Karviainen
on vähän aliarvostettu marja muiden marjojen joukossa. Jos sitä ei kasva omalla
tai kavereiden pihalla, sitä ei saa juuri mistään. Aika harvoin olen
torillakaan nähnyt kenelläkään myynnissä karviaisia. Vahinko, sillä kaikessa vaatimattomassa
kirpeydessään karviainen on tosi hyvän makuinen marja.
Viikon
kasvis 31 / 52 : karviainen
Karviainen
ei ole kasvis, mutta kun se ei ole kalaa eikä lihaa, niin menköön tällä kertaa
kasviksesta kun en edes viime vuonna blogannut siitä ”viikon hedelmänä”.
Kun
mietin mitä hyvää karviaisista saisi tehtyä, vihreistä tai keltaisista karviaisista
voisi keittää porkkanoiden kanssa hilloa, jota kutsutaan myös nimellä ”köyhän
miehen lakkahillo”. Kaapissa on kuitenkin vielä viimevuotista lakkahilloa, joten
säästän karviaishillon tekemisen ensi kesään.
Sitten
mieleeni juolahti nimi ”tallimestarin kiisseli”. Siinä karviaiskiisseliin on
yhdistetty raastettua hapanleipää ja kaakaojauhetta. Olen muutamia kertoja
maistanut tällaista karviaiskeitosta, mutta jotenkin siinä tuntuvat menevän
pilalle niin karviaiskiisseli, hapanleipä kuin kaakaojauhekin, jotka kaikki
kuitenkin erikseen ovat oikein hyviä. Minun suussani se tallimestarin
yhdistelmä ei vaan toimi, olkoon millainen klassikko hyvänsä. Siis ei
tallimestarin kiisseliä.
Muutamia
muitakin vaihtoehtoja mietittiin, mutta loppujen lopuksi epätrendikkäässä
keittiössä karviaisia syötiin tänäkin vuonna kuten aina, iso osa karviaisista ihan
vaan sellaisenaan. Muutama desilitra käytettiin maustamaan sorsakastiketta, osa
survottiin pakkaseen ja lopuista, punaisista ja vihreistä, keitettiin tavalliset
perinteiset kiisselit, jotka kerrostettiin osa annoslaseihin, osa isompaan
kulhoon. Mutta hitsi, että vaatimaton karviaiskiisseli olikin hyvää pehmeän
kermavaahdon kanssa. Sitä paitsi kaksivärisenä kerroskiisselinä se on jopa aika
houkuttelevan näköistä.
Kerroskiisseli karviaisista
punainen kiisseli
300
g punaisia karviaisia
4
dl vettä
1
dl sokeria
2
dl vettä
4
rkl perunajauhoa
vihreä/keltainen kiisseli
300
g vihreitä tai keltaisia karviaisia
4
dl vettä
1
dl sokeria
2
dl vettä
4
rkl perunajauhoa
kiisselin pinnalle
sokeria
Valmista
ensin punainen kiisseli. Perkaa marjat ja survo ne soseeksi sauvasekoittimella.
Kaada kattilaan karviaissose, vesi sekä sokeri ja kuumenna kiehumispisteeseen.
Sekoita perunajauhot 2 desilitraan vettä ja kaada suurus kuuman marjaseoksen
joukkoon tasaisena nauhana koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Kiehauta seos
vielä kerran ja kaada annosvuokiin tai kulhoon jäähtymään.
Jos haluat tehdä vinoon rakennetun annoksen, nystyräpohjaiset jälkiruokakulhot pysyvät tukevasti paikallaan lautasen reunaa vasten aseteltuina. Annostele punaista karviaiskiisseliä kulhoihin sen verran, että se ei valu reunan yli ja anna kiisselin jäähtyä vinossa kulhossa.
Jos haluat tehdä vinoon rakennetun annoksen, nystyräpohjaiset jälkiruokakulhot pysyvät tukevasti paikallaan lautasen reunaa vasten aseteltuina. Annostele punaista karviaiskiisseliä kulhoihin sen verran, että se ei valu reunan yli ja anna kiisselin jäähtyä vinossa kulhossa.
Keitä
sitten vihreä kiisseli samalla tavalla kuin punainenkin: soseuta peratut marjat, keitä
veden sekä sokerin kanssa ja suurusta perunajauhoilla. Nosta jälkiruokakulhot
takaisin vaakasuoraan ja täytä ne vihreällä kiisselillä. Ripottele kiisselin
pinnalle hiukan kidesokeria, ettei kiisseliin muodostu kuorta. Tarjoile karviaiskiisseli
jäähtyneenä kerman/kermamaidon kanssa.
Totta puhut, karviainen on ihan turhaan aliarvostettu. Täällä sitä sentään saa parilta tutulta torimyyjältä. Meillä on tehty karviaisista ainakin hilloa, piirakkaa, kohokkaita ja ankan kastiketta.
VastaaPoistaAivan totta! Meillä isän puolen suvun leivontaklassikko on murukaakku, johon tulee täytteeksi karviaishilloa. Tai siis tikkerperihilloa, sanoo turkulainen :)
VastaaPoistaLintukastikkeeseen karviainen sopiikin vallan mainiosti. Minulle tikkerperi oli vieras sana, mutta M tiesi heti mikä tikkerperi on ;)
VastaaPoista