Ihan ensimmäinen omassa kodissani
laittamista itselleni silloin uusista ruoista oli espanjalainen perunamunakas
eli Tortilla Espanola. Kun muutin pois kotoa, sain isältäni lahjaksi
keittokirjan ja silloin päätin, että opettelen laittamaan uusia ruokia enkä
pitkään aikaan tekisi samaa ruokaa uudelleen, sillä jo uusi keittokirjanikin
muusta maailmasta puhumattakaan ovat täynnä minulle uusia ruokia. Siitä alkoi
kiinnostukseni myös arkikokkaamiseen. Olinhan jo ennenkin grillannut ja
savustanut mökillä ja tehnyt joitakin ruokajuttuja, mutta oma tupa ja keittiö
oli ihan eri juttu.
Tämä on päivän muunnelma tästä
”historiallisesta” ruokalajista. Tämä ei silloisella opiskelijabudjetilla olisi
ollut mahdollista puhumattakaan siitä, että siihen aikaan sana chorizo oli
täysin tuntematon, tuoreita chilejä ei todellakaan ollut missään, lehtipersilja
löytyi (ehkä) kasvikirjasta, mainittuja cayennepippuria ja paprikaa löytyi
korkeintaan ”hyvin varustetuista ruokakaupoista” ja ohjeiden googlaamisesta ei
nähty edes unta. Unohdin ostaa lehtipersiljaa,
mutta voin vakuuttaa, että siitä tuli hyvää ilmankin. Tästä riittää ruoaksi 2 –
4 hengelle ja tapaksiksi monille.
Espanjalaistyylinen
chorizo-katkarapu-avomunakas
3 kpl (150 g) chorizoa sentin viipaleina
n. 80 g katkarapuja
valutettuina ja puristettuina
300 g kiinteää
perunaa keitettynä ja viipaloituna
1 sipuli
viipaleina
1 valkosipulin
kynsi ohuina viipaleina
1 punainen
chilipalko viipaleina
5 kananmunaa
2 rkl kermaa
½ ruukkua lehtipersiljaa
hienonnettuna (mulla ei ollut) + koristeluun
suolaa
mustapippuria
myllystä
paprikajauhetta
cayennepippuria
oliiviöljyä
Kuori ja keitä perunat lähes kypsiksi ja jäähdytä.
Viipaloi makkarat, sipuli, kevätsipuli, valkosipuli ja chilipalko. Valuta ja
puristele kuiviksi katkaravut ja mausta ne varovasti cayennepippurilla. Riko
kananmunat kulhoon. Lisää joukkoon kerma, kevätsipuli, katkaravut ja
hienonnettu lehtipersilja. Sekoita ja mausta suolalla, mustapippurilla ja
makusi mukaan paprikajauheella.
Kuumenna paistinpannulla oliiviöljyä ja lisää chorizo,
sipulit, chili ja perunat. Paistele kunnes sipuli on pehmennyt. Lisää valkosipuli
ja sekoittele hyvin. Tasoita kaikki pannulle ja kaada joukkoon munamassa. Anna
paistua levyllä miedolla lämmöllä alumiinifoliolla peitettynä kunnes massa on
hyytynyt ja alapinta on kauniin ruskea. Nosta sivuun vetäytymään 10 minuutiksi.
Siirrä leikkuulaudalle ja leikkaa sopiviksi lohkoiksi. Jos tarjoat pieninä
alkupaloina, niin anna jäähtyä kunnolla, jolloin palat pysyvät leikatessa
paremmin koossa. Ripottele pinnalle lehtipersiljaa ja tarjoile raikkaan
salaatin kanssa.
Juuri Espanjasta palanneena olin lumoissani, kun huomasin tämän ruokaohjeen blogissasi. Wau!
VastaaPoistaOn aina kiva tehdä nojatuolimatkoja (vai pitäisikö sanoa ruokapöydäntuolimatkoja?) takaisin johonkin mukavaan lomakohteeseen.
VastaaPoista