Cafe de
Paris on tunnettu nimi niin voipohjaiselle kastikkeelle kuin maustevoille.
Erään
tiedon mukaan tämän maustevoin kehitti vuonna 1930 Mr. Boubier, joka oli
geneveläisen ravintolan Restaurant du ’Coq d’Or’in omistaja. Hänen kerrotaan antaneen reseptin
tyttärelleen, jonka aviomiehellä Arthur-François (Freddy) Dumontilla oli
Genevessä ravintola ’Café de Paris’. Se oli silloin panimo, mutta Dumont halusi
uudistaa sen ja ryhtyä tarjoamaan entrecotepihviä tämän yrttivoikastikkeen
kanssa. Toiset lähteet mainitsevat hänet reseptin kehittäjäksi.
Reseptistä
ja konseptista tuli niin suosittu, että vuosikausien ajan oli lähes mahdotonta
saada pöytävaraus kyseiseen ravintolaan. Tarkka alkuperäisresepti lienee
edelleenkin salaisuus. Ravintola toimii edelleen ja sen ruokalistalla on
ainoastaan yksi ruokalaji – entrecote Cafe de Paris ja ranskalaiset perunat. Cafe de Paris -voin maku on hyvin tasapainoinen ja moniulotteinen. Juuri kun luulee saaneensa kiinni jostain mausteesta, maistaakin jonkun toisen ja sitten seuraavan ja sitä seuraavan...
Franz
Scheurer, mies australiangourmetpages.com’in takana, kertoo saaneensa cafe de
paris –reseptin isältään, joka toimi chefinä Lontoon Savoyssa vuonna 1943.
Samanhenkinen ohje on peräisin Rotissöörien kastikekurssilta Lahdesta vuodelta
2010.
Cafe
de Paris -maustevoi
1 rkl tomaattipyreetä
1 ½ tl Dijon
sinappia
1 rkl kaprista
30 g salottisipulia
hienonnettuna
1 dl hienonnettua
tuoretta lehtipersiljaa
½ dl silputtua
tuoretta ruohosipulia
1 rkl hienonnettua
tuoretta tilliä
1 tl tuoreen
timjamin lehtiä hienonnettuna
1 tl tuoreen
ranskalaisen rakuunan lehtiä hienonnettuna
1 tl tuoreen
rosmariinin lehtiä hienonnettuna
1 raastettu
valkosipulinkynsi
3 sardellifileetä
hienonnettuna liemineen
1 tl konjakkia
tai brandya
1 tl puolikuivaa
madeiraa
½ tl Worcestershire
kastiketta
3 valkopippuria
rikki painettuina
½ tl paprikajauhetta
vajaa ½ tl currya
1/8 tl cayennepippuria
1/4 sitruunan
mehu
hyvin vähän sitruunankuorta
raastettuna
vielä vähemmän raastettua
appelsiininkuorta
250 g huoneenlämpöistä
voita
Sekoita kaikki muut aineet paitsi voi lasikulhossa ja
sekoita sauvasekoittimella. Lisää pari tippaa sardellilientä tai öljyä, jos
seos on liian kovaa. Anna seoksen seistä vuorokauden ajan. Vaahdota
huoneenlämpöinen voi ja sekoita se mausteseoksen kanssa yhteen. Tarjoa voi
pehmeänä tai kääri se rullalle voipaperiin tai talousmuoviin ja säilytä
kylmässä. Tätä kannattaa tehdä kerralla pidemmäksi aikaa, sillä aineita
tarvitaan paljon mutta vain vähäisiä määriä, ja moninkertainenkin määrä syntyy
lähes samassa ajassa ja samalla vaivalla. Tehkää kimpassa kavereiden kanssa tai
lahjaksi ystäville – tai syökää itse ja nauttikaa erilaisten ruokien kanssa.
Tämä maustevoi sopii kaikelle grillatulle tai paistetulle lihalle ja kanalle ja
miksei grillatuille äyriäisillekin. Toimii myös niin tuoreiden kasvisten kuin
ranskanperunoidenkin kanssa. Ja voihan sitä laittaa sellaisenaan vaikka
paahtoleivälle.
Ompa pitkä ainesluettelo :) Jos tätä laittaa niin tarvii varmaan tehdä iso satsi pakkaseen.
VastaaPoistaHyvä idea tehdä maustevoi pakkaseen. Kannattaa silloin pakastaa pienempinä "voinappeina", joita voi ottaa käyttöön kulloinkin tarvittavan määrän.
VastaaPoista