Suomalainen
varhaisperuna on nostettu kunniapaikalle Turun Neitsytperunafestivaalilla
17.-18.6.2016. Kun on olemassa neitsytoliiviöljyä, niin miksikäs ei, kyllä
kotimaista maukasta varhaisperunaa voi hyvinkin nimittää neitsytperunaksi.
Tapahtuman järjestäjänä on Lounais-Suomen ruokakulttuuriyhdistys Kaffeli ry,
joka perustettiin helmikuussa 2010 toteuttamaan Turun kulttuuripääkaupunkivuosi
2011:n ruokakulttuuriohjelmaa. Haastattelemani Markku Haapio kertoi, että nykyisin
Kaffeli ry:n toiminnassa pääpaino on vuotuisen Neitsytperunafestivaalin
toteuttamisessa. Tapahtuma järjestetäänkin tänä vuonna jo kuudetta kertaa ja
viime vuosina paikaksi on vakiintunut Panimoravintola Koulun piha ihan keskellä
kaupunkia Turun Kauppahallin vieressä.
Neitsytperunafestivaaliin
liittyy myös ”torilla kokataan” paikallisten ravintoloiden kilpailu parhaasta varhaisperunaruoasta.
Ravintolat saavat käyttää kilpailuannoksiin maksimissaan 50 euroa ja ainekset
on kilpailuaamuna ostettava vähintään neljältä eri torikauppiaalta. Ruoka valmistetaan kunkin
ravintolan omassa keittiössä, mistä ne tuodaan torille raadin arvosteltaviksi
kello 12. Kilpailuun osallistui seitsemän ravintolaa, joista tämänvuotisen
kisan voitti ravintola Mauno. En ehtinyt niin ajoissa paikalle, että olisin
saanut kuvatuksi kilpailuannokset, mutta Turun Sanomissa on kilpailusta erinomainen juttu kuvineen.
Neitsytperunafestivaali
kuvastaa hyvin perunaa: pieni ja kodikas, mutta täynnä energiaa. Sisäänpääsy
tapahtumaan on ilmainen ja kaikki annokset ostetaan 6 euroa maksavilla
ruokalipukkeilla, joita on myytävänä Kaffeli ry:n teltalla heti sisäänpääsyn
kohdalla. Alueella on myös tarjolla niin perunatietoutta kuin perunaa ja perunareseptejä
kotikeittiöön. Panimoravintola Koulun pihalla kaikkiaan kuusi ravintolaa
tarjoilee tähän tapahtumaan suunniteltuja peruna-annoksia, joista on vaikea
valita sitä parasta.
Turun Keittiömestarit ry oli ilman kikkailuja perinteisellä linjalla ja lautaselta
löytyi keitettyä varhaisperunaa, sipulivoisulaa, sillikaviaaria,
kylmäsavulohimoussea sekä marinoitua kaalisalaattia.
Hus Lindman oli mukana kahdella erilaisella uuniperuna-annoksella. Toisen täytteenä
oli kylmäsavulohta, toisessa perinteistä gubbröraa, jonka suomenkielinen nimi
lienee jotain sillipöperön tapaista. Erinomaisia täytteitä uuniperunalle!
Kustavilainen Restaurant Grill tarjoili tillipestossa kieritettyjä
varhaisperunoita, perunakreemiä ja ihanan rapeanahkaiseksi paistettua
siikafileetä. Tosi herkullinen kokonaisuus.
Jälkiruokala Xoco´s oli kehittänyt perunasta sekä suolaisen että makean annoksen. Suolainen ”piilopottu”
on varsinainen taidonnäyte, jossa 12 h 72°C neitsytperuna on kätketty
perunatuulihatun sisään. Lisäksi annoksessa on perunakreemiä, tillimajoneesia,
kurkku&sipulipikkelsiä, 1 h 65°C kananmuna sekä perunavaahtoa.
Makea
perunajälkiruoka on nimeltään Extravirgin Potatoprylee ja suorastaan
hengästyttävän erilaisen tuoteselosteen mukaan siinä on ”perunaprylee,
perunasable, paahdettu valkosuklaa & peruna –ganache, pakastekuivattua
vadelmaa, perunacrumble, suolaheinää”…
Panimoravintola
Koulun annos sisältää ruisperunapiirakkaa, porsaankylkeä, sipulilientä ja
kuusenkerkkäöljyä.
Etelä-Afrikasta
kotoisin oleva pitopalveluyrittäjä Jan Joost de Nier tarjoilee yhdellä
lautasella makumatkan maailman ympäri: Timo-perunaa kolmella tapaa, eteläafrikkalaisia
curryperunoita, kaakkoisaasialaisia perunoita tahmeassa kastikkeessa sekä
perunoita eteläamerikkalaisittain chimichurrilla maustettuna. Annos on täysin
vegaaninen.
Ja luonnollisesti
tarjolla on myös muita ”käyttöyhteystuotteita”.
Jos asut Turun seudulla tai muuten vaan olet käymäsillään siellä päin, kannattaa pistäytyä
Panimoravintola Koulun pihalla, jossa Neitsytperunafestivaali on avoinna vielä
tänään lauantaina klo 22 asti.
Kävin joskus vuosia takaperin näillä perunafestareilla ja oli kyllä ihan mahti tapahtuma! Harmi, että jäi nyt välistä!
VastaaPoistaVoi, kun kiva tapahtuma. En ole ennen tästä kuullutkaan.
VastaaPoistaKiitos jutusta, ihan tapahtuman näköinen. Lauantaina suosio oli niin suurta, että jo iltapäivän myöhäisinä tunteiuna alkoi ravintoloilta loppua ruoka kesken. Toisaalta hyvä niin, sillä samoihin aikoihin alkoi reipas sade ja kävijävirta tyrehtyi. Lopulta kaikki olivat tyytyväisiä: Kaffeli, ravintolat ja kävijät.
VastaaPoistaPS. Kaffeli on – ainakin vielä – ry, ei Oy😊
Markku Haapio
Hupsista, mutta sentään kaksi kolmesta ry:stä meni oikein. Kolmaskin on nyt korjattu :)
VastaaPoistaOn hienoa että joku jaksaa puhua perunan puolesta ja järjestää tällaisia tapahtumia. Toivottavasti perinne jatkuu vastakin.
Olen lukenut, että perunan hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin viljakasvien: viljakilon tuottamiseen kuluu noin kolme kertaa enemmän energiaa kuin perunakiloon ja että suurin osa Suomessa kulutettavasta perunasta on puhtaasti kotimaista tuotantoa, joten onhan se mitä ekologisin raaka-aine – erityisesti verrattuna kaikenmaailman vinkuintiasta lennätettyihin linnunsiemeniin ja muihin ”superfoodeihin”. Peruna kunniaan!