Onnistuin
saamaan puolisen kiloa tyrnimarjoja, joista osan mehustin vanhalla reseptilläni
sokerin ja Koskenkorvan kanssa. Toisen puolen kokeilin keittää siirapiksi ja
tästä tulikin juuri sopivan syksyisen maustesiirappi jälkiruokiin. Nämä yhdessä
maustoivat tuorejuuston suussa sulavaksi mousseksi. Kun tyrnisiirappi (ja
marinoidut tyrnimarjat) on valmiina, itse jälkiruoka valmistuu hetkessä.
Tyrnisiirappi
300 g tyrnimarjoja
200 g sokeria
2 dl appelsiinituoremehua
1 kanelitanko
2 tähtianista
5 kardemummankotaa (rikottuna)
1 rkl sitruunamehua
Kaada kaikki ainekset kattilaan ja keitä noin 5
minuuttia kunnes sokeri on sulanut, tyrnimarjat rikkoutuneet ja mausteet
luovuttaneet aromiaan keitokselle. Poimi pois kanelitanko, tähtianikset sekä
kardemummankodat ja kaada siirappi siivilän kautta toiseen kulhoon. Siirrä
siivilä kattilan päälle ja valuta siirappi vielä kerran siivilästä takaisin kattilaan. Painele tyrnimarjojen
sisus siivilän läpi siirapin joukkoon. Kuoret ja siemenet heitetään pois. Keitä
siirappia vielä vähän aikaa kunnes se alkaa hiukan paksuuntua. (Varo
keittämästä liikaa! Liian pitkän keittämisen tuloksena kattilan pohjalla ei ole
siirappia, vaan yksi kova sokeriklimppi.) Jäähdytä ja tölkitä siirappi.
Tyrni-tuorejuustomousse
(4 annosta)
200 g vähärasvaista maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl kuohukermaa tai vispikermaa
0,5 dl tyrnisiirappia
50 g tomusokeria
pinnalle kossumarinoituja tyrnimarjoja (resepti täällä)
Kaada kulhoon tuorejuusto, kerma, tyrnisiirappi sekä
tomusokeri ja vatkaa kunnes seos on vaahtoutunut tanakan kermavaahdon
vahvuiseksi. Lusikoi vaahto pursotinpussiin ja pursota annoksina
jälkiruokakulhoihin.
Viimeistele annokset pienellä lusikallisella
kossumarinoituja tyrnimarjoja.
Nam! ..näyttääpä hyvältä varsinkin tuo mousse. Itse ei ole tullut tyrneistä tehtyä yhtään mitään, mutta tästä sai hyvää vinkkiä.
VastaaPoistaTyrnejä... Mistä niitä saa - ja mihin hintaan?
VastaaPoistaKaapissa on aina hyvä olla jotain, josta saa tehdyksi jälkiruoan viidessä minuutissa.
VastaaPoistaJos itsellä tai hyvillä kavereilla ei ole tyrnipensaita, niin jonkun isomman ruokakaupan pakastealtaasta saattaa löytyä Marjexin pakastettuja tyrnimarjoja. Olen nähnyt myös Kampin keskuksessa Suomalaisen kirjakaupan edessä hedelmäkauppiaan tiskillä virolaisia tyrnimarjoja.
Tuo kossumarinoitu tyrni on jännä! "Rummtoffia" on joskus tullu maistettua ja se oli todella hyvää jäätelön seuralaisena :D
VastaaPoistaMonen kokeilun jälkeen täytyy todeta, että niin jallupuolukat kuin kossutyrnit valmistuvat parhaiten pakastetuista marjoista. Tuoreissa marjoissa on niin paksu kuori, että niiden marinoiminen vie aikaa paljon enemmän.
VastaaPoista