Pretzelrinkelin
resepti on alkujaan saksalainen, mutta siitä on monenlaisia versioita. Pieniä
suolatikkuja on valmistettu pretzelin muotoon ja meille tuttu Viipurinrinkeli on
yksi pretzelin muunnos. Tämän perinneleivonnaisen onnistuminen riippuu muutamasta
tärkeästä työvaiheesta: taikinaa hapatetaan hiukan ennen varsinaista vaivaamista,
rinkeliksi muotoilun jälkeen pretzelit saavat kohota ilman liinaa jolloin pinta samalla hiukan kuivahtaa,
sitten ne upotetaan hetkeksi kiehuvaan emäksiseen veteen ja lopuksi pretzelit
paistetaan uunissa tummanruskeaksi.
M kävi läpi lukuisia pretzelreseptejä ja koosti niistä tämän epätrendikkään reseptin. Taikina onnistui loistavasti. Koska emme ole ennen itse leiponeet pretzeleitä, kokeilimme paistamisen osalta kahta erilaista versiota, pitemmän aikaa matalammassa (200⁰) lämpötilassa ja lyhyemmän aikaa korkeammassa (225⁰) lämmössä. Ensimmäinen pellillinen paistui matalammassa lämmössä 20 minuuttia, mutta rinkelit jäivät silti vielä hiukan liian vaaleiksi. Toinen pellillinen paistui 225 asteessa 16 minuuttia ja se lopputulos oli lähes täydellinen. Niissä taikinan pinta oli juuri sellainen tummanruskea kuin pretzelin kuulukin olla. Siis 225 astetta on oikea paistolämpötila.
Pretzeltaikinaa
on jalostettu Amerikoissa myös nakin ympärille pretzeldogiksi. Me kokeilimme kääriä
taikinan sisään kolmea erilaista nakkia: tavallista hiukan savustettua nakkia
(2 kpl), kuoretonta balkannakkia (4 kpl) ja veljekset Mattilan pitkää savubratvurstia
(2 kpl). Savubratvursti oli näistä maultaan numero yksi ja toiseksi paras oli
balkannakki. Siinä maistellessa ei muuta ateriaa enää tarvittukaan.
Katuruokarekat eivät varmaan vielä ole ottaneet valikoimiinsa pretzeldogia,
mutta idean saa ihan vapaasti varastaa. Ja jos haluaa laajentaa
katuruokatarjontaa vielä siitäkin, niin joku varmaan jo tekee corn dogeja?
Mutta entä vohvelihodareita?
Tai kuplavohveliraudalla munakennovohveleita?
Vai ottaisiko joku ruokarekka huomioon myös koiralliset asiakkaat ja ryhtyisi myymään vastapaistettuja koirankeksejä?
M kävi läpi lukuisia pretzelreseptejä ja koosti niistä tämän epätrendikkään reseptin. Taikina onnistui loistavasti. Koska emme ole ennen itse leiponeet pretzeleitä, kokeilimme paistamisen osalta kahta erilaista versiota, pitemmän aikaa matalammassa (200⁰) lämpötilassa ja lyhyemmän aikaa korkeammassa (225⁰) lämmössä. Ensimmäinen pellillinen paistui matalammassa lämmössä 20 minuuttia, mutta rinkelit jäivät silti vielä hiukan liian vaaleiksi. Toinen pellillinen paistui 225 asteessa 16 minuuttia ja se lopputulos oli lähes täydellinen. Niissä taikinan pinta oli juuri sellainen tummanruskea kuin pretzelin kuulukin olla. Siis 225 astetta on oikea paistolämpötila.
Mutta entä vohvelihodareita?
Tai kuplavohveliraudalla munakennovohveleita?
Vai ottaisiko joku ruokarekka huomioon myös koiralliset asiakkaat ja ryhtyisi myymään vastapaistettuja koirankeksejä?
(tästä
määrästä tuli 8 pretzeliä ja 8 pretzeldogia)
100
+ 500 g vehnäjauhoa
1,5
dl vettä
25
g (1/2 pkt) tuorehiivaa
1,5
dl maitoa
50
g voisulaa
2
tl ruokosokeria
1
tl suolaa
1,5
l vettä
5
rkl ruokasoodaa
lisäksi
karkeaa
merisuolaa
Sekoita
keskenään 100 g vehnäjauhoa, 1,5 dl kädenlämpöistä vettä ja 25 g tuorehiivaa.
Jätä seos hapantumaan noin 6 tunnin ajaksi (saa olla kauemminkin, jos” yön yli” sopii paremmin leivonta-aikatauluun).
Lisää loput ainekset ja vaivaa koneellisesti noin 10 minuuttia, käsin hiukan kauemmin.
Jätä taikina tunniksi tai pariksi lämpimään paikkaan kohoamaan noin kaksinkertaiseksi.
Jätä seos hapantumaan noin 6 tunnin ajaksi (saa olla kauemminkin, jos” yön yli” sopii paremmin leivonta-aikatauluun).
Lisää loput ainekset ja vaivaa koneellisesti noin 10 minuuttia, käsin hiukan kauemmin.
Jätä taikina tunniksi tai pariksi lämpimään paikkaan kohoamaan noin kaksinkertaiseksi.
Jaa
taikina 16 osaan ja pyöritä paloista pitkiä pötköjä. Pretzeleissä pötkön keskiosan
tulisi olla hiukan paksumpi, pretzeldogeja valmistettaessa pötkö saa olla ihan
tasapaksu.
Joka tapauksessa taikinapötkön tulee olla noin 40 cm tai pidempi.
Käännä
taikinapötkön päät toistensa ympäri ja nosta ne keskiosan silmukkaan kiinni.
Jätä pellille leivinpaperille kohoamaan. Pretzeldogia tehtäessä pyöritä taikinapötkö tasaisesti nakin ympäri.
Jätä pellille leivinpaperille kohoamaan. Pretzeldogia tehtäessä pyöritä taikinapötkö tasaisesti nakin ympäri.
Mihin se yksi jo ehti kadota?! |
Upota jokainen pretzel kiehuvaan emäksiseen liemeen hetkeksi (10-30 sekuntia) ja nosta ne sitten takaisin leivinpaperille.
Ripottele päälle hiukan karkeaa merisuolaa ja kypsennä uunissa 225 asteessa noin 16 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin tummanruskea.
Sitten lasiin sitä olutta ja teeveen ääreen katsomaan MM-jalkapalloa.
Prezeleillä pyörii Saksan lisäksi ainakin myös saksankielinen Sveitsi. Niitä mussuttavat kaduilla ja rautatieasemilla niin pukumiehet kuin koulutytötkin.
VastaaPoistaMinusta se on hauska huomio, että nimenomaan saksaa puhuvissa maissa välipalat ja kadulla syötävät jutut ovat ihan kaikkien juttu, harvoin vaikka Italiassa näkee ihmisten syövän jotain kulkiessaan kadulla tai tullessaan kaupasta ulos. Saksassa välipalan ostaminen on ylivoimaisesti helpointa:)
VastaaPoistaSaksan messumatkoilta tuttu eväs :) Kiireisenä messupäivänä ei ole aikaa lounaille, mutta aina ehtii jostain syödä pretzelin ja jos löytää jostakin olutta pullossa niin sitten ehkä sellaisenkin. Se oluen lasku hanasta kun kestää siellä muuten tuskastuttavan kauan toisinaan.
VastaaPoistaKiitos, näitä on usein tehnyt mieli kokeilla ja näillä ohjeilla yritetään <3
VastaaPoistaKannattaa sitten tuplata taikinan määrä, sillä nämä hupenivat aika nopeasti ;)
VastaaPoistaNäyttää hyvältä! Voiko näitä tehdä myös kuivahiivalla?
VastaaPoista@ Anonyymi
VastaaPoistaVoi käyttää kuivahiivaa. Silloin hiiva sekoitetaan ensin jauhojen joukkoon ja nesteen tulee olla noin 41-42-asteista eli hiukan kuumempaa kuin tuorehiivaa käytettäessä.
Hyviä leipomishetkiä :)
Voiko näitä leipoa muilla kuin vehnäjauhoilla? Käykö esim tattari? -vehnätön-
VastaaPoista@ Anonyymi
VastaaPoistaEnpä ole kokeillut tätä(kään) muilla kuin vehnäjauhoilla, kun meillä ei ole raaka-ainerajoitteita. Yleensä kuitenkin gluteenittomiin jauhoihin joutuu sekoittamaan lisäaineita, jotta taikinaan saadaan sitko. Jos kokeilet, niin laita viestiä, miten onnistui :)