Niiden
iänikuisten meidän joulupöytäämme kuuluneiden graavi- ja/tai kylmäsavulohen
tilalle mietittiin jotakin muuta. Koska muutoinkaan tarkoituksenamme ei ollut
rakentaa perinteistä joulupöytää, vaan tehdä hybridi noutoruokien ja
annosruokien kesken, päädyimme lohipastramiin. Meille uusi, mutta kuitenkin
perinteisiä jouluruokien aineita soveltava ruokalaji. Virallisesti pastrami valmistetaan lihasta, joten tämä lienee enemmän tataki, mutta onko sillä nyt niin väliä.
Lohipastrami talon tapaan
vaaksan
mittainen pala lohifileetä
karkeaa
merisuolaa
sokeria
½
tl kokonaisia
mustapippureita
½
tl kokonaisia
valkopippureita
1
tl mustia seesaminsiemeniä
2
tl vaaleita
seesaminsiemeniä
öljyä paistamiseen
Leikkaa
lohen selkäfileestä pituussuuntaan ensin irti selkärasva. Leikkaa sitten
tulitikkuaskin levyinen pala irti lohifileestä ja nahasta. Kannattaa kaupassa
valita pala, joka on peräisin hieman isommasta lohesta, josta saat irti kauniin
ja sopivan paksuisen palan, jonka leveys on noin yhtä kuin sen korkeus. (Pastramiin
tarvitaan vain fileen keskiosa ”coeur de filet”? Tarkkaavainen lukija huomaa ja
kysyy, mitä loppuosalle lohta tapahtuu. Sen voi akuuttien ideoiden puutteessa
vaikka pakastaa, ja keksiä sille myöhempää käyttöä. Me teimme lopusta lohesta
terriinin.)
Puolitin
oman palani kahteen osaan käsittelyn helpottamiseksi. Mausta fileepala(t)
merisuolalla ja sokerilla ja laita kääri ne jääkaappiin 1-2 tunniksi
maustumaan. Ota ulos jääkaapista ja poista veitsen hamaralla ja lopuksi
talouspaperiin pyyhkimällä ylimääräiset mausteet. Taputtele palat kuiviksi.
Murskaa morttelissa tai muilla keinoin pippurit ja sekoita ne seesaminsiemenien
kanssa. Pyörittele fileepalat maustesekoituksessa niin, että pinta on
tasaisesti maustunut. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja ruskista nopeasti
fileepalat joka puolelta nopeasti ja varovasti käännellen, mutta vain niin, että
pinta saa väriä. Kalan ei missään tapauksessa tule kypsyä sisältä. Nosta palat
talouskelmulle, kääri ne siihen kuin karkki ja laita jääkaappiin 1-2 tunniksi.
Viipaloi ja tarjoile.
Herne-avokadosalaatti
1
pussi (200 g) pakasteherneitä
1
avokado
2-3
tl sitruunamehua
2
rkl hienonnettua tuoretta minttua
4
rkl hienonnettua tuoretta tilliä
suolaa
mustapippuria
myllystä
herneenversoja
Halkaise
avokado, poista kivi ja paloittele hedelmäliha pieniksi paloiksi. Laita palat
kulhoon ja kaada päälle sitruunamehu. Keitä herneitä noin 3 minuuttia, kaada
vesi pois ja lisää herneet avokadopalojen joukkoon. Survo kasviksia sen verran
että niiden rakenne hiukan rikkoontuu. Lisää mausteet ja sekoita hyvin.
Viimeistele salaatti herneenversoilla.
Yksinkertaista ja herkullisen tuntuista. Tätä tehdään Lapastaivaan kotona Uutena Vuotena. Herkullisia ohjeita teillä muutenkin, olette uusi tuttavuus minun vajaan kahden vuoden blogitaipaleellani.
VastaaPoistaHei, Lapastaivas. Tervetuloa lukijaksi. Meiltä löytyy nykyisin reseptejä jo aika moneen lähtöön. Paitsi terveysruokia, niitä emme osaa tehdä ;)
VastaaPoistaHienoja neulomuksia sinun blogissasi :)