Jokunen
sukupolvi lienee saatu totaalikyllästymään kiinankaaliin tarjoamalla sitä
vuosikymmenet lähes päivittäin lounaalla koulun, yliopiston, työpaikan tai
lähibaarin ainoana salaattilisäkkeenä. Helppoa ja halpaa, kyllä vain. Itämaisen
ruoan maihinnousu Suomeen on onneksi hiukan muuttanut tilannetta ja
kiinankaalia on viime vuosina opittu käyttämään muuallakin kuin salaatissa.
Suosittu korealainen kimchi on pääosin kiinankaalia sekä vähän mausteita. Vuonna
2001 astui voimaan kansainvälisen elintarvikealan standardi, jonka mukaan
kimchinä saa tarjota vain ja ainoastaan perinteiseen tapaan fermentoimalla
valmistettua kiinankaalia: "a fermented food that uses salted napa
cabbages as its main ingredient mixed with seasonings, and goes through a
lactic acid production process at a low temperature".
viikon
kasvis 10/52: kiinankaali
Kiinankaalilla
voi halutessaan korvata tavallisen valkokaalin aika monessa ruokalajissa.
Kiinankaali kypsyy nopeammin ja se on miedomman makuista kuin valkokaali. Minä
tein kiinankaalista ja kvinoasta kaalipiirakkaa (puolikkaan annoksen) tällä
muuten melko perinteisellä ja suorastaan retroreseptillä.
Kaalipiirakka kiinankaalista ja
kvinoasta
kermaviili-voitaikina
200
g kermaviiliä
150
g voita
5
dl vehnäjauhoa
0,5
tl suolaa
2
tl leivinjauhetta
täyte
2
dl kvinoaa
1
kanaliemikuutio (tai kasvisliemi-)
noin
1 kg painoinen kiinankaali
2
sipulia
1
purjo
2
sellerinvartta
2
rkl voita
3
rkl siirappia
2-3
tl meiramia
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1,5
tl balsamiviinietikkaa
mustapippuria
myllystä
suolaa
200
g fetajuustoa
voiteluun
1
muna
Tee
ensin taikina. Sekoita jauhoihin leivinjauhe sekä suola. Yhdistä kermaviili ja
pehmeä voi. Yhdistä nämä nopeasti sekoittaen, tasoita taikina nelikulmioksi ja
laita kelmun sisään jääkaappiin jähmettymään.
Mittaa
kasariin 4 dl vettä ja yksi kanaliemikuutio. Huuhtele 2 dl kvinoaa siivilässä juoksevan lämpimän veden alla viitisen minuuttia ja kun liemi
kiehuu, lisää kvinoat kanaliemen joukkoon. Keitä kypsiksi pakkauksen ohjeen
mukaan noin 15 minuuttia. Jätä kypsä kvinoa jäähtymään.
Halkaise
kiinankaali ja leikkaa se ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa sipulit pieniksi
kuutioiksi. Leikkaa purjo ja sellerit ohuiksi viipaleiksi. Sulata voi isossa,
laakeassa kattilassa, kaada sinne sipulikuutiot, purjo- ja selleriviipaleet
sekä suikaloitu kiinankaali. Hauduta koko ajan sekoitellen muutaman minuutin
ajan. Lisää siirappi, meirami, inkivääri, balsamiviinietikka, mustapippuri sekä
suola, sekoita hyvin ja hauduta kannen alla kunnes kaikki kasvikset ovat
pehmenneet. Lisää keitetty kvinoa, sekoita ja tarkista maku. Lisää mausteita
jos on tarpeen. Jäähdytä piirakan täyte ennen kuin sekoitat joukkoon pieniksi
muruiksi pilkotun fetajuuston.
Jaa
jääkaappikylmä taikina puoliksi ja kauli niistä kaksi samankokoista levyä.
Laita toinen taikinalevy uunivuokaan, levitä täyte sen päälle mutta ei ihan
reunoille asti. Asettele toinen taikinalevy täytteen päälle, käännä alemman
levyn reunat ylös, sivele reunat vatkatulla kananmunalla ja painele
taikinalevyt hyvin kiinni toisiinsa. Jos taikinaa tuntuu olevan riittävästi,
siitä voi piparimuoteilla ottaa sopivia koristeita ja asetella nämä piirakan
pinnalle. Pistele haarukalla kanteen reikiä ja voitele lopuksi koko piirakan pinta kevyesti vatkatulla kananmunalla.
Jos teet vain puolikkaan piirakkaa, taikinaa voi silti tehdä koko satsin. Loput
voi pakastaa.
Paista
kiinankaalipiirakka uunissa 200 asteessa noin 20-30 minuuttia.
Tosi kaunis piirakka! Tykkään paljon valkokaalista tehdystä piirakasta. Tämäkin olisi varmasti hyvää. Kiva, kun täytteessä on kvinoaakin. 80-luvulla kiinankaalia oli aina ja kaikkialla, eikä sen jälkeen ole kiinankaalia tullut käytettyä. Voisi sillekin antaa taas uuden mahdollisuuden.:)
VastaaPoistaEn minäkään ole kiinankaalia käyttänyt kokkaamisissani, mutta kimchin innostamana huomasin, että kypsennettynä se onkin oikein maukasta. Ihan erilaista kuin mihin suomalaiset on kyllästetty.
VastaaPoistano onpa mielenkiintoinen!! Tämä pääsee ehdottomasti testiin, hauskaa että kvinoa on mukana.
VastaaPoistaKvinoa oasoittautui oikein hyväksi ratkaisuksi tähän piirakkaan. Aina ei tarvitse käyttää riisiä tai ohraa.
VastaaPoista