Täytetyt
paprikat ja sipulit taisivat olla suurta muotia joskus 70-80-luvulla.
Paprikan sisään riisi-jauhelihatäyte, vähän juustoa pinnalle ja uuniin. Meillä
pidetään kuitenkin enemmän sipulista kuin paprikasta ja täytekin saisi
mielellään olla jotain muuta kuin jauhelihaa ja riisiä. Olen jostain joskus
merkinnyt muistiin erään täytteen ainesluettelon. Todennäköisesti se oli sipulille,
mutta saattoi olla myös ohje tomaatin täytteeksi? Reseptipinon irtolippuihin ja –lappuhin pitäisi aina
merkitä asiat vähän tarkemmin kuin vain ranskalaisin viivoin… Joka tapauksessa
niitä aineksia soveltamalla tuli melko mehevä täyte ja tällä reseptillä voisi tehdä täytettyjä
sipuleita toistekin.
Täytetyt sipulit uunissa
4
isoa makeaa sipulia
1
rkl voita
1
rkl oliiviöljyä
1
sellerinvarsi
6
siivua pekonia
1
keitetty peruna
2
dl kanalientä
lehtipersiljaa
1
dl leivänmuruja (jokin ”semivaalea” maalaisleipä)
mustapippuria
(ja suolaa)
Kuori
sipulit, leikkaa niiden kärjestä noin neljännes ja tasoita kantaa sen verran
että sipuli pysyy tukevasti pystyssä. Koverra sipuleiden sisus pois siten että
sipuliin jää 2-3 ulointa kerrosta. Ei haittaa vaikka sipulin pohjaan tulee
reikä, sen saa paikatuksi sipulin sisältä koverretulla palasella. Asettele
sipulit uunivuokaan odottelemaan.
Paista
pekoniviipaleet rapeiksi paistinpannulla. Leikkaa sipuleiden sisus pieniksi ja
viipaloi sellerinvarsi ohuiksi siivuiksi. Kuumenna paistinpannulla voi-öljyseos
ja kuullota siinä sipulit sekä sellerinpalat. Lisää pieniksi paloiksi murustellut
pekonit, haarukalla soseeksi survottu peruna sekä kanaliemi ja anna kiehua
kunnes suurin osa liemestä on haihtunut. Sekoita täytteeseen lopuksi
leivänmurut ja hiukan hienonnettua lehtipersiljaa, mausta ja anna jäähtyä.
Kuumenna
uuni 225 asteeseen, kaada sipulivuokaan pohjalle 1-2 dl kiehuvaa vettä, peitä
vuoka foliolla ja höyrykypsennä sipuleita pehmeiksi uunissa noin 30 minuuttia. Ota
vuoka ulos uunista, kaada vesi pois ja alenna uunin lämpö 175 asteeseen. Täytä
sipulit ja laita ne uuniin vielä noin 25 minuutiksi ilman peittämistä. Täytettä
on enemmän kuin mitä neljään sipuliin mahtuu. Lopun täytteen voi käyttää vaikka
aamiaismunakkaaseen.
Täytety sipulit ovat hyviä! Tuttavani teki niitä taannoin Ottolenghin reseptillä ja olivat oikein maukkaita! :)
VastaaPoistaSipuli yleensäkin on hyvää. Saati sitten sipulilla täytetty sipuli ;)
VastaaPoista