Kaikki
ruoat, joiden nimessä on sana Parmentier, sisältävät perunaa, vaikka kaikkia
perunaruokia ei voikaan nimetä Parmentierin mukaan. Antoine-Augustin Parmentier
(1737-1813) oli ranskalainen apteekkari ja ravintotieteilijä, jonka ansiosta
Ranskassa 1700-luvun lopulla alettiin yleisesti käyttää perunaa ihmisten ravintona.
Siihen asti peruna oli mielletty vain eläinten rehuksi. Varsinkin uskonnolliset
instituutiot vastustivat kiivaasti perunan käyttöä ravintona, sillä ne
väittivät perunan aiheuttavan sairauksia, erityisesti lepraa. Saadakseen
perunalle positiivista julkisuutta Parmentier istutti ison perunapellon ja
laittoi siihen sotilasvartioinnin päiväsajaksi. Yöllä ei ollut vartijoita,
jolloin kuka tahansa sai käydä ”varastamassa” perunoita kuvitellessaan niiden vartijoiden
ympäröimänä olevan hyvinkin arvokkaita. Melko pian tämän jälkeen peruna alkoikin olla
jokapäiväistä ravintoa ranskalaisten ruokapöydässä. Ovela kaveri.
Tunnetuimmat
Parmentierin mukaan nimetyistä perunaruoista ovat hachis Parmentier, joka
on lähinnä kuten shepherd’s pie (perunasoseella gratinoitu lihavuoka), sekä potage
Parmentier, purjo-perunasosekeitto. Vähemmän tunnettu on tässä esitetty
pommes
Parmentier, jossa perunat leikataan noin sentin kuutioiksi ja
kypsennetään pannulla voissa valkosipulin ja yrttien kanssa.
Perunat
Parmentier tarjosimme sous vide –kypsennetyn karitsan paahtopaistin kanssa. Lihan
täydelliseen kypsentämiseen menee sen verran aikaa, että siitä pitää aloittaa.
Karitsan
paahtopaistit sous vide
2 karitsan
paahtopaistia
2 kuorittua ja
murskattua valkosipulinkynttä
2 rosmariinin
oksaa
suolaa
mustapippuria myllystä
1 rkl oliiviöljyä
Taputtele kuiviksi huoneenlämpöiset paahtopaistit,
joista pintarasva on poistettu, ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Laita
paahtopaistit vakuumipussiin ja aseta rosmariinin oksat ja valkosipulit niiden
päälle. Nosta pussi pystyasentoon, laita lusikallinen öljyä pussiin ja vakumoi.
Kuumenna vesi 60 ˚C:een ja laita pussi sinne 1 h 30 min ajaksi. Nosta pussi
vedestä, avaa se, kuivaa lihat ja ota nopeasti pannulla väri paistien pintaan.
Perunat
Parmentier / Pommes Parmentier
6-7 keskikokoista
perunaa (kiinteä tai yleisperuna)
2 valkosipulinkynttä paloiteltuna
1 rkl voita
pikkutilkka
ruokaöljyä
1 tl tuoreita
timjaminlehtiä
1 tl
hienonnettua tuoretta rosmariinia
suolaa
Pese perunat huolella, kuutioi ne noin sentin
kuutioksi ja laita perunakuutiot kylmään veteen noin puoleksi tunniksi jotta
ylimääräinen tärkkelys huuhtoutuu pois. Huuhtele, valuta ja kuivaa
perunakuutiot.
Sulata isolla paistinpannulla voi, lisää öljy ja
kuullota siinä hetken aikaa valkosipulia. Lisää perunakuutiot ja ruskista ne nopeasti
kauttaaltaan. Lisää yrtit ja kypsennä perunoita matalalla lämmöllä kannen alla
noin 10 minuuttia. Lisää lämpöä ja kypsennä vielä ilman kantta 5-10 minuuttia
kunnes perunat ovat kullankeltaiset, päältä rapeat ja sisältä pehmeät. Mausta
suolalla ja tarjoile lämpimänä.
Karitsan paahtopaisti oli vaan niiiin hyvää. Kiitokset hyvästä reseptistä.
VastaaPoistaKiva että voitiin olla avuksi :)
VastaaPoistaTästä lämpötila- ja aikaneuvot, karitsan paahtopaistit on jo vakuumissa ja kohta vesi lämpenemään. :)
VastaaPoista:) Nam!
VastaaPoista