Hyvää Kalevalan päivää.
Tänään on suomalaisen kulttuurin ja yhtä hyvin myös suomalaisen ruokakulttuurin päivä.
Onko mitään suomalaisempaa kuin pulla? No on, juu, mämmi, mutta vielä ei ole sen aika. Vaikka tänä vuonna meillä laskiaispullat muuttuivatkin laskiaisletuiksi, niiden valmistamisesta jäi sen verran mantelimassaa, että ajattelin upottaa sen jonkin sortin bostonkakun tapaiseen mustikkapuustirinkulaan. Kun kaikenlaiset hybridiruoat, ramenburgerit, cronitsit, pizzaburgerit(?huh!) jne ovat olleet maailmalla huippusuosittuja, minä yhdistin mustikkapiirakan ja korvapuustin. Lopputulos on tässä:
Mustikkapuustirinkula
(annoksesta tulee yksi iso
bostonkakku tai yksi kranssi ja muutama pikkupuusti)
0,5
dl sokeria
2
tl hienoksi rouhittua kardemummaa
1
tl suolaa
1
muna
1
pussi (11 g) kuivahiivaa
noin 7-8 dl vehnäjauhoa
100
g pehmeää voita tai leivontamargariinia
täyte
100
g mantelimassaa leikattuna muruiksi
50
g jäähdytettyä voisulaa
4
dl kohmeisia pakastemustikoita
3 rkl perunajauhoa
1
dl sokeria
viimeistelyyn
tomusokeria
sitruunamehua
Lämmitä
maito noin 42 –asteiseksi (vähän kuumempi kuin kädenlämpöinen). Lisää maitoon
sokeri, kardemumma, suola, muna sekä noin puoleen desilitraan jauhoja
sekoitettu kuivahiiva. Alusta pullataikinaan loput jauhot vähitellen ja pehmeä
voi/margariini alustamisen loppuvaiheessa. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna
taikinan nousta lämpimässä paikassa noin 30-40 minuuttia.
Kauli
taikina ohueksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja sivele levylle voisulaa. Levitä
voisulan päälle tasainen kerros mantelimassamuruja. Laita muovipussiin sokeri
sekä perunajauho, sulje pussi ja hölskytä sen verran että ne menevät sekaisin.
Lisää pussiin suomalainen superfood eli kohmeiset mustikat ja hölskytä niin että kaikki mustikat ovat
sokeri-jauhoseoksen peittämät. Levitä pussin sisältö tasaisesti taikinalevylle.
Kääri levy pitkältä sivultaan alkaen rullaksi ja leikkaa rulla noin 4 cm
viipaleiksi. Voitele uunivuoka ja lado viipaleet löyhästi vierekkäin niin että
kierre on näkyvissä. (Tästä voi tehdä myös korvapuustin näköisiä leivonnaisia.)
Kohota leivonnaista vielä lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.
Paista
200 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia ja anna pullan jäähtyä ennen
kuorruttamista. Sekoita keskenään tomusokeria ja tuorepuristettua sitruunamehua
pursotuskelpoiseksi tahnaksi, pyöräytä leivinpaperista pursotinpussi ja koristele
leivonnainen sitruuna-sokerikuorrutteella.
Oi, ihastuttavaa! Tuohon kaveriksi kupillinen kaakaota, niin jopa kelpaisi loskassa tallata, ei kun keväthangilla hiihdellä sen jälkeen.
VastaaPoistaTäällä etelässä hiihdelläänkin nykyään jo paljaalla asvaltilla. Eilinen tuntui jo ihka oikealta kevätpäivältä.
VastaaPoistaNami. Voisin kanssa ottaa pari palaa päiväkaffelle!
VastaaPoistaKiitos, tämä ohje tuli kuin suoraan tilauksesta kun mietin mitä leipoisin huomisille kahvivieraille. Niin herkullisen näköinen pulla!
VastaaPoista@ luimupupu
VastaaPoistaLaitetaanko tulemaan UPSilla vai sähköpostilla?
@ Heidi
Kaiken lisäksi nämä ovat leipomista seuraavana päivänä vielä parempia, kun kosteus ja maut ovat tasaantuneet.
Laita vaikka UPS:lla, pulla mahtuu postilaatikon pakettiosaan.
VastaaPoistaAjatteles, miten kiva olisi sellainen 3D-tulostin, joka yhdestä sähköpostitiedostosta osaisi tulostaa mustikkapiirakan?!... Sellainen olisi myyntimenestys :)
VastaaPoistaHyvää Kalevalanpäivää sinnekin! On kyllä niin herkullisen näköinen puusti että!
VastaaPoistaP.S.Tel Avivin suomalaisessa kirjastossa on aina pullaa;D
VastaaPoistaOnpas teillä siellä kirjastossa erityisen hyvä palvelu :)
VastaaPoista