Tämän
aterian alkuperäinen resepti löytyi Jamie Oliverin 30 minute meals –kirjasta.
Siinä ammattikokki sai sen puristettua 30 minuuttiin jälkiruoankin kera, mutta
koska minulla ei ollut niin kova hoppu, käytin siihen enemmän aikaa. Halusin,
että perunagratiini varmasti olisi kypsää, ettei tulisi pettymystä. Noissa
minuuttiresepteissä ei yleensä myöskään huomioida sitä aikaa, mikä menee
aineiden ja tarvikkeiden esille ottoon sekä pilkkomiseen, vaan kaikki on
valmiina pöydällä kellon lähtiessä käyntiin.
(Blogissamme
on aiemmin julkaistu lähes saman nimisen perunaruoan ohje, ”Pommes Dauphine”,
mutta näillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa, vaan ovat täysin eri
ruokia.)
Perunagratiini
Dauphinoise
1 punasipuli
ohuina viipaleina
650 g yleisperunaa
kuorittuna ja ohuina viipaleina
¼ muskottipähkinää
raastettuna
2 valkosipulin
kynttä viipaloituna
2 dl kuohukermaa
1 dl kuumaa
vettä
3 öljyyn
säilöttyä sardellifilettä hienonnettuna
80 + 20 g parmesaanijuustoa
raastettuna
2 laakerinlehteä
1 tl tuoreita
timjaminlehtiä hienonnettuna
rouhittua
merisuolaa
mustapippuria
myllystä
oliiviöljyä
Kuumenna uuni 190 asteeseen. Kuori ja viipaloi perunat
ja halkaistu punasipuli mandoliinilla tai terävällä veitsellä. Viipaloi
valkosipuli ja sardellit. Raasta parmesaani ja nypi timjaminlehdet. Laita
peruna- ja sipuliviipaleet uunivuokaan ja sirottele sinne sardelli ja
valkosipuli. Mausta muutamalla rouhauksella suolaa ja mustapippuria ja lisää
laakerinlehdet ja pääosa parmesaaniraasteesta. Lorauta tilkka oliiviöljyä
käsiisi ja sekoita kaikki aineet ja levitä tasaiseksi uunivuokaan. Sekoita
kerma ja vesi ja kaada seos vuokaan. Laita uuniin noin 45 minuutiksi. Kun
perunat ovat jo kauniin väriset niin ripottele pinnalle loppu parmesaani, johon
on sekoitettu timjaminlehdet. Laita takaisin uuniin 10 minuutiksi. Nosta
uunista ja anna vetäytyä 15 minuuttia.
Sinappibroileri
5 koipireittä
paloiteltuna kahteen osaan (alkup. kokonaisia rintafileitä)
1 – 1,5 rkl tuoreita rakuunan (alkup.
rosmariinin) lehtiä hienonnettuna
Colman’s
sinappijauhetta
1 purjo
halkaistuna ja viipaloituna
4 valkosipulin
kynttä hienonnettuna
0,5 - 1 dl kuivaa
valkoviiniä
n. 1 dl kuohukermaa
1,5 tl karkeaa Dijon
sinappia
suolaa
myllystä
mustapippuria
myllystä
oliiviöljyä
Nypi rakuunan lehdet ja hienonna ne. Laita kanat
kulhoon. Sirottele niille sinappijauhetta ja mausta suolalla ja
mustapippurilla. Käännä ja mausta toiseltakin puolelta. Lisää hienonnettu
rakuuna ja loraus oliiviöljyä ja Hiero käsin mausteet kananpaloille. Kuumenna paistinpannu,
lisää loraus oliiviöljyä ja laita kanat pannulle nahkapuoli alaspäin. Puhdista
ja viipaloi purjo sekä hienonna valkosipulin kynnet. Käännä kanat ja lisää
pannulle purjo ja valkosipuli. Lorauta valkoviini pannulle ja anna kiehua.
Lisää kerma ja hauduta kannen alla, kunnes kanat tuntuvat kypsiltä.
Nosta kanat pannulta. Jos käytät rintafileitä, niin
tässä vaiheessa ne voi pilkkoa pienemmiksi. Sekoita pannulle karkea sinappi ja
tarkista maku. Mausta lisää tarvittaessa. Kaada seos tarjoiluastiaan ja nosta
kananpalat sille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti