Eräässä Britannian Masterchef
Professionals –jaksossa kilpailijoiden tehtävänä oli valmistaa perunasta pommes
dauphine. Jäin miettimään, että tulipa omituisen näköistä siihen nähden
millaiseksi minä olin kuvitellut sen ruokalajin. Osoittautui kuitenkin, että
olin sekoittanut keskenään kaksi lähes samannimistä, mutta täysin eri
perunaruokaa: pommes dauphine ja gratin de pommes à la dauphinoise. Kas, näin taas
joka päivä oppii jotain uutta.
Viikon kasvis 19/52:
peruna
Peruna ei ole nykyisin kovin muodikas
kasvis. Siinä on ihan liikaa hiilihydraatteja sopiakseen tiedostavan
suomalaisen ruokavalioon. Siksipä se on mitä parhain kasvis epätrendikkääseen
ruokablogiin. Wikipedian mukaan peruna kuuluu niiden yhdeksän viljelykasvin
joukkoon, joiden avulla tuotetaan 75% koko maapallon ihmisravinnosta. Ei siis
pidä vähätellä perunan merkitystä. Lisäksi perunan hiilijalanjälki on huomattavasti
pienempi kuin viljakasvien: viljakilon tuottamiseen kuluu noin kolme kertaa
enemmän energiaa kuin perunakiloon. Suurin osa Suomessa kulutettavasta
perunasta on puhtaasti kotimaista tuotantoa.
suomalaista jauhoista Rosamundaa ja italalaista kiinteää varhaisperunaa |
Perunalajikkeet jaetaan niiden tärkkelyspitoisuuden mukaan kiinteisiin, jauhoisiin ja jotain niiden väliltä. Eri lajikkeet soveltuvat erilaisiin ruokiin. Kaupan pussin kyljessä oleva vihreä väritunniste kertoo kiinteämaltoisesta perunasta, joka pysyy hyvin kasassa keitettäessä. Nämä soveltuvat lautaselle niin sellaisenaan keitettynä kuin erilaisiin keittoihin paloiteltuina sekä perunasalaattiin, mutta liisteröityvät jos niistä yrittää tehdä sosetta. Keltainen väritunniste tarkoittaa yleisperunaa, jota voi periaatteessa käyttää kaikenlaisiin ruokiin, mutta joka on vähän kuin ”yhden koon sukkahousut”: ne sopivat jotenkuten kaikille, mutta ei täydellisesti kenellekään. Kuitenkin, jos ei halua hankkia ruoanvalmistukseen monenlaisia perunoita, keltaisella merkityt ovat ihan kelvollinen valinta. Punaisella koodatut perunat ovat jauhoisia lajikkeita. Ne soseutuvat helposti ja sopivat mm kuorineen kypsennetyiksi uuniperunoiksi, mutta eivät sovellu käytettäväksi silloin kun perunan tulisi pysyä kasassa..
Perunasta on monenlaiseksi ruoaksi. Ensimmäiseksi tulee mieleen keitetyt perunat, keitetyt ja paistetut perunat, kermaperunat, valkosipuliperunat, lohkoperunat, ranskalaiset ja perunasose. Mekin olemme valmistaneet muun muassa
Perunafondanteja
Perunaröstiä
Täytettyjä perunankuoria
Kermamuhennettuja uusia perunoita
Perunasalaattia
Duchesseperunasosetta
Tietysti piti heti kokeilla pommes dauphine –reseptiä eli perunakroketteja klassiseen ranskalaiseen tapaan valmistettuna. Olen kyllä joskus syönyt näitä, vaikka en olekaan ennen itse valmistanut. Löytämäni ohjeen mukaan näitä voi tehdä varastoon pakasteeseen ja laittaa suoraan pakasteesta kypsymään, joten päädyin valmistamaan (hiukan muokatun) reseptin koko annoksen ja jemmasin ylimääräiset pakkaseen. Kaikkiaan massasta tuli 24 pientä ”perunaa”. Pommes Dauphine toimii hyvin punaisen lihan tai broilerin/kanan kanssa. Nämä nautittiin ankanrintojen kanssa.
Pommes Dauphine eli kuohkeat perunakroketit
500
g survottua jauhoista perunaa (kypsennetään uunissa ensin 1 kg Rosamundaa)
500
g tuulihattutaikinaa (Choux pastry)
suolaa,
valkopippuria, muskottipähkinää
1-2
dl maissijauhoa
Pistele
perunoiden kuoriin reikiä haarukalla ja kypsennä
uunissa 200 asteessa kunnes perunat ovat kokonaan pehmeitä. Tyhjennä kuorista
sisus, paseeraa se siivilän läpi ja mittaa kulhoon 500 g kuivaa perunasurvosta.
Choux pastry/tuulihattutaikina
2,5
dl vettä
80 g voita
120
g vehnäjauhoa
4 kananmunaa (koko M)
Kuumenna
kattilassa vesi ja voi. Lisää jauhot vähitellen sekoittaen ja keitä massaa
miedolla lämmöllä pari minuuttia kunnes se alkaa tarttua kattilan pohjaan. Ota
kattila pois lämmöltä ja jäähdytä seos. Vatkaa massan joukkoon huoneenlämpöiset kananmunat
nopeasti yksi kerrallaan. Lisää perunasurvos hyvin sekoittaen ja mausta
suolalla, valkopippurilla sekä vastajauhetulla muskottipähkinällä.
Tee
perunamassasta pienehköjä palloja tai kvenellejä, kieritä ne maissijauhoissa ja
uppopaista pinnaltaan rapeiksi 170-180 –asteisessa rypsiöljyssä.
Mikäli
perunapalleroita ei halua paistaa heti, ne voi pakastaa laakealla vadilla ja
kun pallerot ovat jäätyneet, pakata ne pakastepussiin odottamaan käyttöä.
Pakastetut pommes dauphinet voi friteerata suoraan pakastimesta.
Perunasta olet sinä tullut ja "perunaksi" olet jälleen tuleva. |
Syön tosi harvoin perunaa (miksiköhän...) mutta tuollaiset kroketit ovat ihania:) Poikani rakasti sellaisia lapsena ja joskus tuli tehtyä tuon tapaisia.
VastaaPoistaSitten vaan tämän ohjeen mukaan kokkaamaan kroketteja pojalle.
VastaaPoistaKiitos. Tää näyttääkin olevan tasan ainoa suomenkielinen resepti tälle perunajutulle.
VastaaPoista@ kokeileva kotikokki
VastaaPoistaSiltä vähän vaikuttaa. Sen jälkeen kun viikolla Australian Masterchefissä yksi kilpailija valmisti perunoita "Dauphine" meille tuli yhtäkkiä hurja piikki klikkauksiin. Ensin luulin, että siinä on asialla jokin spämmirobotti, mutta kun tarkastelin tilastoja, niin tähän reseptiin ne kaikki sadat klikkaukset tulivat lähes samojen hakusanojen avulla :)
Kyllä, minä ainakin googletin nämä perunat, kun olin katsonut lempiohjelmani, Australian Masterchefin, ko. jakson. Taidanpa kokeilla, kiitos ohjeesta!
VastaaPoistaAussien masterchefillä on todella paljon ystäviä täällä Suomessa :) Ja tervetuloa selailemaan mitä muita käyttökelpoisia reseptejä meiltä voisi löytyä.
VastaaPoista