ja sekoita huolellisesti.

Voitele valitsemasi uunivuoka/uunivuoat ja kaada seos niihin. Voit laittaa vielä pari voinokaretta laatikon päälle ennen uuniin laittoa. Tästä määrästä tuli 4 kpl 8,5 dl:n alumiinivuoallista. Ne mahtuivat kerralla juuri sopivasti uuniimme. Kokeile tyhjillä vuoilla ennen voitelua niin ei sitten harmita. Paista 180˚C uunissa n. 1 tunti 45 minuuttia ja nosta jäähtymään.

Anna jäähtyä ennen kuin leikkaat paloja. Jallupuolukat sopivat hyvin lisukkeeksi. Vaikeaa sanoa monenko hengen ateria tästä tulee, sillä maku on niin hyvä, että menekkikin on melkoinen.


2 kommenttia:

  1. Aijai, varmasti hyvää! Otanpa talteen jos vaikka tällainen maksalaatikko täksi jouluksi.

    VastaaPoista
  2. Sorry myöhäinen vastaus. Ennenvanhaan (sian)maksalaatikko oli ihan tavallinen jouluruoka. Tämä reseptisopii oikein hyvin joulupöytään ja broilerinmaksa tekee mausta vähän pehmeämmän.

    VastaaPoista