TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Pasta alla Norma




Tämän perinteisen sisilialaisen pastan kerrotaan saaneen nimensä Vincenzo Bellinin oopperan Norma mukaan. Ooppera oli aikanaan kovin suosittu, kuten pastastakin tuli. Yhtä ja ainoaa oikeaa reseptiä en löytänyt, mutta yhteistä useimmille löytämilleni oli munakoiso, tomaatti, oliiviöljy, valkosipuli, basilika ja Ricotta salata. Pasta oli joko penneä tai spagettia. Jokainen oopperaproduktiokin on ohjaajansa aikaansaannos ja tulkinta käsikirjoituksesta, joten tässä siis pasta alla Norma, olkaa hyvä (esirippu auki):


Pasta alla Norma

1                                          munakoiso (500 – 750 g) lankkuperunan kokoisina paloina
                                            hienoa merisuolaa
0,5 – 1,5 dl                          oliiviöljyä (munakoisomäärästä riippuen)
2                                          valkosipulin kynttä murskattuna ja hienonnettuna
1                                          salottisipuli hienonnettuna
1                                          kuivattu chilipalko murskattuna
1 tölkki                               Mutti San Marzano tomaatteja pienittynä
0,5 dl                                  punaviiniä
1 tl                                      hienoa sokeria
2 dl                                     raastettua Pecorino Romanoa (en saanut käsiini Ricotta salataa)
kourallinen                         tuoretta basilikaa hienonnettuna
                                            (merisuolaa myllystä
                                            mustapippuria myllystä)

                                            pennepastaa (tai spagettia) syöjäluvun mukaan

Pilko munakoiso, laita se siivilään tai keittiöpyyhkeeseen ja ripottele sille suolaa, jotta se ”itkettyy” eli sitä poistuu karvaus. Lorauta pannulle oliiviöljyä ja lisää huuhdottu ja kuivattu munakoiso. Paista sitä niin, että se hieman ruskistuu ja siirrä sivuun. Jos pannulle jää liikaa öljyä, niin kaada osa pois, jos taas liian vähän, niin lisää hieman.  Lisää valkosipuli, salottisipuli ja chilimurska ja kuullota hetki ennen tomaatin lisäämistä. Tomaatit on helppo pilkkoa avatussa purkissa saksilla ennen pannulle laittoa. Tulee vähemmän sotkua kuin leikkuulaudalla. Lisää myös punaviini, ripottele joukkoon sokeri ja keitä niin, että kastike ei ole löysää eikä liian kuivaa.

Keitä pasta ohjeen mukaan hieman al denteksi.

Lisää munakoisot ja pasta tomaattikastikkeen joukkoon. Tarkista maku (ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria). Huomaa, että pecorinossa on myös suolaa ja basilika antaa lisämakua.

Lisää lopuksi hienonnettu basilika ja raastettu pecorino.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti