Lautaselta
löytyy mausteista uusiseelantilaista karitsaa, raikasta kreikkalaista tsatsikia
ja makeaa munakoisoa. Etelä-Amerikkaa edustaa kvinoasalaatti ja lihan mausteena
käyttämäni Ras el hanout –maustesekoitus on kotoisin pohjoisafrikkalaisesta
keittiöstä. Kokki oli suomalainen mutta lautanen ei. Annos edustaa oikeastaan
aika hyvin välimerellistä keittiötä kaikkine tomaatteineen ja oliiviöljyineen,
ainakin jos kvinoan vielä vaihtaisi kuskusiin (vaikka itse tosin pidän enemmän
kvinoasta kuin kuskusista).
Ras el hanout on todella monia mausteita sisältävä mahtavan makuinen ja tuoksuinen mausteseos, josta jokaisella maustekauppiaalla on oma versionsa. Nimi viittaa kauppiaan parhaiden mausteiden sekoitukseen. Aihetta ovat aiemmin ansiokkaasti käsitelleet ja oman sekoituksensa valmistaneet Herkkusuun lautasella ja Campasimpukka. Minun käyttämäni mauste oli kaupasta ostettu valmis sekoitus, joka sekin antoi monivivahteisia makuja lampaalle. Ehkä vielä joskus teen sen omankin sekoituksen…
Ras el hanout on todella monia mausteita sisältävä mahtavan makuinen ja tuoksuinen mausteseos, josta jokaisella maustekauppiaalla on oma versionsa. Nimi viittaa kauppiaan parhaiden mausteiden sekoitukseen. Aihetta ovat aiemmin ansiokkaasti käsitelleet ja oman sekoituksensa valmistaneet Herkkusuun lautasella ja Campasimpukka. Minun käyttämäni mauste oli kaupasta ostettu valmis sekoitus, joka sekin antoi monivivahteisia makuja lampaalle. Ehkä vielä joskus teen sen omankin sekoituksen…
Karitsan paahtopaistit
1 karitsan paahtopaisti syöjää
kohti, lihaaneille kaksi
Ras el hanout
–maustesekoitusta
suolaa
½ sitruunan kuori raastettuna
1 valkosipulinkynsi murskattuna
oliiviöljyä
Ota
lihat tuntia ennen valmistamista huoneenlämpöön. Taputtele ne kuiviksi, hiero
niille maustesekoitusta ja anna maustua noin tunnin ajan. Lorauta pannulle hiukan
oliiviöljyä ja ota paisteille kuumalla pannulla hyvä väri pintaan. Tämän
jälkeen ripottele niiden pinnalle sitruunan kuori ja murskattu valkosipuli.
Jauha myllystä suolaa ja hiero mausteet pintaan. Vielä loraus oliiviöljyä niille
ja pannu uuniin noin kymmeneksi minuutiksi 200 asteeseen, kunnes lihalämpömittari
näyttää 55 astetta. Peitä uunipannu foliolla ja anna vetäytyä 10 minuutin ajan.
Munakoiso uunissa
1 munakoiso
suolaa
hienonnettua valkosipulia
mustapippuria myllystä
oliiviöljyä
Viipaloi
munakoiso makusi mukaan pituussuuntaan tai poikkisuuntaan puolen sentin
paksuisiksi viipaleiksi. Levitä ne leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele
pinnalle suolaa ja anna itkeä. Kun nestettä on pinnalla, pyyhi pinnat
talouspaperilla, laita niille vähäsen valkosipulia, rouhi mustapippuria
myllystä ja valuta oliiviöljyä vielä pinnalle. Uuniin 200˚ noin 20 minuuttia.
Vahdi etteivät pääse palamaan.
Tsatsiki
2
prk (340 g) kreikkalaista jogurttia
(Fage Total 0%)
1 kurkku
hiukan suolaa
1 iso valkosipulinkynsi
½ sitruunan mehu ja kuori
raastettuna
tilliä
mustapippuria
oliiviöljyä
Kuori
kurkku, halkaise se, kaiverra siemenet pois ja raasta karkeaksi raasteeksi.
Lisää puoli teelusikallista suolaa, sekoita ja laita kurkkukulho jääkaappiin
noin tunniksi. Kaada jugurtit purkeistaan kahvinsuodatinpussiin valuttamaan
liika neste pois. Kuori valkosipulinkynsi ja hienonna se veitsen lappeella. Ota
kurkkukulho jääkaapista ja kaada kurkut siivilään. Painele kaikki neste pois
mahdollisimman tarkkaan. Sekoita isommassa kulhossa valutettu jogurtti,
kurkkuraaste sekä hienonnettu valkosipulinkynsi keskenään. Lisää puolikkaan
sitruunan kuori ja mehu, 1 rkl oliiviöljyä sekä sopivasti hienonnettua
tilliä. Anna tsatsikin maustua parin
tunnin ajan ennen käyttöä. Vähän ennen tarjoilua kaada tsatsikin pinnalle
hiukan oliiviöljyä ja rouhaise vähän mustapippuria.
Kvinoasalaatti
2
dl kvinoaa
4
dl vettä
ripaus suolaa
kourallinen babypinaattia silputtuna
aurinkokuivattua tomaattia
pieneksi pilkottuna
3 kevätsipulia viipaloituna
1 tomaatti sisäosa poistettuna
ja pieneksi pilkottuna
Huuhtele kvinoaa siivilässä juoksevan lämpimän veden alla viitisen minuuttia. Kuumenna
vesi kiehuvaksi, lisää kvinoa ja keitä 20 minuuttia. Siirrä sivuun liedeltä ja
sekoita joukkoon babypinaatti. Se ei kaipaa erillistä kypsentämistä. Yhdistä
kaikki aineet tarjoilukulhossa. Kaiken muun muistin sekoittaa kvinoan joukkoon,
mutta se tuore tomaatti unohtui jääkaappiin. Hyvää se oli näinkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti