Kaikki
oikeastaan alkoi vaahterasiirapilla glaseeratusta pekonista. Ajatus makeaksi
paistetusta pekonista ei jättänyt rauhaan, joten sitä oli pakko kokeilla.
Kaikki muu resepteissä on rakentunut pekonin ympärille.
Tässä
ohjeessa risottoa valmistetaan kaksinkertainen määrä siihen nähden mitä kahden hengen ruokaan tarvitaan. Jäljelle jäävä risotto käytetään seuraavan päivän ateriaan.
Vaahterasiirappipekoni
Heti alkuun varoitus: Näihin voi tulla himo, joten
reseptin kokeilu ja lopputuotteen maistelu omalla vastuulla!
2 pkt pekonia
2 rkl vaahterasiirappia
1 rkl ruokosokeria
1 tl englantilaista sinappia
mustapippuria myllystä
cayennepippuria
hienoa merisuolaa
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita
glaseerauskastikkeen aineet kulhossa ja sivele sillä pekoniviipaleet. Asettele
pekoniviipaleet uunipellille leivinpaperin tai ritilän päälle. Laita pelti
uuniin ja anna kypsyä 12-15 minuuttia. Käännä pekonit ja sivele vielä lisää. Anna
vielä paistua 5-10 minuuttia, kunnes väri on hyvä. Pekonit saavat hieman
mustua, mutta eivät palaa. Ota ulos uunista. Voit maustaa niitä hienolla
merisuolalla, että ne eivät olisi liian makeita. Jäähdytä pekonit ritilällä.
Normaalia amerikanpekonia hieman paksummat viipaleet
sopisivat tähän paremmin, joten jos saat sellaisia käyttöösi, niin hyvä.
Maa-artisokkarisotto
500g maa-artisokkia
vettä, suolaa
2 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
puolikas purjo tai muutama kevätsipuli ohuina
viipaleina
2,5 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
7-10 dl kanalientä
suolaa
hiukan sitruunamehua
1 dl parmesaaniraastetta
1 rkl voita
Kuori maa-artisokat ja keitä ne pehmeiksi miedosti
suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois ja soseuta maa-artisokat.
Kuumenna kattilassa voi sekä oliiviöljy ja kuullota
siinä sipuliviipaleet pehmeäksi. Lisää riisi ja sekoittele niitä miedolla
lämmöllä minuutin tai pari kunnes nekin ovat hiukan kuullottuneet. Lisää
valkoviini ja sekoita kunnes viini on imeytynyt. Lisää kanalientä pari desiä
kerrallaan ja sekoita koko ajan. Lisää nestettä aina kun edellinen on
imeytynyt. Kypsennä kunnes riisit ovat ”al dente” eli niissä on vielä hiukan
puruvastusta. Lisää riisin joukkoon maa-artisokkasose, tilkka sitruunamehua
sekä parmesaaniraaste. Lisää maun mukaan suolaa ja sekoita voi viimeksi risoton
joukkoon.
Possu-herkkusienipaistos
100 g herkkusieniä
250 g possunfileetä
1 pieni sipuli
nokare voita
suolaa, mustapippuria
Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi. Leikkaa
herkkusienet neljään osaan ja possunfilee pienemmiksi paloiksi. Kuumenna
pannulla hiukan voita ja kuullota sipulit siinä. Lisää herkkusienet sekä
possunpalat ja ruskista ne. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Nostele lautasille risottoa, sen päälle
possu-herkkusienipaistosta ja viimeksi vaahterasiirappipekonin paloja. Jos
leikkuulaudalle sattui jäämään vihreää sipulia, viimeistele annokset sillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti