Yrittäessäni
keksiä jotain kivaa makeaa tarjottavaa itsenäisyyspäivän iltapäiväglögille
mietin ensin jotain piparintapaista, mutta sitten muistin lapsuuden
pumpernikkelit. Oikeastihan pumpernikkeli on eräänlainen leipä, ihan eri
leivonnainen mitä Suomessa on totuttu pitämään pumpernikkelinä, mutta väliäkös
tuolla. Sisältä pehmeä, piparkakun makuinen, soikea ja vaaleanpunaisella
sokerikuorrutuksella päällystetty leivonnainen on loppujen lopuksi ihan
tavallinen paksu piparkakku, jonka päällä on sokerikuorrutus. Näihin voi
käyttää valmista piparkakkutaikinaa tai sitten valmistaa ”Paraisten piparkakut”
–reseptillä oma taikina. Tämä resepti taitaa olla alkujaan Marttojen
piparitaikinaohje. Itsenäisyyspäivän kunniaksi soikea vaaleanpunainen pumpernikkeli muuttui sinivalkoisiksi syötäviksi Suomen lipuiksi.
Paraisten
piparkakut
1 1/2 dl siirappia
200 g sokeria
250 g voita
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
1 rkl pomeranssinkuorta
2 munaa
3 tl soodaa
1/2 kg vehnäjauhoja
Kiehauta siirappi, sokeri, voi ja kaikki mausteet. Lisää
jäähtyneeseen seokseen munat yksitellen hyvin vatkaten ja lopuksi
sooda-vehnäjauhoseos. Anna taikinan kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään.
(Kauli taikina mahdollisimman ohueksi levyksi. Ota
taikinalevystä piparkakkumuotilla kuvioita ja paista 200 asteessa 5-8
minuuttia.)
Pumpernikkelit
piparkakkutaikinaa
tomusokeria
munanvalkuaista
sitruunamehua
elintarvikeväriä
Kauli piparkakkutaikina noin puolen sentin paksuiseksi
levyksi ja ota siitä muotilla kuvioita tai leikkaa suorakaiteen muotoisiksi
paloiksi. Paista pumpernikkelit kiertoilmassa 180 asteessa 8-10 minuuttia kunnes
kakkuset ovat pinnalta kunnolla paistuneet, mutta sisältä vielä vähän pehmeitä.
Koristele pumpernikkelit sokerikuorrutteella. Sekoita
yhteen munanvalkuaiseen noin 200-250 grammaa tomusokeria kunnes kuorrute on
riittävän paksua pursotettavaksi. Mausta seos sitruunamehulla ja tarvittaessa
värjää elintarvikevärillä. Piparien ja pumpernikkelien valmistaminen on myös
lapsille kivaa joulunaluspuuhaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti