Useimmat kotikokit käyttävät palsternakkaa pelkästään liemijuureksena tai antamassa perunasoseelle hiukan lisämakua. Kuitenkin tästä aromaattisesta juureksesta on paljon muuhunkin. Sillä voi jopa korvata porkkanakakussa porkkanan…
Viikon kasvis 39 / 52 Palsternakka
Porkkanan sukulaiskasvissa, palsternakassa, on paljon kuitua ja noin puolet vähemmän hiilihydraatteja kuin perunassa. Routa on tärkeä tämän juureksen maun kehittymiseksi ja sadonkorjuu alkaa myöhään syksyllä vasta ensimmäisten pakkasten jälkeen, kun kasvin varastohiilihydraatit ovat alkaneet pilkkoutua sokereiksi.
Palsternakkarisotto tarjoiltiin paistettujen kampasimpukoiden ja hernemuhennoksen kanssa. Ekstrana lopussa myös palsternakkasipsien resepti.
Palsternakkarisotto
1
rkl voita
1
rkl oliiviöljyä
1
sipuli
1
iso palsternakka kuutioituna
1
dl risottoriisiä (Carnaroli)
1
dl valkoviiniä
4-5
dl kasvislientä
2
rkl hienonnettua timjamia
2
rkl hienonnettua basilikaa
2
tl raastettua sitruunankuorta
suolaa
mustapippuria
Kuumenna
kattilassa voi sekä öljy ja lisää pieniksi kuutioiksi leikatut sipulit. Kun
sipulit ovat kuullottuneet, lisää palsternakka vajaan sentin kuutioina.
Hämmentele palsternakkaa parin minuutin ajan kunnes se hiukan freesaantuu ja
lisää sitten riisi. Sekoittele riisiä noin minuutin ajan, lisää valkoviini ja
anna kiehahtaa. Lisää kasvisliemi ja keitä risottoa riisipaketin keittoajan
mukaisesti. Lisää lientä jos risotto alkaa tuntua liian kuivalta. Mausta risotto lopuksi
timjamilla, basilikalla, sitruunankuorella, suolalla ja mustapippurilla.
1
iso palsternakka
1
appelsiinin mehu ja raastettu kuori
1
rkl hunajaa
0,5
tl suolaa
Leikkaa
palsternakka ohuiksi viipaleiksi (mandoliinilla, mutta varo sormia!). Sekoita
keskenään appelsiinin mehu ja kuori, hunaja sekä suola ja upota
palsternakkaviipaleet liemeen Asettele viipaleet uuniritilän päälle
leivinpaperille ja kuivaa sipsejä kiertoilmassa (useita tunteja) 50 asteessa
kunnes ne ovat rapsakoituneet. Käännä sipsit muutaman tunnin kuivatuksen
jälkeen. Sipsit voi syödä jonkun sopivan dipin kanssa tai käyttää niitä
ruoka-annoksen koristeeksi.
Kiitos kivoista vinkeistä. Toista syksyä täälläkin saa torilta komeita palsternakkoja, jotka ovat aivan toista kuin kaupan muoviin käärityt yksilöt.
VastaaPoistaLeikkuulauta antaa aika hyvän mittakaavan :) Näissä yksilöissä oli makuakin harvinaisen paljon.
VastaaPoistaOnpas houkuttelvan näköisiä sipsejä! Meidän palsternakat eivät kasvaneet tänä kesänä juurikaan juureksiksi, osa on vielä maassakin.
VastaaPoistaTällaisilla kerrostaloasukkailla ei ole noita murheita - vaan eipä ole sitä iloakaan että saisi rapsutella vihannespenkkiä. Onneksi on kuitenkin kauppahalleja ja hyviä ruokakauppoja.
VastaaPoista