Ruodoton
lohifilee oli kaupassa päivän tarjouksena. Piti vain päättää, miten sen
valmistaisi. Näin joulun alla voisi tehdä yhden tositerveellisen kala-kasvisaterian, joten
päätin paketoida lohen kurttukaalinlehteen ja höyryttää sen kypsäksi.
Viikon kasvis 52 / 52 Savoijinkaali eli kurttukaali
Savoijinkaali on se koristeellisempi iso kaalinkerä. Se, jonka päällimmäiset ruttuiset lehdet ovat kesällä syvän tummanvihreät ja avautuvat ulospäin kuin kukan terälehdet. Tähän aikaan vuodesta savoijinkaalissa ei yleensä ole niitä tummanvihreitä päällimmäisiä lehtiä, sillä kaupassa ne kuoritaan kaalien päältä pois sitä mukaa kun ne kuivahtavat. Noh, ei näissä sisemmissäkään lehdissä ole mitään vikaa, jos haaleutta ei lasketa viaksi. Nätimpiä kuvia kurttukaalista löytyy vaikkapa täältä.
Teen (perinteiset lammas)kaalikääryleet mieluiten savoijinkaaliin. Ei pelkästään sen vuoksi, että se on kauniimman näköinen kuin valkokaali, mutta myös siksi että se on tavallista valkokaalia hiukan miedomman makuinen ja kypsyy nopeammin. Savoijinkaali sopii hyvin myös erilaisiksi paistoksiksi muiden kasvisten kanssa. Jos tämä ajatus kuulostaa aivan liian kevyeltä, sellaiset paistokset voi tietysti myös hauduttaa kermassa.
Tämä on kuitenkin kohtalaisen kevyt ateria, suoranaista terveysruokaa. Kaalinlehteen käärityt lohiviipaleet maustetaan ja höyrytetään kypsiksi ja tarjoillaan juuresten kanssa. Lopun kaalin voi käyttää myöhemmin vaikka coleslawn valmistukseen.
Viikon kasvis 52 / 52 Savoijinkaali eli kurttukaali
Savoijinkaali on se koristeellisempi iso kaalinkerä. Se, jonka päällimmäiset ruttuiset lehdet ovat kesällä syvän tummanvihreät ja avautuvat ulospäin kuin kukan terälehdet. Tähän aikaan vuodesta savoijinkaalissa ei yleensä ole niitä tummanvihreitä päällimmäisiä lehtiä, sillä kaupassa ne kuoritaan kaalien päältä pois sitä mukaa kun ne kuivahtavat. Noh, ei näissä sisemmissäkään lehdissä ole mitään vikaa, jos haaleutta ei lasketa viaksi. Nätimpiä kuvia kurttukaalista löytyy vaikkapa täältä.
Teen (perinteiset lammas)kaalikääryleet mieluiten savoijinkaaliin. Ei pelkästään sen vuoksi, että se on kauniimman näköinen kuin valkokaali, mutta myös siksi että se on tavallista valkokaalia hiukan miedomman makuinen ja kypsyy nopeammin. Savoijinkaali sopii hyvin myös erilaisiksi paistoksiksi muiden kasvisten kanssa. Jos tämä ajatus kuulostaa aivan liian kevyeltä, sellaiset paistokset voi tietysti myös hauduttaa kermassa.
Tämä on kuitenkin kohtalaisen kevyt ateria, suoranaista terveysruokaa. Kaalinlehteen käärityt lohiviipaleet maustetaan ja höyrytetään kypsiksi ja tarjoillaan juuresten kanssa. Lopun kaalin voi käyttää myöhemmin vaikka coleslawn valmistukseen.
Höyrytettyä lohta savoijinkaalipaketissa
400
g ruodotonta ja nahatonta lohifileetä
suolaa
sokeria
mustapippuria
1
kerä savoijinkaalia
1
rkl soijakastiketta
0,5
tl sitruunapippuria
1
tl balsamiviinietikkaa
1
tl juoksevaa hunajaa
hienonnettua
tuoretta tilliä
Leikkaa
lohifilee neljäksi samanpainoiseksi palaksi ja mausta ne suolalla, sokerilla sekä
ripauksella mustapippuria. Anna lohenpalojen maustua ainakin muutaman tunnin
ajan.
Koverra
kaalin kantaa pois mahdollisimman syvälle, jolloin lehdet irtoavat helpommin.
Irrota kaalista 4-6 suurinta lehteä ja
keitä niitä miedosti suolatussa vedessä 15-20 minuuttia kunnes kaalinlehdet
ovat täysin kypsiä. Nosta lehdet varovasti pois kiehumasta, jäähdytä sen verran
että niitä pystyy käsittelemään ja ohenna sitten terävällä veitsellä
kaalinlehtien paksu keskiruoti mahdollisimman ohueksi. Sekoita keskenään
soijakastike, sitruunapippuri, balsamiviinietikka sekä hunaja. Pyyhi
lohenpaloista ylimääräiset mausteet ja yksi kerrallaan nosta lohenpala
kaalinlehdelle, lusikoi lohelle ensin maustekastiketta ja sen päälle tilliä, ja
kääri lohi tiukasti kaalin sisään. Höyrytä lohikääryleitä 10-15 minuuttia. ja
tarjoile ne kasvisten kanssa. Kypsennysaika riippuu kalapalan paksuudesta. Varo
höyryttämästä kalaa liian pitkään ettei kala kuivu.
Sorruin
sitten taas hankkimaan uuden keittiökapistuksen, eräänlaisen myllyn tai sorvin
tai miksi tätä nyt kutsuisi. Valmistaja nimittää tätä veggie twisteriksi. Se
tekee kasviksista joko pitkää nauhamaista tai ohutta nuudelin näköistä
suikaletta. Vaihtelua lautaselle, ettei kaikki aina näytä samalta.
Parhaimmillaan tällaiset juuressuikaleet ovat raakaraasteena tai friteerattuina,
jolloin niiden rakenne pysyy rapsakkana, mutta nyt kokeilin niiden keittämistä.
Keitetyt juuresnuudelit
1
jättiporkkana
1
keskikokoinen palsternakka
2
perunaa
suolaa
Kuori
juurekset ja pyöräytä ne twisterillä ohuiksi ”nuudeleiksi”. Keitä miedosti
suolatussa vedessä noin 5-8 minuuttia ja tarjoile heti. Juurekset saavat olla
mieluummin aavistuksen ali- kuin ylikypsiä, sillä jos ne pääsevät kypsymään
liikaa, ne murenevat. Aavistuksen raakana ne pysyvät paremmin muodossaan tällä
tavalla valmistettuna.
Nam! Tämä olisi minun makuuni, menee testiin joulun jälkeen. :)
VastaaPoistaHyvää oli, kannattaa kokeilla. Täytyy vaan silloin heti alkuun muistaa käyttää riittävää suolausta.
VastaaPoista