Okonomiyaki on japanilainen Osakan
suunnalta lähtöisin oleva ruoka, joka on hyvin yleinen koko maassa. Jotkut
ulkomaalaiset kutsuvat sitä japanilaiseksi pizzaksi, sillä se toimii jääkaappipakastimen tyhjennysruokana pizzan tavoin (anteeksi italialaiset). Sitä
nimitetään myös japanilaiseksi munakkaaksi. Koska minun pizzataikinassani ei
ole munaa eikä munakkaassani jauhoja, kutsun okonomiyakia mieluummin japanilaiseksi
pannukakuksi.
Okonomi tarkoittaa ”mitä haluat” tai ”mistä pidät” ja yaki
tarkoittaa ”grillattu” tai ”kypsennetty”, joten jo ruoan nimikin kertoo siitä,
että ruoasta on olemassa vaikka minkälaisia variaatioita. On olemassa kaksi perustyyliä
tämän herkun valmistuksessa. Toinen, Japanissa yleisin, on Osaka -tyyli ja
toinen on Hiroshima -tyyli. Osakalaisessa versiossa suuri osa aineksista sekoitetaan
pannukakkutaikinaan kun taas hiroshimalaisessa ne paistetaan erikseen ja
pinotaan taidokkaasti päällekkäin. Hiroshimalaisessa on usein mukana myös nuudeleita
ja päällä paistettu muna (lisää aiheesta Wikipediassa). Kaikissa versioissa
yhteistä on ohueksi suikaloitu kaali. Meidän vuosia sitten
kokeilemamme versio oli Osaka-tyylinen ja päätin pitkästä aikaa taas hankkia
tarvikkeet ja verestää makumuistojamme.
Perustaikinan aineksista nagaimoa eli kiinalaista tai korealaista
jamssia ei liene meillä saatavana. Joissakin ohjeissa kerrotaan, että sen voisi
korvata perunalla, mutta toisissa kehotetaan yksinkertaisesti jättämään se
pois, jos sitä ei ole saatavana. Löysin myös maininnan, että sen ehkä voisi
korvata meilläkin löytyvällä eddonjuurella eli taarolla. Japanissa ilmeisesti
saman kasviksen nimi on satoimo. Jätin kuitenkin tämän aineen pois. Dashin valmistamiseen tarvittavat
aineet löytyvät etnisistä ruokakaupoista (esim Tokyokan). Valmista Tenkasua unohdin kysyä,
joten jätin sen pois. Tenkasu on
pieniä friteerattuja taikinapallosia.
Pinnalle asetettavat (jos siis
niin haluat) ja pannukakun mukana paistettavat ohuen ohuet lihaviipaleet ovat
porsaan kylkeä, eivät pekonia. Pekonin maku on aivan liian voimakas tähän. Taikinaan
voi todellakin lisätä joukkoon itse haluamiaan aineksia. Jos käytät esimerkiksi
tuoretta kalmaria tai tuoreita katkarapuja, niin ne tulee pilkkoa niin
pieniksi, että ne kypsyvät samalla kuin taikinakin. Ruokakaapin sisältö ja
mielikuvitus kertoo oikeat lisukkeet. Lihan voi myös jättää pois ja tehdä
kasvisversion. Muna on kuitenkin välttämätön.
Päälliset, jotka laitetaan
paiston jälkeen, eivät myöskään ole ihan joka marketin valikoimissa. Pinnalle
tulee kuivattuja tonnikalahiutaleita (Katsuobushi), merileväjauhetta (aonori), japanilaista
majoneesia (Kewpie) ja Okonomikastiketta. Pikkelöidyn punaisen inkiväärin
asemesta käytin meiltä saatavaa pikkelöityä sushi gari -inkivääriä.
Oikein ahkera kokki voi
luonnollisesti itse valmistaa dashin tonnikalahiutaleista ja merilevästä. Itse
valitsin tällä kertaa nopeamman tavan ja käytin valmista jauhetta, josta dashin voi valmistaa. Tenkasuakin
voi valmistaa itse. Majoneesina voi myös käyttää esimerkiksi Hellmannsia, jota
voi hieman ohentaa ja maustaa riisiviinietikalla ja/tai wasabilla.
Okonomikastikkeenkin voi korvata itse sekoitetulla Worchestershire- tai HP-pohjaisella
kastikkeella, ja toiset syövät okonomiyakinsa laittamalla pinnalle kastikkeen ja
majoneesin asemesta vain soijaa.
Päätöksiä, päätöksiä ja kurkistus
ruokakaappiin, jääkaappiin ja pakastimeen. Mitäs jos laittaisin …
Osakalainen
okonomiyaki epätrendikkään keittiön tapaan
reseptistä tulee 2 annosta
taikina
2 kananmunaa
100
g vehnäjauhoja = ½ cup + 1 rkl =
1,4dl
n.1
dl dashia
1/2
tl suolaa
1/2
tl sokeria
1/2
tl leivinjauhetta
n.
4 tl pikkelöityä sushi gari –inkivääriä
hienonnettuna
2-3 kevätsipulia ohuina viipaleina
n.
80 g nto tuoretta jättirapua
pakkasesta sulatettuna (koska niitä oli)
n.
80 g nto tuoretta kampasimpukkaa
pakkasesta sulatettuna (koska niitä oli)
250
g kaalia ohuina suikaleina
öljyä paistamiseen
ja
pinnalle paistovaiheessa
ohuita siansivuviipaleita
päälle
heti paiston jälkeen
Okonomi kastiketta
Kewpie majoneesia
katsuobushi tonnikalahiutaleita
aonori merileväjauhetta
kevätsipulia
Kuumenna
kattilassa 2,5 dl vettä ja siinä 1/2 pussia dashijauhetta (1pss = 5g). Jäähdytä
liemi huoneenlämpöön. Tarvitset sitä noin desilitran verran. Siivuta kaali hyvin ohuiksi siivuiksi.
Viipaloi kevätsipuli. Hienonna pikkelöity inkivääri. Pilko jättiravut ja
kampasimpukat pienemmiksi, jotta ne kypsyvät samassa ajassa pannarin kanssa.
Sekoita jauhoihin sen verran nestettä, että seos ei jää kokkareiseksi. Vatkaa
joukkoon kananmunat ja loppu neste. Lisää mausteet, leivinjauhe, inkivääri ja
kevätsipuli. Sekoita ja lisää vielä muut mahdolliset aineet, tässä tapauksessa
jättirapu ja kampasimpukka. Laita viimeksi joukkoon kaalisuikaleet.
Kuumenna
pinnoitettu paistinpannu ja sivele sille ohut kerros öljyä. Nosta kasa massaa
pannulle. Jätä se paksuksi äläkä litistä sitä paistinlastalla litteäksi. Lado
sianlihaviipaleet pinnalle niin, että ne eivät mene päällekkäin ja peitä
kannella. Paista, kunnes alapinta on sopivan ruskea ja possunlihaviipaleet ovat
vaalenneet. Käännä ympäri ja paista vielä ilman kantta nelisen minuuttia.
Käännä toisen kerran niin, että lihaviipaleet tulevat päällimmäisiksi.
Sivele
pinta Okonomikastikkeella tai pursota sillä raitakuvio. Tee toiset raidat
majoneesilla. Asettele päälle tonnikalahiutaleet. Koska pannukakku on kuuma, tonnikalahiutaleet
liikkuvat, suorastaan tanssahtelevat hauskasti sen pinnalla. Sirottele sitten
merilevähiutaleet ja ripottele hienonnettua kevätsipulia pinnalle.