Todellinen luonnonystävä paistaa lautaselleen muikkuja. Muikku on yksi suositeltavimpia kaloja syödä vaikka päivittäin. Se ei kärsi myrkyistä tai raskasmetalleista, kannat ovat elinvoimaisia kautta Suomen ja lohikalana muikku sisältää paljon terveellisiä rasvahappoja. Muikkua perattaessa pää katkaistaan ja vatsaontelosta poistetaan sisälmykset. Paistettaessa muikun ruodot ja selkäranka pehmenevät niin paljon, että kaloja ei ole tarpeen fileoida kuten silakkaa. Pienet neulamuikut voidaa paistaa jopa vaikka päineen ja sisälmyksineen.
Kuva: Lauri Urho / Kalahavainnot.luke.fi |
viikon kala 19 / 33 muikku
Muikku, Coregonus albula
Muikkuja varataan ruokailijaa kohden perattuna 150-200 grammaa ja 200-250 grammaa, jos kalat pitää perata. Kirkkaan oranssinpunainen ja pienirakeinen muikun mäti on erityisen herkullista, suoranaista juhlaruokaa.
Kokonainen perattu muikku on parasta ruisjauhotettuna ja rapeaksi paistettuna. Minulle tulee jotenkin ihan kasarifiilis paistetuista muikuista ja siitä syystä rakensin annoksenkin vähän kasarihenkeen. Muikkujen kanssa tarjoilin tilliperunasosetta sekä maustekurkkua ja sitruunaviipaleen. Yksinkertaista ja kertakaikkiaan herkullista.
Paistetut muikut
(kahdelle)
400 g perattuja muikkuja
1 dl ruisjauhoja
0,5 tl suolaa
hiukan jauhettua valkopippuria
paistamiseen runsaasti voita
Asettele 10-12 muikusta "matto", joka on helppo nostaa pannulle paistinlastalla. Näin muikut on myös helpot kääntää monta kerralla. Valele muikkuja sulalla voilla paistamisen aikana, jolloin nahasta tulee erityisen rapea.
No niin, NYT mäkin uskallan lähteä tähän savottaan! Sait tuon näyttämään tosi helpolta :)
VastaaPoistaSe on se muikkumatto. Toimii myös silakalle, mutta silakkaa minä en syö ruotoineen, muikun syön.
VastaaPoista