TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

torstai 5. marraskuuta 2015

Kevytperuna ?... Anna mun kaikki...



(Kuvituskuva. Kuvan perunoilla ei ole mitään tekemistä kevytperunoiden kanssa.)



Nyt se on täällä! Kevytperuna ! 
Tätähän me kaikki olemme odottaneet! Vai?

Ajatellaanpa asiaa uudelleen… Mitä eroa on ruoalla ja kevytruoalla? Jokainen jolla on vähänkin makuaistia tallella, tunnistaa ainakin ruoan ja kevytruoan välisen maku(/mauttomuus)eron. Sen enempää erittelemättä kenenkään valmistajan tuotteita nimeltä, kevytnakista on vähennetty rasvan, lihan sekä mausteiden osuutta ja lisätty sellaisia aineksia joiden on tarkoitus tämän jälkeen vielä jotenkin pitää nakki koossa. Kevytjuustoissa ehdoton raja kulkee 17% kohdalla. Kaikki sitä vähemmän rasvaa sisältävät juustokkeet muistuttavat lähinnä mautonta pyyhekumia. Kevytjogurteista on vähennetty rasvaa, mutta lisätty kaikenlaisia sakeuttamis- ja stabilisointiaineita, jotta viskositeetti ei muistuttaisi vettä. Sama koskee kevytlevitteitä ja kevytruoanlaittonesteitä, jotka jälkimmäiset yrittävät imitoida kermaa - edes väriltään.

Enemmällä prosessoinnilla ja suuremmalla määrällä lisäaineita elintarvikkeesta yritetään tehdä esikuvansa näköistä samalla, kun kevyttuotteen mainontaan upotetaan suuret summat rahaa, joka raha lopulta kuitenkin kerätään hölmöiltä kuluttajilta tuotteen hinnassa. ”Sisältää 23% vähemmän rasvaa”… vähemmän kuin mikä? "Sisältää vähemmän sokeria"... vähemmän kun mikä? "Sisältää 50% vähemmän makua"... niin rehellistä mainosta en vielä ole sattunut näkemään.

Ja nyt on keksitty kevytperuna !
Vähemmän tärkkelystä, mutta enemmän hintaa. On siinä taas vedelle onnistuttu jalostamaan lisähintaa. Uusi erikoistuote, jota ostamalla saa tuntea olevansa todellinen ruokatrendien edelläkävijä ja parempi ihminen. Maksamalla enemmän voi ostaa itselleen paremman omantunnon, kuten erityisesti viime vuosina näyttää olleen tapana. Kevyttähän voi samalla syödä enemmän, eikö vain? Ostetaan samalla oikein megapussi. Jippii!

Mihin on unohtunut, että kaiken keinotekoisen keventämisen vastapainoksi voisi sen sijaan syödä hiukan pienempiä annoksia ihan normaalia, hyvän makuista ruokaa. Ja kolmen kevytperunan sijaan voi ottaa lautaselleen kaksi oikeaa perunaa? Vatsa kiittää – ja lompakko.

12 kommenttia:

  1. Voi hyvä tavaton...

    VastaaPoista
  2. KEVYTPERUNA? EI OO TOTTA?

    VastaaPoista
  3. Olisi kiva kuulla, miltä nämä perunat maistuvat ja miten ne käyttäytyvät ruonlaitossa? Ovatko kiinteitä tai jauhoisia...? Onko kenelläkään kokemusta?

    VastaaPoista
  4. Minäkin haluaisin keksiä jotain, millä saisin ryövättyä ihmisten rahat. Mutta täytyy myöntää, ettei mielikuvitukseni ois ikinä riittänyt keksimään kevytperunaa. Vedelle jalostettu lisähintaa todellakin.

    VastaaPoista
  5. Jo vain. Mitähän ne seuraavaksi keksivät? Olen todellakin samaa mieltä, että keveyden nimissä ihmisiltä huijataan paitsi rahaa, myös huiputetaan ihmisiä uskomaan, että kevyt olisi terveellistä.
    Meillä tehtiin täysremontti ruuan suhteen: käytetään luomu täysmaitoa, oikeaa voita, ja kermaa, joskin meidän kaupungin kaupoista ei saa enää karrageenitonta kermaa, joten käytän smetanaa tai ranskankermaa sen sijaan. Eipä ole vatsavaivoja, ja tietää mitä syö. Niin, ja meillä rakastetaan juustoja. Eikä ne ole mitään kevyt"juustoja"
    T. Sanni

    VastaaPoista
  6. Ensin oli suo, kuokka ja Jussi - ja sitten tulikin toi kevytperuna. Joo. Ei ymmärrä ihminen, ei. Veikkaan, ettei pärjää maussa edes kaupan potulle, saati itsekasvatetulle Siiklille.

    VastaaPoista
  7. Meinasi nauraessa lirahtaa housuun!

    Tunteeko joku jonkun, joka jaksaa syödä niin paljon pottuja, että sillä lihoo?

    VastaaPoista
  8. Ono aprillipäivä siirretty huhtikuulta marraskuulle?
    t. Sari

    VastaaPoista
  9. Perunaa en syö ollenkaan muutenkaan.. mutta siis kevytperuna.. Ei oo totta, nyt tuleekin varmaa oikee perunabuumi :D.

    VastaaPoista
  10. On tämä sellainen keksintö, että en ihan uskalla veikata näille "kevytperunoille" mitenkään erityisen hyvää menestystä. Saattaa alkuun myydä hyvin, kun kansa ostaa näitä uteliaisuudesta, mutta siihen se taitaa jäädä, mikäli suomalaisilla on yhtään järkeä päässään...

    @ luimupupu
    ... älä muuta sano...

    @ Mariane
    On se...

    @ Nanna
    Voisiko tuota nasevammin todeta...

    @ Janne
    Muusiperunoidenhan täytyy olla jauhoisia eli paljon tärkkelystä, joten eiköhän nämä ole enemmänkin kiinteitä ja vetisiä. Minä en taida viitsiä ostaa, mutta lupaan maistaa jos joku minulle tarjoaa.

    @ Ulla
    Ei tullut näistä sulle bisnestä ;)

    @ Anonyymi Sanni
    Niinpä... Jos kotikaupungissasi joku myy Arlan kuohukermaa, niin se taitaa vielä olla ilman karrageenilisää.

    @ Muikku Verkko
    Ei ole tainnut maku olla ihan ensimmäisenä mielessä kun näitä perunoita on kehitetty?

    @ Ansku Gen
    ...kesällä... uusia siiklejä... juuri pellosta nostettuna... sillin kanssa... Onneksi sitä aikaa ei kestä kovin montaa viikkoa :)

    @ Anonyymi Sari
    Olisikin aprillia...

    @ Kaura
    ...sitä perunabuumia odotellessa :D

    VastaaPoista
  11. Veikkaampa että parin vuoden päästä nää "kevytperunat" on vähin äänin vedetty markkinoilta täydellisenä floppina.
    terveisin Jaska joka syö vaan oikeaa ruokaa.

    VastaaPoista