Juustoisella
sienimuhennoksella gratinoitu kukkakaali on ollut lempiruokiani aina. Ja aina
tarkoittaa aika helkutin pitkään, vuodesta kivi ja kirves. Jos tämä on herkkua
tehtynä syyskesällä tuoreista sienistä, niin kuivatuista sienistä tästä tulee vielä parempaa, ihan
tajuttoman hyvää. Kannattaa käydä syksyllä sienimetsällä tai ainakin kaveerata jonkun kanssa, joka sienestää. Kuivattujen sienten aromi (umami) iskee kuin nuijalla päähän
ja sukeltaa makureseptoreihin täydentäen kukkakaalin makua niin, ettei tämän
kanssa välttämättä edes kaipaa mitään muuta. Halpaakin tämä on, pahus, ei näin hyvä ja yksinkertainen ruoka voi olla näin edullista. Kuivaaminen voimistaa sienten
makua - ja samalla helpottaa myös sienten säilyttämistä, kun ei tarvitse
täyttää pakastinta tai jääkaappia sienipurkeilla. Tähän gratiiniin käytin 50/50
kuivattuja herkkutatteja ja suppilovahveroita. Yhdestä isohkosta kukkakaalista
tulee kahdelle reilun kokoinen kasvisateria ja jos kukkiksen seuraksi paistaa
pihvit tai kalafileet, siitä riittää neljälle. Paistetun kuhafileen, vuohenjuuston ja uunikuivattujen kirsikkatomaattien kanssa tästä tuli suorastaan juhlaruokaa.
Sienigratinoitu kukkakaali
20
g kuivattuja sieniä
2
dl vettä
1
isohko (800 g) kukkakaali
1
sipuli
2
rkl voita
2
rkl vehnäjauhoa
3
oksaa tuoretta timjamia
1
dl maitoa
100
g mozzarella juustoraastetta
mustapippuria
suolaa
Murskaa
ensin sienet ja laita ne likoamaan veteen pariksi tunniksi. Kun sienimurska on
pehmennyt, valuta sienet siivilässä ja säästä liotusvesi, sillä sitä tarvitaan
muhennokseen.
Esikypsennä
kukkakaali kokonaisena melkein kypsäksi miedosti suolatussa vedessä. Nosta
kukkakaali valumaan lautaselle talouspaperin päälle.
Kuori
ja pilko sipuli. Sulata voi kasarissa ja kuullota sipuli voissa miedolla
lämmöllä pehmeäksi. Lisää valutetut sienet ja kuumenna niitä hetken aikaa.
Lisää vehnäjauhot ja sekoittele ne sipuli-sieniseoksen joukkoon. Varo ettei
jauhot pala. Lisää sienten liotusvesi sekä oksistaan riivityt timjaminlehdet ja
sekoita tasaiseksi. Keittele muhennosta noin 5 minuuttia, lisää maito hyvin
sekoittaen ja keitä vielä toiset 5 minuuttia kunnes jauhot ovat kypsät. Ota
kasari pois lämmöltä ja sekoita juustoraaste muhennoksen joukkoon. Maista
muhennosta ja mausta se mustapippurilla sekä tarvittaessa myös suolalla.
Hienolta näyttävä ruoka, mutta nuo palapelikaakelit!!! Mahtavat! :D
VastaaPoistaKaakeleita minäkin ihastelin isosti! Ja hyvältä kukkiskin näyttää.
VastaaPoistahttp://www.porvoonpaja.fi/
VastaaPoistaVärivalikoimakin on aika mahtava.
Kiitos linkistä!
VastaaPoista