Itsenäisyyspäivän tai pikkujoulun alkuruoka valmistuu helposti koristeellisesta latva-artisokasta keittämällä tai höyryttämällä, ja se on todella kevyttä syötävää. Pääasiassa sormin syötävä latva-artisokka on mukavaa pientä askartelua päivällisen alkajaisiksi. Tämän kasviksen esikäsittelyssä ja syömisessä on kuitenkin pari pientä niksiä. Latva-artisokasta on syömäkelpoista vain terälehtien, ”suomujen”, tyven mehevät sisukset sekä kukkamykeröiden pohjat, joten näistä kauniista kasviksista menee valitettavasti valtaosa täysin hukkaan. Vähän kuten ravuista…
viikon kasvis 47 / 52 latva-artisokka
Tämä kävyn näköinen kasvis voi olla vihreä tai violettiin vivahtava. Kasvit kerätään nuorina nuppuina, mitä tiukempi pakkaus, sitä parempi. Artisokka sisältää paljon antioksidantteja ja sen väitetään parantavan ruoansulatusta sekä alentavan kolesterolia.
Ennen kuin latva-artisokka pääsee kattilaan asti, se on esikäsiteltävä jotta syöminen olisi vaivattomampaa. Ensin sahateräisellä veitsellä leikataan noin neljännes latvasta, minkä jälkeen kaikista terälehdistä nipsaistaan vielä saksilla pois palanen. Sitten nyppäistään irti alimmaiset varresta harottavat terälehdet ja lopuksi varsi katkaistaan sahateräisellä veitsellä. Kaikki leikkauspinnat sivellään sitruunanpuolikkaalla, minkä jälkeen latva-artisokka on valmis kypsennettäväksi.
Latva-artisokkaa ja sitruunavoita
(kuudelle)
6
latva-artisokkaa
TODELLA
iso kattila
vettä
suolaa
1
sitruunaviipale
1
valkosipulinkynsi
1
laakerinlehti
sitruunavoi
100
g voita
hiukan
suolaa
yhden
sitruunan mehu
Trimmaa
latva-artisokat leikkaamalla ensin noin neljännes niiden päästä sahalaitaisella
veitsellä. Nipsaise saksilla kaikkien lehtien päästä pala pois. Poista varren
ylimmät lehdet ja leikkaa varsi pois sahalaitaisella veitsellä. Sivele kaikki
leikkauspinnat sitruunamehulla.
Valitse
sen kokoinen kattila, johon kaikki artisokat mahtuvat. Kuumenna kattilassa
kiehuvaksi vettä, lisää sitruunaviipale, laakerinlehti ja valkosipulinkynsi
sekä noin 1 rkl suolaa jokaista vesilitraa kohden. Lisää artisokat kiehuvaan
veteen niin että ne ovat kokonaan veden peitossa ja keitä niitä kypsiksi 30-40 minuuttia tai kunnes alimmat terälehdet irtoavat
niistä vedettäessä.
Sulata
voi ja mausta se suolalla sekä sitruunamehulla. Tässä voi käyttää myös Valion
uutuutta, valmista sitruunavoita, jos kotitekoisen sitruunavoin valmistus
tuntuu vaikealta. Tarjoile latva-artisokat heti lämpiminä sitruunavoin kanssa.
Ja
sitten sen latva-artisokan syöminen…
Terälehdet nypitään irti yksi kerrallaan, kastetaan tyvi sitruunavoisulaan ja imetään tai riivitään hampailla lehden tyven pehmeä sisus. Se loppuosa, eli noin 99% lehdestä, laitetaan roskakulhoon. Ihan kaikkein sisimmissä lehdissä ei ole edes sen verran syötävää.
Kun kaikki terälehdet on imeskelty, päästään latva-artisokan pohjaan, jota peittää partamainen kuitukerros. Tämä parta irrotetaan lusikan avulla ja laitetaan roskiin. Lautaselle jää näin latva-artisokan mehevä kukkapohjus, jollainen on paremmin tuttu eteläeurooppalaisista öljysäilykkeistä.
Kukkapohjuksen päälle kaadetaan hiukan voisulaa ja syödään se joko lusikalla tai haarukalla ja veitsellä.
Terälehdet nypitään irti yksi kerrallaan, kastetaan tyvi sitruunavoisulaan ja imetään tai riivitään hampailla lehden tyven pehmeä sisus. Se loppuosa, eli noin 99% lehdestä, laitetaan roskakulhoon. Ihan kaikkein sisimmissä lehdissä ei ole edes sen verran syötävää.
Kun kaikki terälehdet on imeskelty, päästään latva-artisokan pohjaan, jota peittää partamainen kuitukerros. Tämä parta irrotetaan lusikan avulla ja laitetaan roskiin. Lautaselle jää näin latva-artisokan mehevä kukkapohjus, jollainen on paremmin tuttu eteläeurooppalaisista öljysäilykkeistä.
Kukkapohjuksen päälle kaadetaan hiukan voisulaa ja syödään se joko lusikalla tai haarukalla ja veitsellä.
Nyt tuli Ranska-ikävä. Siellä noita on työpaikkaruokalassa(kin) alkupalana. Nam.
VastaaPoistaIlmankos ranskalaiset pysyvät niin hoikkina. Olen joskus miettinyt, että tämän syömiseen kuluu enemmän energiaa kuin mitä tästä saa ;)
VastaaPoistaHyviä ovat kuitenkin.
Latva-artisokka on musn suosikkikasvis! Pitääpä kokeilla sitruunavoilla!
VastaaPoista