Tämä
Roomassa asuvan ruokabloggarin ja ruokakirjailijan Rachel Roddyn italialainen
resepti löytyi The Guardianin sivuilta. Linssit ovat meillä vähemmän käytetty
raaka-aine, joten päätin ottaa tämän kokeiluun – ovathan ainakin makkarat
tuttuja ;)
Linssejä
ja makkaraa italialaisittain
150 g halkaistuja
punaisia linssejä
(alkuperäisreseptissä
italialaisia Castellucio –linssejä)
4-5 dl vettä
1 fenkoli
1 sipuli
1 varsisellerin
varsi
oliiviöljyä
hienoa
merisuolaa
2 laakerinlehteä
hienonnettua
persiljaa
6 italialaistyylistä
tuoremakkaraa ( n. 450 g)
Huuhtele linssit. Käytin punaisia linssejä, koska
meillä sattui olemaan paketti sellaisia kaapissa. Jokin muu lajike saattaisi
sopia paremmin tähän reseptiin, mutta sillä mentiin, mitä käytössä oli. Pitänee
tutustua tarkemmin linssien maailmaan. Poista fenkolin uloin kerros jos se on
huonokuntoisen näköinen. Muutoin siisti se poistamalla kanta pääosin ja
”sormet”. Säästä vihreä töyhtö mahdolliseen salaattiin. Kanta pitää fenkolin
koossa sitä käsiteltäessä. Hienonna sipuli pieniksi kuutioiksi. Hienonna myös
fenkolin sormet, mikäli niistä on johonkin. Itse käytin neljänneksen fenkolista
ja hienonsin sen. Lohko fenkoli ensin kahteen, sitten neljään ja lopuksi puolen
sentin paksuisiin lohkoihin.
Kuumenna oliiviöljy keskilämpöisessä syvässä
paistinpannussa tai kasarissa ja lisää sinne sipuli, hienonnettu fenkoli ja
selleri. Lisää ripaus suolaa ja kypsennä hitaasti pehmeiksi. Lisää sitten
fenkolin lohkot ja laakerinlehdet ja sekoittele niin, että kaikki saavat
öljypinnan. Seuraavaksi lisätään linssit ja sekoitetaan taas kaikki keskenään.
Lisää sitten aluksi 4 dl hanakylmää vettä. Kun linssit turpoavat ne imevät
vettä ja saatat joutua lisäämään sitä. Liian vähän vettä on liian vähän ja
liika vesi on liikaa. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä hiljaa, kunnes linssit
ovat kypsiä, mutta pitävät vielä muotonsa. Aika riippuu käyttämistäsi
linsseistä. Lopussa nestettä tulisi olla vain hiukan jäljellä ja linssien
pehmeitä mutta ei veteliä. Mausta suolalla ja mustapippurilla, oliiviöljyllä ja
hienonnetulla persiljalla.
Käytin Wurst Fennican Salsiccia Toscana -tuoremakkaroita, koska resepti on kotoisin
Italiasta ja kaipaa siis italialaistyylistä makkaraa. Pistele ensin makkaroihin
haarukalla muutama reikä ja ruskista ne toisella pannulla ja hauduta kypsiksi
kannen alla tai uunissa. Itse käytin kannellista paistinpannua. Nosta makkarat
linssien joukkoon ja kaada pannulle kertynyt liemi myös mukaan ja anna
makkaroiden ja linssien muhia yhdessä jonkin aikaa ennen tarjoilua, jotta ne
”fanno amicizia” eli ne ystävystyvät, toisin sanoen niiden maut kohtaavat
toisensa ennen tarjoilua. Tarkista vielä maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja
mustapippuria.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti