Jos ei osaa päättää mitä kalaa haluaa, pitää ostaa useampaa sorttia. Kalapäivän ateria koostettiin 70-luvun retrosta: kolmen kalan kalaletistä, lisänä kantarellikastiketta ja uusia perunoita. Siis nimenomaan Siikliä, se on ihan parasta. Kalalettiin käytettiin kolmea kalaa, joiden kaikkien liha on erisävyistä erottuakseen toisistaan, kirjolohta (punainen), nieriää (oranssi) ja kuhaa (valkoinen). Letin voi toki tehdä myös pelkästä yhdenlaisesta kalasta. Joka tapauksessa kannattaa ostaa mahdollisimman pitkät fileet jotta letitys onnistuisi. Fileen leveydestä voi arvioida, montako suikaletta siitä saa leikatuksi eli montako kalalettiä saa tehdyksi. Mikäli (tai siis kun) fileistä jää jotain epämääräisempiä paloja, ne voi säilöä jääkaapin nollalokeroon ja kypsentää seuraavana päivänä pienempinä paloina vaikka jonkinlaiseksi kalapyttipannuksi.
Kalaletti kypsennetään matalalla lämmöllä ja sen kääntäminen täytyy tehdä erityisen varovasti. Jos kala pääsee kypsymään liikaa, letti hajoaa käsiin. Mausteina vain hiukan suolaa, ripaus valkopippuria ja hiukan tilliä, muuta ei tarvita.
Kolmen kalan kalaletti
kolme
kohtalaisen isoa ja samankokoista nahatonta kalafileetä
(kuha,
nieriä, kirjolohi)
suolaa
ja valkopippuria myllystä
nokare
voita
tuoretta
tilliä
Leikkaa
kalafileistä noin 1,5 cm leveitä ja mahdollisimman pitkiä suikaleita. Aseta
kolme suikaletta leikkuulaudalle vierekkäin ja kiinnitä ne cocktailtikulla.
Letitä kalasuikaleet keskenään ja kiinnitä myös toisesta päästä
cocktailtikulla. Mausta molemmin puolin suolalla ja valkopippurilla. Sulata
paistinpannulla voita ja aseta sen päälle varovasti kalaletti. Kun toinen puoli
alkaa olla lähes kypsä, käännä letti varovasti ja kypsennä myös toinen puoli.
Ota kalaletti pannulta siinä vaiheessa kun se on juuri ja juuri kypsää.
Tarkista suolan määrä ja ripottele lopuksi pinnalle hiukan tillisilppua.
Oi, miten nostalgisen näköinen ruoka!
VastaaPoistaEikö vain olekin ;)
VastaaPoista