TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

tiistai 20. lokakuuta 2015

Cafe de Paris maustevoi




Cafe de Paris on tunnettu nimi niin voipohjaiselle kastikkeelle kuin maustevoille.

Erään tiedon mukaan tämän maustevoin kehitti vuonna 1930 Mr. Boubier, joka oli geneveläisen ravintolan Restaurant du ’Coq d’Or’in  omistaja. Hänen kerrotaan antaneen reseptin tyttärelleen, jonka aviomiehellä Arthur-François (Freddy) Dumontilla oli Genevessä ravintola ’Café de Paris’. Se oli silloin panimo, mutta Dumont halusi uudistaa sen ja ryhtyä tarjoamaan entrecotepihviä tämän yrttivoikastikkeen kanssa. Toiset lähteet mainitsevat hänet reseptin kehittäjäksi.

Reseptistä ja konseptista tuli niin suosittu, että vuosikausien ajan oli lähes mahdotonta saada pöytävaraus kyseiseen ravintolaan. Tarkka alkuperäisresepti lienee edelleenkin salaisuus. Ravintola toimii edelleen ja sen ruokalistalla on ainoastaan yksi ruokalaji – entrecote Cafe de Paris ja ranskalaiset perunat. Cafe de Paris -voin maku on hyvin tasapainoinen ja moniulotteinen. Juuri kun luulee saaneensa kiinni jostain mausteesta, maistaakin jonkun toisen ja sitten seuraavan ja sitä seuraavan...

Franz Scheurer, mies australiangourmetpages.com’in takana, kertoo saaneensa cafe de paris –reseptin isältään, joka toimi chefinä Lontoon Savoyssa vuonna 1943. Samanhenkinen ohje on peräisin Rotissöörien kastikekurssilta Lahdesta vuodelta 2010.


Cafe de Paris -maustevoi

1 rkl                                    tomaattipyreetä
1 ½ tl                                  Dijon sinappia
1 rkl                                    kaprista
30 g                                     salottisipulia hienonnettuna
1 dl                                     hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa
½ dl                                    silputtua tuoretta ruohosipulia
1 rkl                                    hienonnettua tuoretta tilliä
1 tl                                      tuoreen timjamin lehtiä hienonnettuna
1 tl                                      tuoreen ranskalaisen rakuunan lehtiä hienonnettuna
1 tl                                      tuoreen rosmariinin lehtiä hienonnettuna
1                                          raastettu valkosipulinkynsi
3                                          sardellifileetä hienonnettuna liemineen
1 tl                                      konjakkia tai brandya
1 tl                                      puolikuivaa madeiraa
½ tl                                     Worcestershire kastiketta
3                                          valkopippuria rikki painettuina
½ tl                                     paprikajauhetta
vajaa ½ tl                            currya
1/8 tl                                   cayennepippuria
1/4                                      sitruunan mehu
hyvin vähän                        sitruunankuorta raastettuna
vielä vähemmän                 raastettua appelsiininkuorta                    
250 g                                   huoneenlämpöistä voita

Sekoita kaikki muut aineet paitsi voi lasikulhossa ja sekoita sauvasekoittimella. Lisää pari tippaa sardellilientä tai öljyä, jos seos on liian kovaa. Anna seoksen seistä vuorokauden ajan. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sekoita se mausteseoksen kanssa yhteen. Tarjoa voi pehmeänä tai kääri se rullalle voipaperiin tai talousmuoviin ja säilytä kylmässä. Tätä kannattaa tehdä kerralla pidemmäksi aikaa, sillä aineita tarvitaan paljon mutta vain vähäisiä määriä, ja moninkertainenkin määrä syntyy lähes samassa ajassa ja samalla vaivalla. Tehkää kimpassa kavereiden kanssa tai lahjaksi ystäville – tai syökää itse ja nauttikaa erilaisten ruokien kanssa. Tämä maustevoi sopii kaikelle grillatulle tai paistetulle lihalle ja kanalle ja miksei grillatuille äyriäisillekin. Toimii myös niin tuoreiden kasvisten kuin ranskanperunoidenkin kanssa. Ja voihan sitä laittaa sellaisenaan vaikka paahtoleivälle.


2 kommenttia:

  1. Ompa pitkä ainesluettelo :) Jos tätä laittaa niin tarvii varmaan tehdä iso satsi pakkaseen.

    VastaaPoista
  2. Hyvä idea tehdä maustevoi pakkaseen. Kannattaa silloin pakastaa pienempinä "voinappeina", joita voi ottaa käyttöön kulloinkin tarvittavan määrän.

    VastaaPoista