Sattuipa
Turussa käydessäni silmiini Kauppahallissa Poronlihan erikoismyymälän tiskissä
tuoretta kotimaista kauriin lihaa. On sen verran harvinaista herkkua, että en
ole koskaan ennen itse sitä laittanut, vaikka syönyt olenkin. Pakkohan oli
ostaa takakoiven paistilihat, jotka olivat vielä luun ympärillä, eikä niitä
oltu vielä irrotettu erillisiksi paloiksi. Hyvä niin, sillä kauriin kankku ei
niin kovin suuri ole, ja erilliset palat olisivat olleet kovin pieniä, kuten
silakat joulukaloiksi vanhan kansansanonnan mukaan. Kokonaispaino oli noin 1kg
200g.
Kauriinpaisti uunissa
1,2
kg kauriinpaistia kokonaisena
suolaa
mustapippuria myllystä
öljyä ruskistamiseen
Melkoisen
vaatimaton aineslista. Näin herkkää ja harvinaista raaka-ainetta vaan tulee
kunnioittaa, ja pyrkiä säilyttämään sen oma maku lautaselle hautaamatta sitä
mausteiden alle. Ei tässä nyt vielä ihan kaikki ollut.
Vielä tarvitaan
1 iso porkkana
1
kookas palsternakka
200
g juuriselleriä
1 suurikokoinen punasipuli
3
dl hyvää lihalientä +
2dl kastikkeeseen
2 rosmariininoksaa
ja kastikkeeseen
1
rkl pihlajanmarjahyytelöä
Kuori
ja kuutioi juurekset parin sentin kuutioiksi ja lohko sipuli kuuteen lohkoon.
Taputtele
kauriinpaisti kuivaksi ja hiero sen pintaan suola ja rouhittu mustapippuri. Ruskista
kuumalla pannulla sille kaunis pinta. Nosta liha hetkeksi sivuun. Ruskista
hetki juureksia pannulla. Kaada juureskuutiot uunivuokaan, lisää sipuli ja
nosta kauriinpaisti niiden päälle. Lisää liemi pannulle ja laita pannu 120 ˚C
uuniin noin kahdeksi tunniksi. Itse otin lihan ulos uunista, kun sen
sisälämpötila oli 60 ˚C. Jos haluat vähemmän roseeta, niin voit antaa olla 64˚C
saakka. Nosta liha alumiinifoliolle ja kääri se folioon ja foliopaketti vielä
vaikka kylpypyyhkeeseen vetäytymään.
Ruskista
jo käyttämälläsi paistinpannulla juureskuutioita ja sipuleita vielä hetki,
lisää lihaliemi ja hauduta ne liemessä
kypsiksi. Siirrä juurekset ja sipulit sivuun. Voit suurustaa kastiketta tai
lisätä siihen kermaa ja keittää kokoon. Tarkista maku. Vispaa lopuksi 1 rkl
pihlajanmarjahyytelöä kastikkeeseen. Tarjoa paisti juuresten, keitettyjen
puikulaperunoiden ja kastikkeen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti