Se
kaunistava uskomus taisi liittyä keiton sijasta kahviin? Mutta älkää uskoko, kylmä kahvi ei ainakaan toimi kauneuskikkana, se on empiirisesti todistettu. Onneksi näitä
hellepäiväruokien reseptejä vielä riittää. Tänä kesänä on syöty kylmiä keittoja
varmaan enemmän kuin vuosiin. Kaivoin unohdusten laatikosta Ajo blancon,
espanjalaisen kylmän manteli-valkosipulikeiton eli valkoisen gazpachon reseptin. Ohjeen aineksista tulee
tehosekoittimessa noin 7 dl kylmää soppaa, lounas kahdelle tai pieni alkupala useammalle.
Ajo Blanco
120
g vihreitä viinirypäleitä
puolikas
edellisen päivän pitkästä vehnäpatongista
1-2
valkosipulinkynttä
4
dl vettä tai kasvislientä
100
g kuorittuja manteleita
0,5
dl oliiviöljyä
2
rkl sherryviinietikkaa
suolaa,
valkopippuria
keiton
pinnalle
viinirypäleenpuolikkaita
paahdettuja
mantelilastuja
oliiviöljyä
Leikkaa
patongista kuori pois, jätä vain leivän valkoinen osa ja revi se kulhoon. Kuori
valkosipulinkynnet, leikkaa ne pieniksi paloiksi ja lisää leivänpalojen
joukkoon. Kaada samaan kulhoon vielä mantelit, kaiken päälle 4 dl vettä tai kasvislientä,
sekoita ja painele kaikki nesteen peittoon ja anna vettyä 10-15 minuuttia.
Huuhtele
viinirypäleet ja aja ne soseeksi tehosekoittimessa. Lisää tehosekoittimen
kannuun leipäpalakulhon sisältö ja jatka soseuttamista. Jotta keitosta tulee
mahdollisimman sileä, kaada keitto siivilän läpi toiseen kannuun. Tyhjennä
siivilän sisältö takaisin tehosekoittimeen ja soseuta vielä vähän aikaa kunnes
viimeisetkin mantelinpalat ovat hienontuneet. Kaada myös siivilöity keitto takaisin
tehosekoittimeen ja soseuta vielä vähän aikaa.
Kaada
oliiviöljy kannuun kapeana nauhana koneen koko ajan käydessä. Sekoita joukkoon lopuksi
vielä sherryviinietikka ja mausta suolalla sekä valkopippurilla. Laita keitto
jääkaappiin jäähtymään muutaman tunnin ajaksi ennen tarjoilua.
Tarjoiltaessa
kaada keitto lautasille ja viimeistele viinirypäleenpuolikkailla,
oliiviöljypisaroilla ja paahdetuilla mantelilastuilla. Tämä keitto sopii hyvin tarjottavaksi myös ihan juomalasista.
Vallan maukas ohje, tykkäsin jopa perusgazpachoa enemmän. Myös illallisvieraat sekä miekkonen olivat vakuuttuneita :)
VastaaPoistaKiva, että illallinen meni hyvin ja valitsemasi ruoka onnistui :) Espanjasta tulee paljon hyviä reseptejä. Varsinkin nuo viinirypäleet ovat ajo blancossa ihan pisteenä i:n päälle.
VastaaPoista