Suomen
marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim on jättänyt jälkensä historiaan paitsi
sotilaana ja valtiomiehenä, myös hyvän ruoan ja ruokakulttuurin ystävänä.
Marskin ryyppy, joka nautitaan läikyttämättä ääriään myöten täytetystä
snapsilasista, on monelle tuttu. Mikkelissä sijaitsi sodan aikana päämaja ja
Mikkelin Klubilla tätä salaisella reseptillä valmistettua juomaa on nautittu
ylipäällikön pöydässä. Monia Mannerheimin aikaisia ruokalajeja esitellään Risto
ja Ritva Lehmusoksan kirjassa Mannerheimin
pöydässä. Siinä luodaan katsaus historiaan ja ruokakulttuuriin tämän
merkittävän henkilön oman historian kautta. Helsingin ravintoloissa on
monissakin tarjottu Marskin nimeä kantavia ruokalajeja ja tämä kirjassa
esitelty kalaruoka ”Paistettua kuhaa Mannerheimin tapaan” on kirjan mukaan ravintola
Savoyn ohjeen mukaan valmistettu.
Paistettua
kuhaa Mannerheimin tapaan (neljälle hengelle)
4 kuhafilettä
suolaa
valkopippuria
myllystä
korppujauhoja
voita
Mausta kuhafileet, leivitä ne korppujauhossa ja paista
runsaassa voissa kypsiksi. Olisin halunnut käyttää kuhafileitä, jotka olisivat
suomustettuja ja joissa olisi siis nahka tallella. Sellaisia en kuitenkaan
saanut mistään, joten oli tyytyminen nahattomiin fileisiin.
Piparjuurivoi
4 rkl raastettua
piparjuurta
4 rkl voita
Hauduta piparjuuriraaste voissa pehmeäksi.
Herkkusienikastikkeen
kohdalla iski uskonpuute. Minusta 100 g herkkusieniä, jotka viipaloin reiluiksi
viipaleiksi lohkomisen sijaan, ja 8 desilitraa kermaa, vaikutti minusta hieman
epäsuhtaiselta (anteeksi Savoy), joten päätin kokeilla puolella määrällä kermaa
ja puolitin samalla varmuuden vuoksi myös jauhojen määrän. Hyvän makuista
kastiketta tuli siitäkin kelpo määrä, joten käytin muunneltua versiota. Sieniä
olisi voinut olla tuplamääräkin eli 200 g. Vertailun vuoksi ruotsalaisen kokin
Magnus Nilssonin kuhareseptissä, jossa ei tosin käytetty jauhoja, sieniä oli
noin 800 g ja kermaa 2 ruokalusikallista. Totuus kai on siellä jossakin näiden
kahden välissä. Tässä kuitenkin kirjan resepti.
Herkkusienikastike
100 g tuoreita
herkkusieniä
2 rkl voita
2 rkl jauhoja
8 dl kuohukermaa
suolaa
valkopippuria myllystä
Leikkaa herkkusienet lohkoiksi ja käristä niitä
kattilassa kuumassa voissa, kunnes niistä irronnut neste on haihtunut.
Ripottele päälle jauhoja ja sekoita. Lisää kattilaan kerma ja keitä kunnes
kastike alkaa saostua. Mausta suolalla ja pippurilla.
Laita kuhafileen päälle runsas lusikallinen
piparjuurivoita. Tarjoa herkkusienikastikkeen ja keitettyjen perunoiden kanssa.
Kaikin
puolin maittava ruoka. Ei mikään ihme, että Marski tykkäsi ja ravintolat ovat
tähän päivään saakka pitäneet sen listoillaan.
korjaus:
Kommenteissa on kerrottu Savoyn keittokirjan ainekset, jotka lienevät enemmän oikein kuin Lehmusoksan keittokirjassa.
Herkkusienien määrä on 500 g ja kermaa 4 dl.
Piparjuurta on vain puolet voi määrästä.
korjaus:
Kommenteissa on kerrottu Savoyn keittokirjan ainekset, jotka lienevät enemmän oikein kuin Lehmusoksan keittokirjassa.
Herkkusienien määrä on 500 g ja kermaa 4 dl.
Piparjuurta on vain puolet voi määrästä.
Klassikko tosiaan! Näitä pitäis muistaa tehdä useammin, mutta jotenkin ne vaan jää...
VastaaPoistaJuu, kyllä tuo 100 g sieniä ja 8 dl kermaa kuulostaa kieltämättä aika epäsuhtaiselta :D Hyvän näköistä!
VastaaPoista@Antti
VastaaPoistaUsein sitä miettii, että onhan tuokin jo laitettu ja lähes yhtä usein yllättyy,kun mietti että milloinkas sitä sitten viimeksi syötiin... Klassikko on klassikko koska se vaan on hyvää!
@Anonyymi
Resepti esiintyy useilla nettisivuilla. Ehkä mä vaan en osaa tai ymmärrä...
Lehmusoksan kirjassa on virhe, joka on kertautunut eri blogien kopioidessa sieltä tämän reseptin. Teillä sentään mietittiin että ei se nyt ihan noin voi mennä. Ei se menekkään. Savoyn keittokirjassa on oikea resepti jossa annetaan määriksi 500 g herkkusieniä ja 4 dl kermaa. Piparjuurivoin suhdekkaan ei ole 1:1 vaan piparjuurta on puolet voin määrästä.
VastaaPoistaKiitos tiedosta. Lisään tekstiin huomautuksesen katsoa kommenttisi.
VastaaPoista