Kysymyksen
esitti Tuplaespresso, joille ehdotin sellaista päivän ruoaksi. Hän totesi
gastronomisessa sivistyksessään olevan mulligatawnyn mentävän aukon, joka pikimmiten
pitää paikata.
Törmäsin hauskan kuuloiseen nimeen selaillessani keittokirjoista ideaa viikonlopun keitoksi. Asioista perillä olevien lähteiden (mm wikipedia) mukaan tämä anglo-Intialainen keitto on peräisin Intiasta. Siellä brittiläinen Raj oli vaatinut keittiöväeltään (joka ei osannut tehdä keittoja) keittoa, ja näin syntyi mulligatawny, currymausteinen kanakeitto. Keittoa valmistetaan myös ilman kanan lihaa, mutta silloinkin liemenä käytetään useimmiten kanalientä. Koostumus vaihtelee maittain ja kokeittain paljonkin, joten yhtä ja ainoaa reseptiä ei liene olemassa, joka olisi The Mulligatawny. Joukossa on monasti punaisia linssejä ja/tai riisiä ja mausteet vaihtelevat. Keitto on usein myös soseutettua ja se voidaan tarjota basmatiriisin kera. Päädyin tekemään seuraavanlaisen keitoksen käytettävissäni olleista aineista:
Törmäsin hauskan kuuloiseen nimeen selaillessani keittokirjoista ideaa viikonlopun keitoksi. Asioista perillä olevien lähteiden (mm wikipedia) mukaan tämä anglo-Intialainen keitto on peräisin Intiasta. Siellä brittiläinen Raj oli vaatinut keittiöväeltään (joka ei osannut tehdä keittoja) keittoa, ja näin syntyi mulligatawny, currymausteinen kanakeitto. Keittoa valmistetaan myös ilman kanan lihaa, mutta silloinkin liemenä käytetään useimmiten kanalientä. Koostumus vaihtelee maittain ja kokeittain paljonkin, joten yhtä ja ainoaa reseptiä ei liene olemassa, joka olisi The Mulligatawny. Joukossa on monasti punaisia linssejä ja/tai riisiä ja mausteet vaihtelevat. Keitto on usein myös soseutettua ja se voidaan tarjota basmatiriisin kera. Päädyin tekemään seuraavanlaisen keitoksen käytettävissäni olleista aineista:
Mulligatawny
2 kananrintaa pilkottuna
paloiksi
kirkastettua voita tai
voi/rypsiöljysekoitusta
suolaa
mustapippuria myllystä
1
l kanalientä
n.100
g porkkanaa suikaloituna
n.100
g jauhoista perunaa kuutioituna (jauhoinen peruna suurustaa
keittoa hajotessaan)
n.100
g ruskeita herkkusieniä
paloiteltuna
2 sipulia silputtuna
1 omena kuorittuna ja
suikaloituna
3 valkosipulinkynttä
hienonnettuna
3 kevätsipulia viipaleina
½
- 1 chilipalko maun mukaan
2
tl raastettua inkivääriä
1
tl korianterinsiemeniä
rouhittuna
¼
tl jauhettua kanelia
¼
tl kurkumaa
¼
tl jauhettua jeeraa
(juustokumina)
¼
tl rouhittua kardemummaa
¼
tl jauhettua neilikkaa
4
dl kookosmaitoa
1
rkl sitruunan mehua
crème fraichea
tuoretta korianteria
silputtuna
Laita
kattilan pohjalle kirkastettua voita tai voin ja öljyn 50/50 sekoitusta ja
ruskista kananpalat siinä. Mausta suolalla ja valkopippurilla ja siirrä sivuun
odottelemaan. Älä kaada voita pois kattilasta tai pannulta vaan lisää voita ja
laita sinne silputtu sipuli ja kuivat mausteet ja kuullottele – älä polta.
Lisää valkosipuli, porkkanasuikaleet, chili, herkkusienet ja inkivääri.
Pyörittele hetki ja lisää perunakuutiot ja kanaliemi. Anna kiehua rauhallisesti
20 – 30 minuuttia, kunnes porkkanat tuntuvat sopivilta.
Lisää
kattilaan ruskistetut kananpalat, kookosmaito, kevätsipuli ja sitruunamehu ja
keitä vielä kuutisen minuuttia. Tarjolle tuotaessa lisää keittoon vielä pari
lusikallista crème fraichea sekä ripottele keiton pinnalle tuoretta korianteria.
Lisäkkeeksi laitoimme vielä valkosipulinkynnellä pyyhittyä ja uunissa juustolla gratinoitua rapeaa leipää.
Tämä on minulle puolituttu ruoka. :) Erittäin herkullisen näköistä - pitää ehdottomasti laittaa kokeiluun.
VastaaPoistaRuoka-aineiden lista on melko pitkä, mutta lienee kuitenkin kohtalaisen nopea? Arkipäivään sopiva?
Nopea ja nopea… tavallaan. Tämä on vähän kuten Jamie Oliverin ”30 minute meals”: valmistaminen ei kestä kauaa, kunhan joku ensin viitsii misata raaka-aineet. Minä toimin assarina ja pilkoin kasviksia,, M kokkasi. Jamiellahan on aina kaikki valmiina pilkottuina pöydällä käden ulottuvissa, mausteet mitattuna ja rouhittuna, vesi kiehumassa jne ;)
VastaaPoistaMutta hyvää tämä oli! Gastronominen vajavaisuuteni on tältä osin korjattu.
Olen lukenut tästä keitosta, muistelisin, että jostain Jamie Oliverin kirjasta, mutten ole kokeillut. Näyttää syömäiseltä! :)
VastaaPoistaAhaa, pitääkin googlata miten Jamie on tämän ruoan tehnyt.
VastaaPoistaKannattaa kokeilla, tätä tai jonkun muun reseptiä, soseutettuna tai ei, kanan kanssa tai ei, ...