Mateen liha on koostumukseltaan sopivaa friteerattavaksi. Mateen etuosa selkäfileineen meni jo muhennokseen ja pyrstöosasta tuli ihan mahtavat fish & chipsit.
Made
fish & chips
1- 1 ½ kg madetta
frittitaikina
200
g vehnäjauhoja, jotka on
jäähdytetty kulhossa jääkaapissa
3
dl kylmää olutta
1
½ tl leivinjauhetta
1
tl suolaa
vehnäjauhoja
suolaa
rypsi- tai rapsiöljyä
friteeraukseen
perunat
2-4
kpl jauhoista perunaa (koosta
riippuen)
Fileoi
made eli irrota se rangastaan ja paloittele sopiviksi reilun kokoisiksi, ruodottomiksi
paloiksi.
Frittitaikinan
osien kylmennysohjeet ja sekoitussuhde ovat The Guardianin sivuilta. En ole
kokeillut, mikä merkitys lopputulokseen on huoneenlämpöisillä jauhoilla versus
viilennetyt jauhot.
Sekoita
taikina juuri ennen friteerausta. Lisää kulhoon olut sekä leivinjauhe ja suola.
Sekoita taikina. Jauhota kalanpalat vehnäjauhon ja suolan sekoituksessa. Dippaa
kala frittitaikinaan ja laita se 180˚C öljyyn ja liikuta aluksi kalanpalaa
rasvakeittimessä tai kattilassa, jotta se ei tarttuisi kiinni astian pohjaan
tai reunoihin. Kannattaa paistaa yksi, korkeintaan kaksi palaa kerrallaan,
jotta ei tule sotkuista lopputulosta.
Esikeitä
perunat kuorineen. Käytin isoja Nicola-perunoita ja keitin niitä 15 minuuttia.
Ota perunat jäähtymään lautaselle ja kun ne ovat huoneenlämpöisiä lohko ne
terävällä veitsellä varoen rikkomasta kuorta, jos haluat siis friteerata
kuorineen, kuten minä. Muuten voit kuoria ja lohkoa perunat jo ennen
esikeittoa. Tarkista silloin kypsyys vaikkapa terävällä veitsellä. Taputtele
lohkotut perunat kuiviksi ja jäähdytä ne jääkaapissa. Tämän ja seuraavat
välijäähdytyksen tarkoitus on aikaansaada rapea lopputuote.
Friteeraa
jäähtyneet perunalohkot 140˚C öljyssä neljän-viiden minuutin ajan. Tässä
vaiheessa niiden ei ole vielä tarkoitus ottaa väriä. Valuta perunat
talouspaperin päällä ja jäähdytä ne taas jääkaapissa. Lopullinen paisto
tapahtuu 180˚C lämpöisessä öljyssä noin 5 minuutin ajan eli kunnes ovat kauniin
kullanruskeita.
Tarjoile
friteeratun mateen ja lohkoperunoiden kanssa vaikkapa tätä herkullista
tillimajoneesia.
Tillimajoneesi
1
muna
2
tl valkoviinietikkaa
1
rkl dijon sinappia
2
tl sitruunamehua
1
iso valkosipulinkynsi hienonnettuna
2
rkl hienonnettua tuoretta tilliä
valkopippuria
suolaa
2
dl rypsiöljyä
Kaada
kaikki ainekset korkeaan kulhoon ja aja ne majoneesiksi sauvasekoittimella.
Aikaa tähän kuluu vajaa minuutti ja tämä majoneesi onnistuu aina.
Ihana annos! Ei olekaan tullut mieleen koskaan madetta friteerata, vaikka sehän on varmasti oikein loistava tuohon tarkoitukseen.:)
VastaaPoistaMade sopii erinomaisesti friteerattavaksi. Kannattaa kokeilla kun seuraavan kerran made eksyy keittiöösi ;)
VastaaPoista