Uusi
härveli, uudet kujeet. Testasin meidän uuden paistolevyn ja tein sillä kasan
crepsejä. Britannian Masterchef professionalissa Monica Galetti teetti kilpailevilla
ammattikokeilla jälkiruoan nimeltä crêpes soufflé ja se oli niin hyvän
näköistä, että valikoitui meillä paistolevyllä tehtyjen kreppien ensimmäiseksi kokeiluksi. Tämän
jälkiruoan ohuet letut voi tosin tehdä myös liedellä ihan tavallisella lettupannulla.
Lettuja, vaniljakiisselistä tehtyä kohokasmassaa ja vadelmia, mitä muuta
ihminen voisi kaivata…
Ensin tehdään vaniljakiisseli eli crème patisserie ja sitten sekoitetaan lettutaikina odottamaan. Puolen tunnin kuluttua paistetaan letut. Sitten vatkataan munanvalkuaiset sokerin kanssa kovaksi vaahdoksi ja sekoitetaan tämä crème patisserien joukkoon, täytetään letut kohokasmassalla ja laitetaan uuniin 7 minuutiksi. Viimeistellään tomusokerilla ja vadelmilla. Pienellä rahalla ja vähän isommalla vaivalla tästä tuli todella upea jälkiruoka.
Lettutaikinan ja kreppitaikinan suurin ero on jauhojen määrä. Lettutaikinaan lisätään jauhoja yleensä puolet maidon määrästä eli 5 dl maitoa tarvitsee 2,5 dl jauhoja. Crepestaikinaan laitetaan jopa tuplasti enemmän jauhoja, siis 5 dl jauhoja 5 dl:aan maitoa. Taikinasta tulee 10 ohutta lettua ja tämän reseptin mukaista täytettä riittää niihin kaikkiin. Sen verran makeaa tämä kuitenkin on, että kahdeksan ruokailijaa saa sokeritarpeensa tyydytetyksi (ensimmäinen ja viimeinen lettu menevät kuitenkin aina paistettaessa pilalle). Vadelmien happamuus toimii hyvin tasapainottamaan muuten melko makeaa kokonaisuutta.
Crêpes soufflé
* crème patisserie
6
munankeltuaista
125
g sokeria
40
g vehnäjauhoa
5
dl maitoa
1
halkaistu vaniljatanko
hiukan
tomusokeria
* kreppitaikina
5
dl vehnäjauhoa
pikkuripaus
suolaa
1/4 tl ruokasoodaa
1/4 tl leivinjauhetta
2
munaa
5
dl maitoa
2
rkl voisulaa
* kohokastäyte
5
munanvalkuaista
60
g sokeria
1
annos crème patisseriea
* viimeistelyyn
tomusokeria
vadelmia
tai hillottuja luumuja tai appelsiininlohkoja
Valmista
ensin crème patisserie. Vatkaa keltuaiset ja 1/3 sokerista vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita paksupohjaisessa kasarissa loput sokerista, vehnäjauho, maito sekä
halkaistu vaniljatanko, sekoita hyvin ja kuumenna kunnes seos pulpahtaa pari
kertaa. Kaada kolmannes seoksesta munavaahdon joukkoon voimakkaasti vatkaten. Kaada nyt munavaahto takaisin kattilaan maitoseokseen, kuumenna kiehuvaksi ja
koko ajan vatkaten keitä seosta miedolla lämmöllä parin minuutin ajan kunnes
kiisseli sakenee, mutta ei vielä muutu munakokkeliksi.
Ota kattila pois
liedeltä, ripottele kiisselin päälle ohut kerros tomusokeria ja jätä
jäähtymään. Tomusokeri estää kuoren muodostumisen kiisseliin.
Vatkaa
kreppitaikinan kaikki ainekset hyvin sekaisin ja anna taikinan levätä puolisen
tuntia ennen paistamista. Paista taikinasta 10 ohutta kreppiä, paistoaika
hiukan yli minuutin ajan kummaltakin puolelta. Lado valmiit krepit päällekkäin
ja pidä pinon päällä leivinpaperi, etteivät krepit pääse kuivumaan liikaa.
Vatkaa
valkuaiset kovaksi vaahdoksi siten, että lisäät joukkoon sokeria vähän
kerrallaan. Sekoita crème patisserie hyvin sekaisin ja lisää joukkoon huolella
sekoittaen (älä vatkaa!) ensin kolmannes valkuaisvaahdosta. Lisää toinen
kolmannes varovasti sekoittaen ja vielä loput siten että seos pysyy
mahdollisimman kuohkeana.
Levitä
täytettä krepin puolikkaalle, taita kreppi puolikuun muotoon ja käännä lopuksi
kummatkin reunat keskelle siten että krepistä tulee tasasivuinen kolmio. Laita
täytetyt krepit leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan ja kypsennä uunissa 190
asteessa noin 7 minuuttia kunnes krepin pinta rapeutuu ja täyte hiukan kohoaa. Asettele krepit lautasille, siivilöi tomusokeria päälle ja
viimeistele marjoilla tai hedelmillä. Tarjoile heti.
OMG, mitä herkku :p
VastaaPoistaNiin hyvää, ettei...
VastaaPoistaKannattaa kokeilla Sokerivaltakunnassakin :)
ihanan ranskalaista! toivottavasti nämä onnistuu vähän vanhemmallakin paistolevyllä ;)
VastaaPoistaTuplasti ranskalaista...
VastaaPoistaOnnistuu vanhemmalla paistolevyllä varmaan vielä paremmin kuin uudella. Tässä on edelleen vähän hakusessa oikeat säädöt ja lämpötilat, mutta hiljalleen, hiljalleen, kunhan tästä tutustutaan toisiimme paremmin... :)