Onko
se
a) erittäin tärkkelyspitoinen peruna
b) vahakangaspöytäliina
c) virolainen kuivattu ruisleipä
d) silakan sukuinen kala
e) luomukanalan pesärakennelma
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Ja oikea vastaushan on d eli vaspuuki on silakan sukuinen kala, kilohaili, jota säilykkeenä myös anjovikseksi kutsutaan. Emme kuitenkaan nyt palkitse ketään oikeasta vastauksesta.
viikon kala 07 / 33 kilohaili / vaspuuki / anjovis
a) erittäin tärkkelyspitoinen peruna
b) vahakangaspöytäliina
c) virolainen kuivattu ruisleipä
d) silakan sukuinen kala
e) luomukanalan pesärakennelma
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Ja oikea vastaushan on d eli vaspuuki on silakan sukuinen kala, kilohaili, jota säilykkeenä myös anjovikseksi kutsutaan. Emme kuitenkaan nyt palkitse ketään oikeasta vastauksesta.
viikon kala 07 / 33 kilohaili / vaspuuki / anjovis
(ruots: skarpsill, vassbuk, brisling, no/dk: brisling)
Kilohaili, Sprattus sprattus
Kilohaili kuuluu sillien heimoon kuten silakkakin, mutta on hiukan silakkaa pienempi kala, vain noin 12-15 cm pitkä. Kilohailin ja silakan evät sijaitsevat myös hiukan eri kohdilla selkää ja vatsaa. Kilohailin vatsapuolella olevat talkasuomut muodostavat terävän harjanteen, josta myös tulee tämän kalan ruotsinkielinen nimi ”vassbuk” eli terävävatsa tai ”skarpsill” eli teräväsilli. Skandinaavien anjovis –niminen maustekala tehdään kilohailista. Vastaavan näköisiä kalasäilykkeitä ovat pikkusillistä valmistetut ns ”janssonfileet” sekä ihan rehellisesti sillinä myytävät ”ravintolafileet”.
Meikäläisen anjoviksen tutuin resepti on ”janssonin kiusaus”. Wieninleikettä ei voi ajatella ilman sitruunaa, anjovisfileetä ja kapriksia. Yksinkertaisin resepti kaikista lienee muna-anjovisvoileipä, anjovisfileitä kananmunaviipaleiden päällä.
Kun istutaan iltaa ystävien kanssa ja päivällisestä on jo kulunut tovi, voi yöpalana tarjota naposteltavaksi vadillisen anjovis-perunasalaatilla täytettyjä ruissipsejä. Resepti on niin yksinkertainen, että jokainen osaa ne tehdä. Jos jotain jää, nämä maistuvat oikein hyvin myös seuraavana aamuna.
Kilohaili, Sprattus sprattus
kuva: Wikipedia |
Kilohaili kuuluu sillien heimoon kuten silakkakin, mutta on hiukan silakkaa pienempi kala, vain noin 12-15 cm pitkä. Kilohailin ja silakan evät sijaitsevat myös hiukan eri kohdilla selkää ja vatsaa. Kilohailin vatsapuolella olevat talkasuomut muodostavat terävän harjanteen, josta myös tulee tämän kalan ruotsinkielinen nimi ”vassbuk” eli terävävatsa tai ”skarpsill” eli teräväsilli. Skandinaavien anjovis –niminen maustekala tehdään kilohailista. Vastaavan näköisiä kalasäilykkeitä ovat pikkusillistä valmistetut ns ”janssonfileet” sekä ihan rehellisesti sillinä myytävät ”ravintolafileet”.
Meikäläisen anjoviksen tutuin resepti on ”janssonin kiusaus”. Wieninleikettä ei voi ajatella ilman sitruunaa, anjovisfileetä ja kapriksia. Yksinkertaisin resepti kaikista lienee muna-anjovisvoileipä, anjovisfileitä kananmunaviipaleiden päällä.
Kun istutaan iltaa ystävien kanssa ja päivällisestä on jo kulunut tovi, voi yöpalana tarjota naposteltavaksi vadillisen anjovis-perunasalaatilla täytettyjä ruissipsejä. Resepti on niin yksinkertainen, että jokainen osaa ne tehdä. Jos jotain jää, nämä maistuvat oikein hyvin myös seuraavana aamuna.
Anjovis-perunasalaatilla täytetyt ruissipsit
6-8
perunaa
3
keitettyä kananmunaa
200
g crème fraichea
1
rkl juoksevaa hunajaa
ripaus
suolaa
hiukan
mustapippuria myllystä
1
punasipuli
3
kevätsipulia
2
tl kapriksia
1
rasia anjovisfileitä
1
pussi ruissipsejä
Kuori
perunat ja keitä ne kypsiksi. Keitä kananmunat lähes koviksi. Jäähdytä perunat
sekä munat, leikkaa ne pienemmiksi paloiksi ja laita kuhoon. Sekoita crème
fraichen joukkoon hunaja, suola sekä pippuri ja sekoita tämä perunoiden ja
kananmunien kanssa. Kuori punasipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi.
Viipaloi kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Valuta anjovikset ja leikkaa ne ihan
pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki ”salaatin” ainekset keskenään ja täytä
seoksella ruissipsit. Massasta riittää täytettä noin 40-50 ruissipsiin.
Kyllä niin liippas läheltä vakstuukia....
VastaaPoistaIhan mukava juttu, mutta olen tällä hetkellä etsimässä reseptiä raa'an kilohailin valmistukseen.
VastaaPoistaTällä hetkellä ykkösenä halsterointi, kakkosena savustus.
Savustettu vaspuuki kuulostaa namilta :)
VastaaPoista