En muista lapsuudestani, että meillä olisi ikinä käytetty kurpitsaa ruoanlaittoon. Joskus ostettiin kurpitsapikkelssiä kaupasta, mutta eipä sekään kovin nopeasti kulunut aterian höysteenä. Eräs tuttava kasvatti kurpitsaa kompostinsomisteeksi, mutta poimi kukat pois kun ne olivat lakastuneet, ettei niistä koskaan kasvanut kurpitsoita.
kuva: peanuts.wikia.com/wiki/Great_Pumpkin |
Yritin etsiä vanhoista keittokirjoista kurpitsareseptejä ja huomasin, että niitä ei ole. Ei kertakaikkiaan ole. WSOY:n Keittotaidon kultainen kirja (1966) kertoi kurpitsasta näin: ”Iso kurkkua muistuttava hedelmä. Syödään yleensä muhennoksena lihan kanssa, mutta myös umpioituna tai hillottuna liharuokien lisänä.” Yhtä tyhjän kanssa, kun neuvossa sekoitetaan kurpitsa ja kesäkurpitsa. Valittujen Palojen Ruokavuosi (1981) ei sekään tehnyt kotikokkia hullua hurskaammaksi. Otavan Suuri Keittokirja (1999) ei tunne kurpitsaa ollenkaan. Aura Liimataisen Parasta Kotiruokaa (2003) kokkaa pari reseptiä kesäkurpitsasta, mutta ei mainitse kurpitsaa. Vasta Hesarin Ruokatorstai –keittokirjassa (2006) on kurpitsareseptejä. Voidaanko tästä päätellä, että kurpitsa muussa muodossa kuin pikkelssinä on pääosin vasta tämän vuosituhannen tuttavuus suomalaisessa ruokapöydässä? Amerikkalaisista kurpitsaresepteistä sen sijaan on jo suoranaista ylitarjontaa. Mitä me tehtiin ennen kuin oli internet?!
Viikon kasvis 34 / 52 keltainen kurpitsa / halloweenkurpitsa
Australialaisen Matt Prestonin televisiossa toissa viikolla kokkaama kurpitsakeitto oli niin hyvän näköistä, että sitä oli ihan pakko valmistaa. Ostin sen verran ison kurpitsan, että siitä riitti sopan lisäksi myös sämpylöiden raaka-aineeksi. Sämpyläreseptikään ei tällä kertaa ole epätrendikkään keittiön omaa luovuutta, vaan hyväksi havaittu K-kaupan ruokaohje. Kurpitsan voi kypsentää joko viipaleina kuorineen uunissa paahtamalla tai kuoria sekä pilkkoa pieniksi paloiksi ja keittää pehmeäksi. Näissä resepteissä on tehty molemmilla tavoilla.
Vanhemmat kurpitsareseptimme löytyvät täältä.
Kurpitsakeitto (helppo ja nopea) à la Matt Preston
Puolikas
noin kahden kilon keltaisesta kurpitsasta
1
sipuli
1
hapahko omena
2
valkosipulinkynttä
0,5
dl oliiviöljyä
1
tl kanelia
0,5
tl muskottipähkinää
1,5
l kanalientä (tai vettä + 3 kanaliemikuutiota)
lisäksi
2
rkl oliiviöljyä
kourallinen
salvianlehtiä
pieni
paketti pekoniviipaleita
kurpitsansiemeniä
2
rkl ruokokidesokeria
Laita
uuni lämpiämään 180 asteeseen. Leikkaa
kurpitsanpuolikas noin 3 cm paksuiksi viipaleiksi, kuori sipuli ja leikkaa se
lohkoiksi, kuori valkosipulinkynnet, kuori omena, poista siemenkota ja leikkaa
omena lohkoiksi. Laita uunipellille kurpitsaviipaleet, sipuli- ja omenalohkot
sekä valkosipulinkynnet ja valuta niille oliiviöljy. Mausta kanelilla ja
muskottipähkinällä, sekoita vähän ja laita pelti uuniin noin 30 minuutiksi tai
kunnes kasvikset ovat pehmenneet.
Poista
pehmeistä kurpitsaviipaleista kuori ja laita kaikki uunissa olleet kasvikset
kattilaan. Lisää kanaliemi ja keitä noin 15 minuuttia tai kunnes kaikki
kasvikset ovat täysin pehmeitä ja soseutettavissa. Soseuta keitto
sauvasekoittimella ja mausta suolalla jos on tarpeen. Jos keitosta halutaan
oikein sileää, sen voi paseerata tiheän siivilän läpi.
Kuumenna
paistinpannulla tilkka öljyä ja friteeraa siinä salvianlehdet. Paista
pekoniviipaleet rapeiksi ja laita ne talouspaperin päälle odottamaan. Lisää
pannulle kurpitsansiemenet sekä sokeri ja paahda kunnes siemenet ovat
karamellisoituneet.
Jaa
keitto lautasille ja viimeistele pekonilla, kurpitsansiemenillä sekä
salvianlehdillä.
Onkohan kaikenlainen ruoka-ainehysteria mennyt jo vähän liian pitkälle, kun kurpitsansiemen-PÄHKINÄsekoituspussin kylkeen pitää laittaa varoitus "Voi sisältää jäämiä pähkinöistä"...? |
Kurpitsasämpylät
(24 pientä sämpyää)
se
toinen puolikas noin kahden kilon kurpitsasta
2
dl vettä
1
pussi (11 g) kuivahiivaa
2
rkl tummaa siirappia
1
tl suolaa
2
dl grahamjauhoja
7-8
dl hiivaleipävehnäjauhoja
0,5
dl ruokaöljyä
0,5
dl kurpitsansiemeniä
Kuori
ja kuutioi kurpitsa. Keitä kuutioita miedosti suolatussa vedessä noin 20
minuuttia kunnes kypsät. Soseuta kurpitsat keitinvesineen sauvasekoittimella ja
mittaa soseen määrä. Sosetta tarvitaan 5 desilitraa. Jäähdytä sose 42-asteiseksi
ja lisää joukkoon kuivahiiva, siirappi sekä suola. Lisää grahamjauhot ja
sekoita hyvin. Alusta hiivaleipäjauhot taikinaan vähitellen. Lisää öljy ja morttelissa
rouhitut siemenet alustamisen loppuvaiheessa. Kohota taikina lämpimässä
paikassa noin puolen tunnin ajan.
Tee
taikinasta 24 pientä sämpylää ja anna niiden vielä kerran kohota uunipellillä. Paista
sämpylät 225 asteessa noin 10 minuuttia.
Mukavan pirteän väristä keittoa!
VastaaPoistaEn minäkään muista kuin kurpitsapikkelssin takavuosilta.. Ja aika huonosti osaan sitä edelleen käyttää, vaikka niitä kaupoistakin jo saa.
Samaan virteen liityn minäkin! Ja kun tuli aussikokkikisakin sivutuksi, tahdon nyt julkisesti valittaa ja kysyä, että kuka lupasi heidän muuttaa sekin ihan typeräksi!? Sielläkin jo juonitellaan ja haukutaan muita kisaajia, vaikka se ennen oli niin ihanan onnen tyyssija ja ruokataivas! Olen pettynyt, enkä katso enää :D
VastaaPoistaJärjettömän hyviltä kuulostavat kumpikin ohje, kiitos! Just tänään sadonkorjasin viimeiset kurpitsat, joten tässähän niille oivat käyttökohteet :-)
VastaaPoistaEhkä sitä kurpitsaa ei vaan käytetty meillä ennen internetiä... En minäkään muista maistaneeni mitään kurpitsaruokia (ehkä pikkelsiä lukuun ottamatta) ennen kuin opiskeluaikana kaverin halloween-bileissä. Sielläkin se lyhty oli pääasia ja kurpitsapiirakka ihan vain kokeiluluontoinen erikoisuus, kun ei haluttu heittää ruokaa hukkaan. Keitto kuulostaa kyllä herkulliselta, kiitokset ohjeesta!
VastaaPoistaTäytyy uskaltautua kokeilemaan enemmänkin noita kurpitsaruokia. Nyt jo niitä on sen verran tässä blogissa, että niistä tulisi kokonainen teemapäivällinen:
VastaaPoista* tästä päivityksestä alkuruokana kurpitsakeittoa
http://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/2014/09/kurpitsakeittoa-la-matt-preston-ja.html?showComment=1410529283386#c6226652502480909128
* tai kurpitsa-pekonisalaatti
http://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/2013/10/suunnitelma-suuren-kurpitsan.html
* pääruokana kurpitsalasagne
http://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/2013/02/kurpitsalasagne-melkein-kasvisruokaa.html
* tai lampaankyljyksiä ja kurpitsacannelloneja
http://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/2013/09/kurpitsacannellonit.html
* ja jälkiruoaksi kurpitsaflan ja pekaanipähkinäcrumble
http://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/2013/11/maitovanukkaat-abc-osa-5-creme-caramel.html