”Jos
metsään haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt”, laulettiin vanhassa
lastenlaulussa. Ja kyllä siellä yllättyykin tämän vuoden valtavasta
mustikkasadosta. Nyt mustikoita pitää myös syödä, tuoreeltaan, piirakkana, puuron kanssa, mustikkamaitona, niin paljon kuin
ehtii ja jaksaa. Pullataikinaan tehtynä mustikkapiirakka on ihan parasta, mutta tein vähän sen tapaisen jo Kalevalanpäivänä, joten nyt täytyy keksiä jotain uutta. Mitähän siitä mahtaisi tulla, jos tekisi mustikkaisen keikauskakun ja nauttisi sen
mascarpone-valkosuklaavaahdon kanssa. Tuumasta toimeen…
Mustikkainen
keikauskakku
vuoan
pohjalle
20 g voita
3 rkl ruokokidesokeria
1 tl raastettua limetinkuorta
1 dl tomusokeria
2 rkl perunajauhoa
250 g mustikoita
50 g rouhittua valkosuklaata
taikina
120 g huoneenlämpöistä voita pieninä paloina
1,5 dl sokeria
2 munaa
2,5 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl vaniljasokeria
0,5 tl kanelia
3 rkl maitoa
lopuksi
hiukan tuoreita mustikoita
lopuksi
hiukan tuoreita mustikoita
Valmistele ensin kakkuvuoka (halk. 22-24 cm). Mieluummin ei irtopohjavuoka. Voitele
voilla vuoan reunat ohuelti ja pohja hiukan runsaammin. Sekoita keskenään limetinkuori
sekä ruokokidesokeri ja ripottele seos tasaisesti vuoan pohjalle. Laita uuni
lämpiämään 175 asteeseen.
Laita kulhoon huoneenlämpöinen voi sekä sokeri ja
vatkaa ne vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan
voimakkaasti vatkaten. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, kaneli ja
vaniljasokeri. Siivilöi jauhoseos muna-voivaahdon joukkoon ja sekoita
huolellisesti. Lisää lopuksi maito ja sekoita hyvin.
Sekoita keskenään tomusokeri sekä perunajauhot, lisää
mustikat ja kääntele mustikoita seoksessa kunnes kaikki on kunnolla sekaisin. (Perunajauho
pitää kypsennetyt mustikat paremmin kuosissaan.) Kaada mustikat vuokaan
tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele mustikoiden pinnalle vielä valkosuklaarouhe.
Kaada näiden päälle lopuksi taikina, tasoita pinta ja laita vuoka ritilälle
uunin alimmalle tasolle. Paista kakkua 40-45 minuuttia ja anna kakun jäähtyä
ennen kuin kumoat sen oikein päin. Tarjoile mascarpone-valkosuklaavaahdon kanssa ja ripottele kakun pinnalle vielä hiukan kokonaisia tuoreita mustikoita.
P.S. Tämä keikauskakku on parhaimmillaan paistamista seuraavana päivänä.
P.S. Tämä keikauskakku on parhaimmillaan paistamista seuraavana päivänä.
Mascarpone-valkosuklaavaahto
200 g mascarponea
1 dl kuohukermaa
80 g valkosuklaata
Kuumenna kerma ja sulata valkosuklaa kerman joukkoon.
Anna seoksen jäähtyä jääkaappikylmäksi. Sekoita keskenään mascarpone sekä
valkosuklaakerma ja vatkaa vaahdoksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti