Made
on todellinen must – sitä on saatava joka talvi sekä sen hyvän lihan että
pienirakeisen ja erinomaisen makuisen mädin vuoksi. Perinteisiä maderuokia ovat
keitto ja muhennos. Tänä talvena näytti jo siltä, että jäämme ilman herkkuamme
olemattomien jäiden vuoksi. Rysän laskemiseen tarvitaan kantava jääpeite, joka
Etelä-Suomesta puuttui ja puuttuu edelleen. Verkkojakaan ei oikein uskallettu
laskea, koska peikkona oli se, että ne jäävät nostamatta, jos meri jäätyy
pikaisesti. Onneksi Hietalahden kauppahallin Erikssonin kalaliikkeellä on
verkot myös pohjoisessa, ja niinpä saimme heidän kauttaan kaksikiloisen
tyttömateen, josta tein perinteisen madekeiton. Mäti nautitaan myöhemmin.
Maksan käytin antamaan lisää makua keitolle. Mateen mädistä enemmän täällä viimetalvisessa päivityksessä ja erinomainen blinireseptimme löytyy sitten taas täältä.
Kermainen madekeitto
2
kg:n made nyljettynä ja
perattuna
1
l vettä
1 sipuli lohkoina ja
1 sipuli hienonnettuna
2 laakerinlehteä
muutama tillinoksa ja
hienonnettua tilliä
n.
20 kokonaista maustepippuria
1
tl kokonaisia
valkopippureita
1
½ + 1 ½ tl suolaa
muutama kiinteä peruna lusikkapaloina
1
½ dl kermaa
mateen maksa suolan kera
eri kattilassa keitettynä (10 min) ja
pilkottuna
nokare
voita
Madeliemi
Fileoin
nyljetyn mateen ja otin erilleen selkäfileet ja pyrstöfileet. Päästä,
selkäruodosta ja vatsaliepeistä keitin madeliemen. Huuhtelin paloitellun mateen
rangan ja vatsaliepeet ja laitoin kattilaan. Kylmää vettä litran verran päälle
niin, että kalanpalat peittyivät. Kun vesi alkoi kiehua, kuorin päälle nousevaa
vaahtoa pois. Sen jälkeen lisäsin lohkotun sipulin, laakerinlehdet,
tillinoksat, pippurit sekä 1 ½ tl suolaa ja keitin lientä 20 minuuttia. Tämän
jälkeen siivilöin hyvän ja sakean liemen talteen.
Keitto
Paloittelin
mateen lihat ja tarkastin, että ruotoja ei ollut jäänyt niihin. Sirottelin
niille 1 ½ tl suolaa ja rouhin vähän maustepippuria ja valkopippuria päälle.
Laitoin siivilöityyn liemeen silputun sipulin ja kuoritut ja pienityt perunat.
Keitin perunat liemessä lähes kypsiksi. Lisäsin kerman ja keitin hetkisen.
Sitten lisäsin liemen joukkoon maustetut mateen palat, keitetyt mateenmaksan palat ja hienonnetun tillin . Sammutin kaasun ja annoin keiton hautua ja kalan kypsyä hautumalla reilun viitisen minuuttia. Lopuksi nokare voita keittoon ja talviklassikko on valmis nautittavaksi. Kaveriksi sille sopii erinomaisesti paahdettu ruisleipä.
Sitten lisäsin liemen joukkoon maustetut mateen palat, keitetyt mateenmaksan palat ja hienonnetun tillin . Sammutin kaasun ja annoin keiton hautua ja kalan kypsyä hautumalla reilun viitisen minuuttia. Lopuksi nokare voita keittoon ja talviklassikko on valmis nautittavaksi. Kaveriksi sille sopii erinomaisesti paahdettu ruisleipä.
Mekin olemme kytänneet kauppareissuilla, joko lähimateita olisi tiskissä. Tähän asti on näkynyt vain turhan kauan kuivalla maalla olleita.
VastaaPoistaMateen maksa on niitä harvoja juttuja, joita en ole oppinut tykkäämään vaikka muut sisäelimet ovat suurta herkkua.
Kyllä mullakin taisi olla "jonkin verran" ikää ennen kuin mateen maksa alkoi maistua herkulta :)
VastaaPoistaMutkun sitä ikääkin alkaa vähitellen olla ;). Pitää taas yrittää tänä talvena.
VastaaPoistaMä en ole kovinkaan usein madetta syönyt. Enkä oikein taida muistaakaan miltä maistuu... Kiinteää varmaankin, kun keittoon soveltuu? Oletko tehnyt tätä keittoa joskus hauella, sopisiko niinkin?
VastaaPoistaMadekeitto on ihan parasta kalakeittoa. Minä keitän mateen aina nahkoineen, niin tulee minusta vielä maukkaampi keitto.
VastaaPoistaMinun sivistyksessäni on mateenmentävä aukko. Joka talvi aina päätän, että tänä vuonna teen madekeittoa, mutta ikinä en ole vielä saanut aikaiseksi. Josko jo tänä vuonna? :)
VastaaPoista@ luimupupu
VastaaPoistaNooh, ei kai ihan kaikkeen tarvitsekaan tottua tai kaikesta tykätä. Muistaakseni olen sulle joskus maininnut, että mulle uppoaa muut sisäelimet, mutta munuaiset on vieläkin nounou. Ehkä vielä joskus?
@ Sofia
Made on ihan upean makuinen kala, jota kannattaa maistaa. Haukisoppaa ei olla tehty, kun meillä hauki menee yleesnä myllyn kautta murekkeeksi.
@ sauvajyvänen
Joo, voihan sen keittää nahkoineenkin. Molempi parempi. Ilmeisesti ensin kuitenkin ensin kalttaat nahan, että kaikki se lima lähtee pois?
@ Heidi - Kärähtäneet
Kyllä sun tänä vuonna täytyy ehdottomasti tehdä madesoppaa! Mutta varoitan: kun tätä herkkua on tehnyt kerran, on pakko tehdä seuraavinakin vuosina...
En ole kaltannut nahkaa, olen vaan pyyhkinyt talouspaperilla limat päältä, jos sellaista on ollut (aina ei ole).
VastaaPoista