Kotitekoinen
maksalaatikko on aina siihen uhratun ajan ja vaivan arvoista. Arkisin se
benchmarktuote, Saarioisten perinteinen, on kuitenkin kelpo vaihtoehto. Olen
joskus aiemmin kirjannut muistiin tavallisen maksalaatikon reseptin, mutta tällä
kertaa päätin tehdä sen broilerin maksasta naudanmaksan sijaan. Käytin
laatikossa tällä kertaa pelkkää riisiä syystä, että rikotut ohrasuurimot
olivatkin kaapistamme loppu. Laatikon voi valmistaa 50/50 sekoituksesta tai
myös pelkistä ohrasuurimoista.
3 dl puuroriisiä
5 dl vettä
2 dl kermaa
1 l maitoa
50 g voita
600 g broilerin
maksaa jauhettuna
1 kookas
sipuli hienonnettuna
2 rkl hienonnettua
tuoretta meiramia
2 rkl hienonnettua
tuoretta timjamia
reilu ½ dl rusinoita
karkeasti veitsellä hienonnettuna
1,5 rkl hienoa
merisuolaa
muutama rouhaus
mustapippuria myllystä
4 rkl tummaa
siirappia
2 kananmunaa
vatkattuna
Valitse riittävän kookas kattila, jossa saat laatikon
aineet sekoitettua. Pinnoitettu kattila estää puuron pohjaan palamista.
Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja lisää riisit. Anna kiehua kolme-neljä
minuuttia niin, että vesi imeytyy riiseihin (ei toki kaikki). Sekoita joukkoon
2/3 voista. Minä uskon vakaasti voin lisäämisen tässä vaiheessa auttavan
siihen, että puuro ei niin helposti ota kiinni (pinnoittamattomankaan) kattilan
pohjaan. Voit kuumentaa maidon ensin toisessa kattilassa ja lisätä sen
riisikattilaan tai lisätä sitä vähän kerrallaan ja odottaa, että seos alkaa
kiehua ennen uutta lisäystä. Lisää vielä kerma ja anna hautua kannen alla
hiljaa poristen ja välillä sekoittaen 40 minuuttia. Siirrä sivuun ja anna
jäähtyä.
Hienonna sipuli ja kuullota se lopussa voissa pehmeäksi ruskistamatta. Irrota lehdet yrteistä ja hienonna ne veitsellä. Paloittele rusinat veitsellä. Vatkaa pienessä kulhossa kananmunat. Laita broilerinmaksat tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja jauha hienoksi. Yhdistä jäähtyneeseen puuroon hienonnettu maksa, yrtit, sipulit, rusinat, mausteet sekä siirappi ja vatkatut kananmunat ja sekoita huolellisesti.
Voitele valitsemasi uunivuoka/uunivuoat ja kaada seos
niihin. Voit laittaa vielä pari voinokaretta laatikon päälle ennen uuniin
laittoa. Tästä määrästä tuli 4 kpl 8,5 dl:n alumiinivuoallista. Ne mahtuivat
kerralla juuri sopivasti uuniimme. Kokeile tyhjillä
vuoilla ennen voitelua niin ei sitten harmita. Paista 180˚C uunissa n. 1 tunti
45 minuuttia ja nosta jäähtymään.
Anna jäähtyä ennen kuin leikkaat paloja. Jallupuolukat
sopivat hyvin lisukkeeksi. Vaikeaa sanoa monenko hengen ateria tästä tulee,
sillä maku on niin hyvä, että menekkikin on melkoinen.
Aijai, varmasti hyvää! Otanpa talteen jos vaikka tällainen maksalaatikko täksi jouluksi.
VastaaPoistaSorry myöhäinen vastaus. Ennenvanhaan (sian)maksalaatikko oli ihan tavallinen jouluruoka. Tämä reseptisopii oikein hyvin joulupöytään ja broilerinmaksa tekee mausta vähän pehmeämmän.
VastaaPoista