Tämän
perinteisen sisilialaisen pastan kerrotaan saaneen nimensä Vincenzo Bellinin
oopperan Norma mukaan. Ooppera oli aikanaan kovin suosittu, kuten pastastakin
tuli. Yhtä ja ainoaa oikeaa reseptiä en löytänyt, mutta yhteistä useimmille
löytämilleni oli munakoiso, tomaatti, oliiviöljy, valkosipuli, basilika ja
Ricotta salata. Pasta oli joko penneä tai spagettia. Jokainen
oopperaproduktiokin on ohjaajansa aikaansaannos ja tulkinta käsikirjoituksesta,
joten tässä siis pasta alla Norma, olkaa hyvä (esirippu auki):
Pasta
alla Norma
1 munakoiso
(500 – 750 g) lankkuperunan kokoisina paloina
hienoa
merisuolaa
0,5 – 1,5 dl oliiviöljyä
(munakoisomäärästä riippuen)
2 valkosipulin
kynttä murskattuna ja hienonnettuna
1 salottisipuli
hienonnettuna
1 kuivattu
chilipalko murskattuna
1 tölkki Mutti San Marzano
tomaatteja pienittynä
0,5 dl punaviiniä
1 tl hienoa
sokeria
2 dl raastettua
Pecorino Romanoa (en saanut käsiini Ricotta salataa)
kourallinen tuoretta basilikaa
hienonnettuna
(merisuolaa
myllystä
mustapippuria
myllystä)
pennepastaa
(tai spagettia) syöjäluvun mukaan
Pilko munakoiso, laita se siivilään tai
keittiöpyyhkeeseen ja ripottele sille suolaa, jotta se ”itkettyy” eli sitä
poistuu karvaus. Lorauta pannulle oliiviöljyä ja lisää huuhdottu ja kuivattu
munakoiso. Paista sitä niin, että se hieman ruskistuu ja siirrä sivuun. Jos
pannulle jää liikaa öljyä, niin kaada osa pois, jos taas liian vähän, niin
lisää hieman. Lisää valkosipuli,
salottisipuli ja chilimurska ja kuullota hetki ennen tomaatin lisäämistä.
Tomaatit on helppo pilkkoa avatussa purkissa saksilla ennen pannulle laittoa.
Tulee vähemmän sotkua kuin leikkuulaudalla. Lisää myös punaviini, ripottele
joukkoon sokeri ja keitä niin, että kastike ei ole löysää eikä liian kuivaa.
Keitä pasta ohjeen mukaan hieman al denteksi.
Lisää munakoisot ja pasta tomaattikastikkeen joukkoon.
Tarkista maku (ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria). Huomaa, että
pecorinossa on myös suolaa ja basilika antaa lisämakua.
Lisää lopuksi hienonnettu basilika ja raastettu
pecorino.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti