Mansikat ovat parhaimmillaan tuoreina ja niiden syönti pitää aloittaa ajoissa. Jos pakasteessa sattuu olemaan vielä mansikoita, ne pitää tuhota viimeistään nyt, syömällä tai hilloksi. Meillä ei ole enää vuosikausiin pakastettu mansikoita, koskapa niiden maku ja rakenne kärsivät niin pahasti pakastettuna. Päätös tehtiin sen jälkeen kun useampana keväänä pakastimen pohjalla on ollut jäljellä lähes yhtä monta mansikkarasiaa kuin sinne edellisenä kesänä laitettiin. Sen sijaan kesällä syödään kotimaisia makeita mansikoita koko vuoden edestä.
Nämä
pizzan näköiset marja/hedelmäpiirakat on tehty voitaikinapohjalle ja
päällysteenä on mansikkasose”ketsupin” päälle ripoteltuja kohmeisia pakastemarjoja (tuoreetkin
käyvät!) sekä vaniljajogurtti”cremefraichen” päälle leikeltyjä hedelmänpaloja.
Yhdellä tai kahdella piirakalla ei vielä saa pakastinta tyhjäksi marjoista,
mutta se on hyvä alku. Sitä paitsi tällainen ”pizza” on ihan mielettömän
helppotekoinen, vaikka askartelisi näitä perheen pienempien kanssa. Lapset
saavat ”ihan itse tehdyn” onnistumisen iloa tällaisesta nopeatekoisesta pizzapiirakasta.
Vaniljajogurttia, viikunoita, aprikoosia, persimonia, nektariinia, vuohenjuustoa ja hunajaa sekä sitruunamelissaa. |
Mistä
tahansa pakastemarjoista tulee hyvä piirakka, sen sijaan ihan kaikkia hedelmiä tähän
ei voi käyttää. Sitrushedelmät, melonit ja kiivi eivät sovellu tähän
piirakkaan, mutta lähes kaikki muut kiinteät hedelmät kylläkin, omena, päärynä,
banaani, ananas, mango, persikka, viikuna, aprikoosi, nektariini, persimoni
jne. Lisämakuna (hedelmä)pizzan päälle voi ripotella pikkiriikkisen juustoa,
joista parhaiten tähän soveltuvat sini- ja valkohomejuustot sekä vuohenjuusto.
Valmiin pizzan päälle ripotellaan lopuksi tomusokeria sekä hienonnettua
tuoretta minttua tai sitruunamelissaa.
Mansikat toimivat hyvin myös salaattiaineksina. Tuoreista mansikoista, briestä ja hunajamelonista tulee aivan ihanan raikas, kuitenkin ruokaisa lounassalaatti joka käy hyvin vaikka alkuruoaksi.
Mansikat toimivat hyvin myös salaattiaineksina. Tuoreista mansikoista, briestä ja hunajamelonista tulee aivan ihanan raikas, kuitenkin ruokaisa lounassalaatti joka käy hyvin vaikka alkuruoaksi.
Marja/hedelmäpizza
(1
kpl)
2
pientä voitaikinalevyä
mansikkasosetta
tai vaniljajogurttia
hedelmiä
tai marjoja
(sini-
tai valkohomejuustoa tai vuohenjuustoa pieninä nokareina)
(juoksevaa
hunajaa)
tomusokeria
minttua
ja/tai sitruunamelissaa
Liitä
kaksi voitaikinalevyä vierekkäin ja kauli ne isommaksi neliöksi. Leikkaa kulmat
pois niin että taikinalevystä tulee pyöreä. Levitä taikinan päälle tasainen,
ohut kerros mansikkasosetta tai vaniljajogurttia sekä sen päälle marjoja ja/tai
hedelmiä (sekä juustonokareita ja hiukkasen hunajaa). Kypsennä pizza 225
asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Kun pizza on jäähtynyt, lisää
tupsaus tomusokeria sekä hienonnettua minttua tai sitruunamelissaa.
Yhdelle
uunipellilliselle mahtuu samanaikaisesti kypsymään 2 ”pizzaa”.
Mansikkasosetta, pakasteesta lakkoja, metsävadelmia ja mustaherukoita sekä mintunlehtiä. |
Mansikka-Brie-salaatti
mansikoita
brie-juustoa
hunajamelonia
erilaisia
salaattivihreitä
karkeasti
rouhittuja hasselpähkinöitä
tuoretta
rosmariinia, minttua ja lehtipersiljaa
balsamicosiirappia
Huuhtele
salaatit ja pilko mansikat, hunajameloni sekä brie. Sekoita aineksista
salaatti, ripottele päälle pähkinää, hienoksi leikattua yrttisilppua ja
viimeksi pieni loraus balsamicosiirappia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti