TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

tiistai 16. helmikuuta 2016

Kanaa ja papuja cacciatore



Kanaa metsästäjän tapaan ( Pollo alla cacciatore ) on italialainen ruokaklassikko. Tosin, tuskin metsästäjän vaimo käytti pataansa kanaa vaan todennäköisemmin jänistä, kania tai metsälintuja, mutta saattoihan siihen pataan joku satunnainen kanakin päätyä. Tämä on hieman muunneltu ja vähäsen nopeampi versio, joka soveltuu hyvin tarjouksia metsästävälle cityihmiselle. Kana on korvattu broilerilla – tarkennettuna: kokonainen ja paloiteltu kana on korvattu broilerin reisipaisteilla. Reisipaisti on siis broilerin reisiliha ilman luita ja nahkaa. Toki valmistukseen voi käyttää oikeaa kanaa, kypsennysaika vaan on huomattavasti pidempi. Myös kokonaisesta pilkotusta broilerista tai koipi-reisipaloista tulee hyvä pata, tosin kannattaa irrottaa koipi ja reisi toisistaan. Nahan mukana olo antaa padalle tukevuutta rasvan muodossa, mutta itse en rakasta padassa sellaista veteläksi kypsynyttä nahkalärpäkettä, joten nopeus- ja mukavuussyistä siis reisipaisteja. Niissä oleva rasva kyllä päätyy pataan. Luut tulisi sitä paitsi tietenkin poistaa kypsymisen jälkeen ennen tarjoilua, jos haluaa syödä siististi pöydässä, ja siihenkin kuluu oma aikansa. Pavut ovat mukana padassa siksi, että Tuplaespresson on helppoa näin nauttia kypsä kanapata lisukkeineen yksikätisesti.


Kanapata metsästäjän tapaan

600 g             broilerin reisipaisteja
                      vehnäjauhoja leivitykseen
                      öljyä paistoon
n. 100 g         pancetta- tai pekonikuutioita
1                    punasipuli suikaloituna
3                    valkosipulin kynttä viipaloituna
3-4 oksaa      tuoretta rosmariinia, lehdet nypittyinä ja hienonnettuina
1 ruukku       lehtipersiljaa hienonnettuna
1,5 dl             kuivaa valkoviiniä
2 dl                kanalientä
1 tlk              kuorittuja tomaatteja tai tomaattimurskaa
1 tlk              valkoisia papuja ( ei tomaattikastikkeessa )
½ pss             kevätsipulia ohuiksi viipaleiksi viipaloituna
muutama       tuore salvianlehti
                      suolaa myllystä
                      mustapippuria myllystä

Paloittele reisipaistit haluamaasi kokoon, leivitä palat ja ruskista ne. Siirrä sivuun pannulta ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita samalle pannulle pancetta- tai pekonikuutiot ja anna rasvan sulaa hetki. Minulla ei ollut kuutioitua kumpaakaan, joten käytin pekoniviipaleita. Rakenteen kannalta kuutiot olisivat olleet parempia, mutta unohdin ostaa niitä (anteeksi  ). Lisää suikaloitu sipuli ja tarvittaessa tilkka öljyä ja kuullota sipulia hetki, mutta älä anna ruskistua. Kaada pannulle valkoviini, nosta lämpöä ja anna kiehahtaa noin puoleen. Lisää sitten tomaatti, kanaliemi ja valkosipuli, hienonnettu rosmariini ja puolet hienonnetusta lehtipersiljasta. Laita kananpalat takaisin pannulle, sekoita ne kastikkeeseen ja anna hautua 20 minuuttia. Lisää sitten valutetut pavut ja anna kypsyä vielä 10 minuuttia. (Miksi ei papuja tomaattikastikkeessa? No siksi, että olet juuri tehnyt tomaattista kastiketta etkä ehkä halua siihen purkittajan kastikkeen makua sotkemaan omaasi.) Sillä aikaa kun pata hautuu, laita toiselle pannulle öljyä ja friteeraa siinä salvianlehdet ja laita ne talouspaperin päälle valumaan. Tarkista padan maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Laita lopuksi pataan loput persiljasta ja hienonnettu kevätsipuli ja nostele ruoka lautasille. Laita annoksen pinnalle pari-kolme salvianlehteä ja tarjoa vaikka maalaisleipäviipaleen tai patongin kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti