Suomalaisen ravintolamaailman ensimmäinen superstara,
Eero Mäkelä, on jättänyt jälkeensä monta loistavaa reseptiä, kuten tämän
kyssäkaaligratiinin ohjeen. Tai ainakin otaksumme sen olevan Mäkelän käsialaa. Joka tapauksessa ohje on peräisin kirjasta Eero Mäkelä, Gero Hottinger, Pekka Immonen, Muikkutortusta riekonrintaan, uusia suomalaisia makuelämyksiä (Otava 1995).
Viikon kasvis
08/52: kyssäkaali
Kyssäkaaligratiini on maukas lisäke lähes mille tahansa liharuoalle. Meillä kyssäkaali nautittiin picanhapaistin seurana.
Kyssäkaaligratiini Eero Mäkelän ohjeella
(kahdesta
kyssäkaalista riittää lisäke 2-3 ruokailijalle)
2
kyssäkaalia
1 rkl voita
1-2 dl
(kuohu)kermaa
suolaa
mustapippuria
raastettua
muskottipähkinää
1 keltuainen
hiukan
emmentaljuustoa
Kuori
kyssäkaalit ja leikkaa ne pieniksi (0,5-1 cm) kuutioiksi. Kuumenna voi
paistinpannulla ja kuullota kyssäkaalipalat siinä. Lisää kerma ja anna kaalin
hautua kypsäksi. Mausta suolalla, mustapippurilla sekä muskottipähkinällä ja
anna seoksen jäähtyä hetken. Lisää keltuainen, sekoita hyvin, levitä kyssäkaalimuhennos
vuokaan ja ripottele pinnalle hyvin hienoksi raastettua emmentaljuustoa.
Kuorruta nopeasti uunissa 250 asteessa kunnes juusto on sulanut ja saanut
hiukan väriä.
Kyssäkaali on ihanaa. Useimmiten vain tulee käytettyä sitä raakana, vaikka siitä olisi moneen muuhunkin. Ala-asteella meillä oli aina välillä jälkiruoaksi kyssäkaalin palaset, ja vieläkin tykkään ihan vain sellaisenaan sitä rouskutella.:)
VastaaPoistaKyssäkaali on suurta herkkua ja blogissakin sitä on tullut tehtyä monen monta kertaa,mutta raakana,paitsi nyt viimeksi,kun vihdoinkin myös kypsensin sitä.Siitä on tullut yksi suosikkikasviksistani:)
VastaaPoistaMeillä on kokattu kyssäkaalia ihan liian harvoin, mutta tosi hyväähän tämä on niin raakana kuin kypsennettynä :)
VastaaPoistaMuistin, että ostin kyssäkaalin luettuani tämän postauksen ja siellähän se kaali edelleen köllötti juureslaatikossa! Onneksi vielä muistin, mistä blogista olin innoituksen saanut ja löysin tänne ohjeen äärelle:D Tänään siis kokeilen ohjettasi!
VastaaPoista