Kun aamulla lähdin koirien kanssa kävelylle, kova tuuli piiskasi vaakasuoraan päin kasvoja ikävästi alijäähtynyttä vettä, ja jokainen pisara tuntui kuin se olisi ollut teräshauli. Noh, eivätpä koiratkaan siinä kelissä viihtyneet kauempaa kuin mitä oli ehdoton pakko, tarpeet tuli tehdyksi ja tärkeimmät d-mailit luetuksi, sitten pikapikaa kotiin. Tällaisena päivänä täytyy valmistaa jotain lämmittävää, kuten höyryävää, mausteista porkkanakeittoa. Joulukuun Delicious –lehdessä oli hyvältä kuulostava resepti. Sen inspiroimana, vaan ei orjallisesti noudattamana, valmistin meille herkullisen porkkanakeiton.
Joulukuun numero myynnissä Suomessa tammi-helmikuussa... |
Mausteinen porkkanakeitto
(kahdelle nälkäiselle)
1
rkl oliiviöljyä
1
isohko salottisipuli
2
valkosipulinkynttä
1
tl hienonnettua tuoretta inkivääriä
300
g porkkanaa
200
g bataattia
3
kaffirlimetin lehteä
5 kardemumman kokonaista vihreää siemenkotaa
5
dl kanalientä
2
rkl kalakastiketta
2
rkl limettimehua
2
dl kookoskermaa
1+1
kevätsipulia ohuina viipaleina
1
rkl hienonnettua korianteria
hiukan
mustapippuria myllystä
Kuori
salottisipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
Kuori porkkanat sekä bataatti ja leikkaa ne vähän pienemmiksi kuutioiksi.
Kuumenna kattilassa oliiviöljy ja kuullota siinä salottisipulisilppua parin
minuutin ajan. Lisää valkosipuli, inkivääri, porkkana- sekä bataattikuutiot ja hämmentele
niitä hetken aikaa öljyssä. Lisää limetinlehdet, kardemumma sekä kanaliemi,
kuumenna ja keitä juureksia 25-30 minuuttia kunnes ne ovat pehmeitä ja
soseutetavissa.
Poimi
kattilasta pois limetinlehdet sekä kardemummat ja soseuta keitto
sauvasekoittimella. Lisää kalakastike. limettimehu, suurin osa kookoskermasta
(jätä loput annoksia varten), toinen viipaloitu kevätsipuli sekä
korianterisilppu. Sekoita hyvin ja kuumenna keitto vielä kerran
kiehumispisteeseen. Mausta lopuksi mustapippurilla.
Lisää
keittoon lautasilla vielä kookoskermaa ja kevätsipulia (ja korianteria).
Tuollainen ulkomaisten lehtien vanhojen numeroiden irtomyynti Suomessa ei koske pelkästään Delicious lehteä vaan olen huomannut saman ilmiön momessa muussakin lehdessä. Mikä siinä onkin että meille suomalaisille pitäisi kelvata aina kaikki vanha? Saako lehtipiste näitä vanhoja lehtiä ulkomailta alennushintaan kun niillä on Suomessa noin pitkä myyntiaika?
VastaaPoistaEttä tänne Suomeen dumpattaisiin muista maista kaikki vanhat, myymättä jääneet lehdet? Tuota... nyt kun mainitsit, niin... hmmm...
VastaaPoista