Keittiön pöydälle oli ilmestynyt pullo Limoncelloa, pussillinen sitruunoita ja uusi Glorian Ruoka & Viini -lehti. Ilmiselvästi minulle yritettiin vihjata jotain... Ja se jotain oli Ateljé Finnen sitruunakakku, jonka reseptin toinen puoli löytyi GRV:stä ja toinen puoli eli sitruunavaahto soppa 365:stä. Hyvä kakku siitä tulikin. Lämmintä sitruunakakkua ja jääkaappikylmää sitruunavaahtoa. Ei tätä jälkiruokaa turhaan ole kehuttu. Kokeiltiin kakkua myös (kolmen kaverin vanilja)jäätelön kanssa sillä välin kun sitruunavaahto oli vasta jääkaapissa hyytymässä. Eri makuinen, mutta oikein hyvin toimiva yhdistelmä niinkin, jos ei jaksa/viitsi tehdä sitruunavaahtoa. Lehden kuvassa annoksessa oli myös ohuita kandeerattuja(?) sitruunankuorisuikaleita, mutta sellaiseen minulla ei tällä kertaa riittänyt energiaa.
Sitruunakakku
50 g voita
2 sitruunaa
3 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
3/4 dl kermaa
1/2 dl limoncello-sitruunalikööriä
1 3/4 dl vehnäjauhoa
1 rkl leivinjauhetta
1 sitruunan mehu
1 1/4 dl tomusokeria
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sulata voi. Raaasta sitruunoista keltainen kuoriosa ohueksi raasteeksi.
Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä sula voi, kuoriraaste, kerma ja limoncello. Lisää seos muna-sokerivaahtoon. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne varovasti nuolijalla sekoittaen taikinaan. Taikinan on tarkoituskin jäädä ohueksi. Voitele leipävuoka ja vuoraa pohja leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin 20 minuuttia. (Minulla tuo 20 minuuttia ei riittänyt, vaan tikulla kokeiltaessa kakun sisäosa oli silloin vielä ihan nestemäistä. Annoin kakulle ensin viiden minuutin lisäajan ja sitten vielä toiset viisi minuuttia, yhteensä 30 minuutin paistoaika.)
Anna kakun olla vuoassa. Purista sitruunasta mehu ja sekoita siihen tomusokeri. Kaada makuliemi vuokaan kakun päälle ja anna imeytyä vähintään 10 minuuttia.
Tarjoa kakku viipaleina. Se on hyvää sellaisenaankin, mutta Ateljé Finnessä sen kanssa tarjotaan sitruunavaahtoa.
Sitruunavaahto
6 kananmunaa (vain keltuaiset)
1 1/2 liivatelehteä
1 sitruuna
1 1/2 dl sokeria
1 rkl vettä
4 dl kuohukermaa
1/2 vaniljatanko
4 cl limoncelloa
Erottele munista keltuaiset. Säästä valkuaiset muuhun käyttöön, esimerkiksi marenkeja varten. Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Raasta sitruunasta kuori ja purista mehu.
Kiehauta sitruunan mehu, sokeri ja vesi kattilassa. Käytä lämpömittaria. Kun seos on 115-asteista, ala vaahdottaa keltuaisia yleiskoneen kulhossa. Kun sokeriseos saavuttaa 121 asteen, sekoita kuplat pois ja kaada seos ohuena nauhana keltuaisvaahdon joukkoon vatkaamista jatkaen. Vatkaa kunnes seos on huoneenlämpöistä.
Vaahdota kerma. Kaavi halkaistun vaniljatangonpuolikkaan sisus veitsellä kermavaahtoon. Lisää sitruunankuori.
Nosta pehmenneet liivatelehdet vedestä. Kuumenna limoncello kattilassa tai mikrossa kiehuvan kuumaksi. Lisää liivatteet ja sekoita, kunnes liivatteet ovat liuenneet likööriin.
Yhdistä kermavaahto keltuaisvaahtoon kevyesti käännellen. Lisää liivate-limoncelloseos. Nosta vaahto jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi.
Finne on loistopaikka. Harmi, etten ole päässyt sinne parin vuoteen - kaikki Helsingin reissut ovat olleet pikapikatyökeikkoja.
VastaaPoistaKiva myös, että ovat suostuneet jakamaan näin loistavan sitruunakakun reseptin. Olisikohan sittenkin pitänyt kandeerata vähän sitruunan- ja appelsiininkuoria koristeeksi? :)
VastaaPoistaHei
VastaaPoistakiitos todella mielenkiintoisesta blogista. Olen uusi kävijä ja minulla on nyt taivaallisesti erilaisia reseptejä. Nyt ei pitäisi tulla ongelmaa "mitä tänään syötäisiin". Ihania varsinkin nuo Portugalin herkut ja sen maan "omat" reseptit.
Ehdottomastoi kokeilen tätä sitruunakakkua, kuullostaa todella herkulliselta. Olisin kysynyt tuosta reseptistä koskien vehnäjauhojen määrää...siis paljonko sitä laitetaan?
Hupsista :) Mitenkäs tuollainen luku onkaan päässyt oikoluvusta läpi... Pitäisi olla siis 1 3/4 dl jauhoja eikä 1274. Olen korjannut luvun reseptiin. Kiitos huomautuksesta :)
VastaaPoistaToivottavasti viihdyt blogimme parissa vastaisuudessakin.