Lämmin
kuorrutettu katkarapuleipä
vaaleaa vehnäleipää, mieluusti ranskanleipää
voita
katkarapuja suolaliemessä (gourmet versio) tai pakastimesta
(arkisemmin)
gratinointikastiketta
tarjoiluun sitruunanlohkoja
tilliä
Leikkaa leivästä vaakasuoraan viipaleet. Jos leivän
reunat eli kuoret ovat vähänkin kovia, niin leikkaa ne pois, sillä ne
hankaloittavat syömistä. Paista leivät pannulla voissa kauniin ruskeiksi ja
ihanan rapeiksi. Nosta ne uunivuokaan tai uunipellille. Valuta katkaravuista
ylimääräinen neste siivilässä.
Gratinointikastike
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
3 dl kuumaa
maitoa
1 dl kermaa
1 munankeltuainen
50 g raastettua
parmesaania
1 rkl hummerifondia
(1 rkl konjakkia)
suolaa
valkopippuria
myllystä
cayennepippuria
reilusti hienonnettua
tilliä
Laita kasariin voi, sulata se, sekoita siihen jauhot
ja anna niiden kypsyä ruskistumatta noin minuutin ajan. Lisää kuuma maito koko
ajan vispaten jauhoseoksen joukkoon. Vispaa sitten kerma ja keltuainen
kastikkeeseen. Mausta hummerifondilla ja niin halutessasi konjakilla. Lisää
juustoraaste ja mausta valkopippurilla, suolalla ja hiukkasella
cayennepippuria. Älä laita liikaa, sillä niiden maku tulee esille vasta jonkin
ajan kuluttua. Lisätä voi aina – poistaminen ei onnistu. Sekoita vielä
kastikkeeseen hienonnettu tilli ja gratinointikastike on valmis.
Lämmitä uuni 200˚C. Laita katkaravut pannulla paahdetuille leiville ja kaada
niille kastiketta (tai sekoita ravut kastikkeen joukkoon ja nostele massaa
leiville). Laita vuoka uuniin 10 minuutiksi ja iltapala/alkupala/pääruoka
(leipien koosta ja määrästä riippuen) on valmis nautittavaksi. Koristele
tillillä ja tarjoile sitruunan kera. Myös uppomuna on hyvä lisäke katkarapuleivälle, jos annoksesta halutaan vielä tätäkin ruokaisampi.
Ohjeen määrä gratinointikastiketta riittää kahdeksaan
pieneen leipään. Silloin katkarapuja täytyy varata noin 400 g.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti