New York Timesin ruokasivuilla ”päivän
pannu” oli kurpitsapolenta, makkara ja sipuli. Kurpitsapolenta alkoi houkutella
niin paljon, että oli pakko käydä ostamassa yksi pieni myskikurpitsa. Annoksen
makkarat vaihdoin kuitenkin maksaan, sipuli sai kaverikseen lisäksi päärynää
eikä polentakaan ole kypsennetty ollenkaan samalla tavalla kuin NYT:n
reseptissä, mutta mitäs siitä. Se oli kuitenkin hyvä inspiraation lähde. Tuoreella
timjamilla maustettu kurpitsasose polentakattilassa antoi polentan maulle ihan
uuden ulottuvuuden ja sipuli-päärynälisäke toi annokselle sopivasti pientä
luontaista makeutta. Maksaakin pitäisi syödä silloin tällöin ja Söpö & Höpö
olivat ihan samaa mieltä päivystäessään keittiön ovella. Onneksi
maksaviipaleista pitää aina siistiä kaikki kalvot, suonet ja muut sitkeämmät
osat, joten ne sitten paistettiin karvaisille kerjäläisille makupaloiksi.
Ohje on kahdelle.
Kurpitsapolenta
1 pieni myskikurpitsa (=butternut)
hiukan oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria
2 tl tuoretta timjamia (vain lehdet)
7 dl vettä
1,5 tl suolaa
100 g polentajauhoa (pikapolenta)
Leikkaa kurpitsa viipaleiksi ja poista siemenet.
Levitä viipaleet uunipellille leivinpaperille, pirskottele niille hiukan
oliiviöljyä sekä suolaa ja mustapippuria. Kypsennä uunissa 220 asteessa noin
puoli tuntia, jäähdytä, irrota kuoret ja soseuta kurpitsan sisus
timjaminlehtien kanssa. Polentaa varten tarvitset noin 150-200 grammaa
kurpitsasosetta.
Kaada kattilaan vesi ja sekoita siihen kurpitsasose
sekä suola. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoita joukkoon pikapolentajauho. Keitä
polentaa noin 5 minuuttia koko ajan vatkaten. Nosta kattila pois lämmöltä,
peitä kannella ja anna polentan hautua sen aikaa kun paistat maksan.
Sipulia
ja päärynää pannulla
1 iso sipuli
1 päärynä
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
Halkaise sipuli, kuori se ja leikkaa ohuiksi
viipaleiksi. Kuori päärynä, leikkaa se neljään osaan, poista siemenkota ja
viipaloi lohkot ohuiksi siivuiksi. Kuumenna pannulla voi sekä öljy ja kuullota viipaleita
keskilämmöllä kunnes ne ovat pehminneet ja saaneet hiukan väriä.
Paistettu
maksa
300-350 (tai jopa 400) g naudan maksaa
0,5 dl vehnäjauhoa
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua valkopippuria
paistamiseen voita
Viipaloi maksa ja huuhtele se nopeasti kylmän veden
alla. Poista viipaleista kaikki kalvot ja sitkeät suonet. Pahimmassa tapauksessa tähän menee jopa neljännes koko maksan painosta. Kuivaa maksanpalat.
Sekoita keskenään jauho, suola sekä valkopippuri ja kaada seos isoon muovipussiin.
Lisään maksanpalat, sulje pussi tiiviisti ja hölskytä kunnes palat ovat
kauttaaltaan jauhoseoksen peitossa. Paista maksa voissa nopeasti kuumalla
pannulla. Maksa saa jäädä sisältä hiukan punertavaksi, joten varo paistamasta
kuivaksi ja ylikypsäksi.
Viimeistele annos tuoreella lehtipersiljalla ja timjamilla.
Kurpitsapolenta menee kyllä kokeiluun syksyn aikana. Polenta on todettu hyväksi maksan seuralaiseksi meidänkin keittiössämme.
VastaaPoistaKovasti aina surettaa heittää lihojen ja sisuskalujen siistimispaloja bioroskiin, toivottavasti siihen pulmaan tulee kohta muutos ;).
Kurpitsapolenta kuulostaa herkulliselta! Eipä olisi itselle tullut tuollaista yhdistelmää mieleen...
VastaaPoistaLisäsin linkin NYT:n reseptiin. En olisi itsekään hoksannut kokeilla tällaista yhdistelmää :)
VastaaPoista